:

Szerző: Folyó Gergely

2011. április 15. 13:52

Watson kistestvére a kórházakba készül

Két hónappal ezelőtt egy szuperszámítógép megint bebizonyította, hogy le tudja győzni az embert. A Watson becenevet viselő IBM-fejlesztés ezúttal egy kvízműsor keretein belül vert el profi játékosokat, ami már önmagában is lenyűgöző teljesítmény, ugyanakkor sejthető volt, hogy a mögötte álló technológiát előbb-utóbb más, sokkal hasznosabb területeken is be tudják vetni.

1997-ben a Deep Blue sakkban verte meg Garri Kaszparov világbajnokot, idén februárban pedig Watson győzött le két profit a Jeopardy! nevű kvízjátékban. Bár akkoriban az előbbi eredmény is óriási szenzációnak hatott, a legutóbbi áttörés lényegesen nehezebb feladatnak ígérkezett. A műveltségi vetélkedőben kijelentéseket kapnak a játékosok például történelmi vagy irodalmi témakörben, és a megadott válaszokhoz kell a helyes kérdést kiválasztaniuk.

A kvízjáték azért okoz nehézségeket a gépeknek, mert itt már nem elég számolni, mint a sakkban, hanem értelmezni is kell a feladványt. Watsonnak kis túlzással ez már megy: a számítógép nem csak óriási adatállományt tud áttekinteni, de valós időben értelmezi a rendelkezésre álló információkat, így akár a szójátékokkal és az iróniával is megbirkózik. Watsont ugyan azóta megverte egy amerikai politikus ugyanebben a játékban, az eredmény értékéből ez semmit nem von le.

Artemisz, a gyermekek védelmezője

A Watson mögött álló technológia természetesen más területeken is alkalmazható, kanadai tudósok éppen ezen fáradoznak, és a kórházakban hasznosítanák a gép “gondolkodásmódját”. Carolyn McGregor, az Ontarioi Egyetem Technológiai Intézetének vezetője szerint a sürgősségi osztályokon fekvő csecsemőket ugyan így is rengeteg gép figyeli, azonban az innen származó adatok jó részét nem is használják, hiszen az eszközök folyamatosan áramoltatnak információkat a gyermekek állapotáról, viszont az ápolók csak óránként olvasnak el egy összegző jelentést.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A projekt keretében fejlesztették ki az Artemis nevű szoftvert, amelynek célja, hogy a rendelkezésre álló összes információt hasznosítsa, s ezzel ne csak a lehető leghamarabb értesítse az orvosokat az esetleges fertőzésekről, de csökkentse a téves riasztások számát is. A jelenleg használt rendszerekkel sokszor tévesen ítélik meg a csecsemők állapotát, így feleslegesen gyógyszerezik őket, és feleslegesen foglalják a sürgősségi osztály ágyait is. Az Artemis ezzel szemben képes arra, hogy egyszerre nyolc ágyat felügyeljen, és így gyűjtsön adatot az ott fekvő kicsikről. A rendszer figyeli az EKG-t, a szívverés és a légzés ritmusát, a vér oxigénszintjét és nyomását, a testhőmérsékletet, továbbá más adatokhoz, például a testsúlyhoz is hozzáfér.

Folytatása következik

A Watsonhoz hasonlóan az Artemis is az IBM által fejlesztett InfoSphere Streams platformra épül, melynek legfőbb előnye, hogy akkor is gyorsan tud dönteni, ha nagy mennyiségű adat több különböző forrásból érkezik egyszerre. Egy-egy csecsemő vizsgálatát más rendszerekkel is hatékonyan le lehetne bonyolítani, azonban több gyermek esetében ez már nagyobb kihívást jelent.

Egy torontói gyermekkórházban jelenleg az algoritmus két verzióját tesztelik, az eredményeket várhatóan az év végén fogják publikálni, és a rendszer hatékonyságát az alapján ítélik majd meg, hogy az hogyan teljesített az orvosok vizsgálataihoz képest. A tervek között szerepel egy olyan változat bemutatása is, amelyik képes egy-egy fertőzés új, eddig nem ismert tüneteit is megtanulni, illetve a jövőben az is lehetővé válik, hogy a világ különböző pontjain működtetett rendszereket összekössék, s azokon keresztül információkat osszanak meg egymással a hatékonyabb munka érdekében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.