:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 18. 15:57

Elvesztette az OpenOffice.org-ot az Oracle

Az Oracle pénteken kiadott közleménye szerint a jövőben tisztán közösségi projektként tekint az OpenOffice.org nyílt forrású irodai szoftverre és be is szünteti a kereskedelmi verziók értékesítését.

Visszaadja a közösségnek az OpenOffice.org fejlesztésének irányítását az Oracle, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy kiszáll belőle - de vajon van-e még mögötte közösség? A nyílt forrású irodai csomag kódján alapuló kereskedelmi termékeinek az értékesítését befejezi, már a weboldaluk sem érhető el.

A LibreOffice hadművelet

Az OpenOffice.org  a Sun Microsystems által felvásárolt és nyílttá tett StarOffice-ból jött létre és hosszú éveken keresztül a Sun támogatásával zajlott - a szoftver több mint 100 különféle nyelven érhető el és fut a legtöbb asztali platformon (Windows, Linux, Mac OS X). Miután az Oracle felvásárolta a Sunt, az OpenOffice.org fejlesztői közössége nem bízott abban, hogy értelmes párbeszédet tud folytatni a vállalattal a szoftver jövőjével kapcsolatban. Az OOo közössége kérte az Oracle-től, adja át az  OpenOffice.org védjegyet, amelynek a Sun felvásárlásával jutott a birtokába.

Ezt az Oracle nem tette meg, így az OpenOffice.org közösség meghatározó személyei és szervezetei létrehozták a Document Foundation szervezetet, amelynek égisze alatt megkezdték az OpenOffice.org "forkjának", a LibreOffice-nak a fejlesztését. A különválást a szabad szoftvereket támogató cégek egész sora üdvözölte, köztük a Red Hat, a Novell, a Canonical és a Google is, illetve a GNOME Foundation és az Open Source Initiative. Az Ubuntu, a Red Hat és a Novell (SUSE) Linux-disztribúcióiban az OpenOffice.org helyére a LibreOffice kerül.

Közösségi fejlesztés, közösség nélkül

"Mivel nagy az érdeklődés az ingyenes irodai programok iránt és a személyi számítástechnika gyorsan fejlődik, úgy hisszük, az OpenOffice.org-ot egy közösség tudná a legjobban irányítani, amely nem kereskedelmi alapon tudná kielégíteni a széles tömegek az igényeit. Azonnal el fogunk kezdeni a közösséggel együtt dolgozni az OpenOffice jövőbeli sikeréért" - idézi a vállalat közleménye Edward Screvent, az Oracle chief architect-jét.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A nyilatkozat meglehetősen furcsán fest néhány hónappal azt követően, hogy az Oracle elvesztette az OpenOffice.org legfontosabb értékét, a fejlesztői közösséget. A vállalat valószínűleg belátta, hogy a nyílt forrásban utazó cégek és a közösség teljes támogatását élvező LibreOffice mellett az OpenOffice.org teljesen jelentéktelenné vált és mivel nem várható hogy valaha jelentős bevételt termeljen, jobban teszi ha kivonul mögüle.

Nyomuk sincs

Az Oracle egyúttal azt is közölte, beszünteti az OpenOffice.org-on alapuló kereskedelmi termékének, az Oracle Open Office-nak és a Cloud Office-nak az értékesítését is - előbbi egy zárt forrású kiegészítőkkel és kereskedelmi támogatással együtt megvásárolható szoftver, utóbbi a Google Apps-hez és a Microsoft Office 365-höz hasonló, böngészőben futó irodai csomag. Az Oracle Open Office és a Cloud office tavaly decemberben rajtolt el, de már a weboldaluk is eltűnt az Oracle szerveréről.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.