:

Szerző: Koi Tamás

2011. május 5. 16:01

Kétszázmilliós büntetést kapott az Invitel

Jelentős összegű bírság megfizetésére kötelezte a Gazdasági Versenyhivatal az Invitel Távközlési Szolgáltató Zrt-t, mivel a cég jogelődje akadályozta más piaci szereplők piacra lépését, valamint a fogyasztók választását.

A Gazdasági Versenyhivatal tegnap hozott elmarasztaló határozatot az Invitel Távközlési Szolgáltató Zrt ellen, ennek értelmében a cégnek kétszázmillió forintot kell fizetnie, mert jogelődje, a Hungarotel Távközlési Zrt. 2002-től 2006-ig visszaélt gazdasági erőfölényével saját szolgáltatási területein. A Versenytanács tegnap a betárcsázós internet-hozzáférés nagykereskedelmi feltételei vonatkozásában is döntést hozott, itt azonban nem lett kiszabva bírság.

A versenyhivatal honlapján közzétett határozat szerint a szolgáltató az adott időszakban a kiskereskedelmi lakossági vezetékes (helyhez kötött) telefon hívásszolgáltatási és telefon hozzáférési piacokon meglévő gazdasági erőfölényével visszaélve az új versenytársak piacra lépését indokolatlanul akadályozva, illetve a már piacon lévő versenytárs számára indokolatlanul hátrányos helyzetet teremtve korlátozta fogyasztói számára a közvetítő szolgáltató választást.

A meglehetősen szövevényes ügy évekkel ezelőttre nyúlik vissza: a GVH saját hatáskörben indított eljárást a Hungarotel ellen még 2005-ben versenykorlátozó magatartás miatt, majd 2006-ban 150 millió forint bírság fizetésére kötelezte a szolgáltatót, a határozatot azonban a vállalat jogi úton megfellebezte. A bíróság végül a szolgáltató javára döntött és új eljárásra kötelezte a GVH-t, ez az eljárás ért véget a mostani határozathozatallal.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Invitelnek a határozat kézhezvételétől számítva 30 nap áll a rendelkezésére arra, hogy befizesse a kiszabott bírságot, illetve a cég a határozat ellen keresettel élhet a Fővárosi Bíróságnak címzett, de a Versenytanácsnál benyújtható keresettel. Szerettük volna megtudni a cégtől, hogy élnek-e a kereseti lehetőséggel, valamint kívánják-e kommentálni a hivatal döntését, az Invitel sajtómunkatársa azonban egyelőre nem tudott hivatalos állásfoglalással szolgálni az ügyben.

A GVH kétszázmilliós büntetése a telekommunikációs szektorban a legnagyobbak közé tartozik, de egyéb területeken is viszonylag ritka az ilyen magas összegű, egyetlen céget érintő bírság. Az iparágban korábban a Magyar Telekom kapott egyedül ezzel egyező összegű büntetést, tavaly októberben egy fogyasztókat megtévesztő SMS-játék miatt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.