Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 28. 12:17

Büntetik a részvényesek az SAP-t

Nem tudta megismételni kiváló negyedik negyedéves teljesítményét az SAP: a vállalat forgalma elérte az elemzői várakozásokat, de a profit alatta maradt. A cég részvényei mélyrepülésbe kezdtek.

A vállalatirányítási szoftverek legnagyobb szállítója csak a vártnál kisebb növekedést tudott elérni az idei első pénzügyi negyedévben, a várakozásoktól elmaradó mutatókat pedig azonnal büntették a részvényesek: a cég papírjainak értéke villámgyorsan 7 százalékot esett a frankfurti tőzsdén. Másfél éve nem volt arra példa, hogy az SAP részvényei ilyen rövid idő alatt ennyit veszítsenek az értékükből.

A piacot valószínűleg az érte csalódásként, hogy az SAP nem tudta folytatni a negyedik negyedéves erős teljesítményét. Az első negyedéves számok önmaguknak azért biztatóak, a bevétel éves összehasonlításban 21 százalékkal 3 milliárd euróra nőtt, az új szoftverlicenc-értékesítésből származó forgalom pedig 26 százalékkal 583 millió euróra ugrott.

Összehasonlításképp, a kiemelkedően sikeres negyedik negyedévben a szoftverértékesítés árbevétele 34 százalékkal nőtt éves szinten és 1,5 milliárd eurót tett ki, ami rekord az SAP történetében. A negyedik negyedévben az SAP hosszú idő után először tudott jobban teljesíteni mint első számú riválisa, az Oracle. A legutóbbi negyedévben ez ismét megfordult, az Oracle új üzleti szoftverek licencértékesítéséből származó forgalma harmadával nőtt, de még így is csak 639 millió dollárt tett ki, ami jelenlegi árfolyamon 430 millió eurónak felel meg.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az SAP elsősorban az Egyesült Államokban teljesített jól, ahol 29 százalékkal nőttek a szoftvereladási és támogatási bevételei, Ázsiában 26 százalékos, az EMEA régióban azonban csak 13 százalékos volt a bővülés - anyaországában, Németországban mindössze 7 százalékos növekedést tudott magából kipréselni az SAP. A gyenge régiós és hazai teljesítményt könnyű lenne a válság utóhatásaira fogni, ezt a képet azonban árnyalja, hogy az Oracle az EMEA régióban 47 százalékkal tudta növelni új üzletiszoftver-eladásait a legutóbbi, februárban véget ért negyedévben.

A bevételi adatok megfeleltek az elemzői várakozásoknak, a nyereség azonban csalódást okozott. A szoftvervállalat az első negyedévben csupán 4 százalékkal tudta növelni nettó profitját éves összehasonlításban. Üzemi eredménye ugyan 26 százalékkal 779 millió euróra bővült, de nem érte el a Bloomberg által megszólaltatott elemzők 833 millió eurós prognózisát. Az üzemi eredményhányad 22,2 százalékról 19,7 százalékra csökkent egy év alatt.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról