Szerző: Bodnár Ádám

2011. március 25. 10:07

Várakozások felett teljesít az Oracle

A várakozásoknál sokkal jobb pénzügyi eredményekről számolt be az Oracle, de a hardverbevétel csalódást okozott. A cég szerint az Intel és a HP el akarja titkolni az Itaniummal kapcsolatos igazságot az ügyfelek elől.

Nyilvánosságra hozta harmadik negyedéves pénzügyi eredményeit az Oracle, a mutatók messze felülmúlták az elvárásokat, ami leginkább az új szoftverlicenc-eladások meredek növekedésének köszönhető. A szezonálisnál jóval nagyobb emelkedés arra utalhat, hogy a gazdasági válságnak vége, a vállalatok már nem csak az Egyesült Államokban, hanem Európában is elkezdtek beruházni.

Az új szoftverlicenc-értékesítés árbevétele 2,2 milliárd dollárt tett ki a legutóbbi negyedévben, ami 29 százalékos növekedés éves összehasonlításban - az Oracle 10-20 százalék közötti bővülést várt. Ennek túlnyomó többségét az adatbázis és köztesszoftver termékek adták, 1,6 milliárd dollárt, ami 27 százalékkal több mint egy éve. Az üzleti alkalmazások licenceladásaiból 639 millió dollár folyt be, harmadával több mint tavaly - figyelemre méltó az EMEA régióban elért 47 százalékos és Ázsiában elkönyvelt 45 százalékos bővülés.

Kicsi, de erős hardverrészleg

Csalódást okozott ugyanakkor a hardverüzletág, amely a tervezett 1,1-1,2 milliárd dollár helyet mindössze 1 milliárd dollár bevételt termelt. Az Oracle tudatosan vonul ki a kevéssé jövedelmező szegmensekből, ennek köszönhetően a hardverrészleg bruttó eredményhányada 55 százalékra növekedett. Jól fogynak az olyan, szoftverrel előre integrált hardvermegoldások mint az Exadata és az Exalogic, a forgalmuk a megelőző negyedévhez képest 50 százalékkal emelkedett és a jelenlegi negyedévben még ennél is nagyobb bővülést vár a cég. A Exadata és az Exalogic már a világ 80 országában hozzáférhető, mondta el az eredmények kapcsán rendezett konferenciahíváson Mark Hurd, a hardverrészleg vezetője.

Másfelől azonban a hardverbevétel nagyját adó RISC/UNIX szerverpiac 2008 vége óta folyamatosan esik és az Oracle részesedése is csökken - a Sun-ügyfelek egy része láthatóan nem tudta megemészteni, hogy a cég Larry Ellison kezébe került és jó részük pártolt át a HP-hoz. Az idei első negyedévben az Oracle UNIX-piaci bevételénél az IBM kétszer, a HP pedig harmadával többet tett zsebre. Annak érdekében, hogy növelje hardverpiaci befolyását, az Oracle a héten bejelentette, nem fejleszt többé az elsősorban a HP által támogatott Intel Itanium processzorokra. A vállalat valószínűleg abban bízik, Itaniumot használó ügyfelei ezt követően x86-alapú rendszerekre, remélhetőleg Exadatára migrálnak.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Oracle szerint az Intel vezetői világossá tették, hogy többé nem tekintik stratégiai terméknek az Itaniumot és az x86-ra koncentrálnak. Az Intel ezt tagadta, azt állítja, az Itanium jövője biztos, 2012-ben érkezik a Poulson kódnevű termék, ezt követi két év múlva a Kittson és már folynak a Kittsont követő chipgenerációval kapcsolatos kutatások is. Az Oracle tegnap erre reagálva úgy fogalmazott, az Intel és a HP el akarja titkolni az ügyfelek elől az Itaniummal kapcsolatos igazságot. "A HP nagyon is tisztában van azzal, hogy az Intel jövőbeli iránya az x86 és le akarja váltani az Itaniumot. A HP tudatosan visszatartja ezt az információt az ügyfeleink elől" - áll az Oracle közleményében.

Még jobb idők jöhetnek

Az Oracle összesen 8,8 milliárd dolláros bevételt ért el a most lezárt harmadik negyedévben, amelyhez 3 milliárd dolláros üzemi és 2,1 milliárd dolláros nettó eredmény társult, a mutatók rendre 37 százalékkal, 62 százalékkal és 78 százalékkal emelkedtek éves összehasonlításban. A most kezdődött, májusban véget érő negyedévre az Oracle 10-14 százalékos bevételnövekedésre számít a vállalat a szoftverlicenc-eladások 9-19 százalékos bővülése mellett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról