:

Szerző: Koi Tamás

2011. április 8. 12:55

Kötelező a nemzeti adatroaming a nagy amerikai szolgáltatóknak

Hamarosan kötelezően meg kell nyitniuk kisebb versenytársaik előtt mobiladat-hálózataikat a nagy amerikai mobilszolgáltatóknak, erről döntött tegnap az illetékes szabályozó szerv.

Nyitniuk kell

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) tegnap 3:2 arányban elfogadta azt a szabályozási indítványt, mely alapján a legnagyobb észak-amerikai mobilszolgáltatóknak, a Verizon Wirelessnek, valamint az AT&T-nek kötelezően meg kell osztania mobiladat-hálózatát a kisebb piaci szereplőkkel. A két szolgáltatónak 2007 óta hasonló kötelezettsége áll fenn a hanghívások és szöveges üzenetek kapcsán, nem véletlen, hogy az Egyesült Államokban működik jelenleg a legtöbb virtuális mobilszolgáltató.

A nagy szolgáltatóknak egyébként eddig is megvolt a lehetőségük arra, hogy kisebb partnerekkel osztozzanak az adathálózati kapacitáson, ám az FCC demokrata delegáltjai szerint jobban ösztönzi majd a versenyt, illetve a befektetéseket, ha kötelezővé teszik a megosztást. A hivatal republikánus tagjai - akik a határozat ellen szavaztak - szerint a döntéshozatal ebben a kérdésben nem az FCC hatáskörébe tartozik.

A most elfogadott szabályozás ettől függetlenül nem kötelezi az AT&T és a Verizont arra, hogy mindenáron nemzeti roaming-megállapodást kössön a kisebb versenytársakkal, a határozat ugyanis kimondja, hogy a megállapodást csak "üzletileg méltányolható" feltételek mentén kötelesek megkötni. Ha egy kisebb roamingpartner úgy érzi, hogy az AT&T vagy a Verizon a méltányos feltételek ellenére nem hajlandó megállapodni vele, az FCC-hez fordulhat.

Tiltakoznak

Az amerikai mobilpiac két legnagyobb szereplője a határozathozatalt követően élesen bírálta az új rendeletet. Tom Tauke, a Verizon alelnöke kifejtette, cége szerint a szabályozás a fogyasztók és a piaci verseny szempontjából egyaránt káros, és mint olyan, csak egy újabb felesleges és minden (jog)alapot nélkülöző szabályozói döntés. Robert Quinn, az AT&T vezérigazgató-helyettese hozzátette, a határozat beruházásellenes.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kisebb amerikai szolgáltatókat tömörítő Rural Cellular Association szervezetnél üdvözölték az FCC határozatának megszületését, történelmi jelentőségű döntésként értékelve azt. A több mint száz céget tömörítő szervezetnél úgy látják, hogy a nagy szolgáltatók számára kötelezővé tett nemzeti roaming élénkíti a versenyt, valamint beruházásösztönző lehet.

A mostani határozat új helyzetet eredményezhet az idén háromszereplőssé váló amerikai mobilpiacon. Mint azt korábban megírtuk, az AT&T idén - amennyiben a hatóságok jóváhagyják - felvásárolja a Deutsche Telekom tulajdonában álló T-Mobile USA-t, mely különösen nehézzé teszi a versenyt a legkisebb független szolgáltató, a Sprint Nextel számára. A Sprintre egyébként nem vonatkozik az FCC tegnapi határozata.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.