Szerző: Koi Tamás

2011. április 4. 14:23

Otthagyja Franciaországot a Vodafone

Egyszerre két jelentős pénzügyi manővert jelentett be múlt hét végén a Vodafone csoport. A cég eladja a franciaországi SFR-ben képviselt részét, ezzel lényegében kivonul az országból, miközben az indiai Essarban száz százalékos részesedést szerez.

A Vodafone csoport új stratégiájának részeként konszolidálja jelenlétét a különböző piacokon, így a vállalatcsoport múlt hétvégén bejelentette, hogy eladja 44 százalékos üzletrészét a francia SFR-ben. A vevő a többségi tulajdonos Vivendi lesz, a cég összesen 7,95 milliárd eurót fizet az üzletrészért cserébe. Az SFR és a Vodafone a szétválással együtt bejelentették, hogy a jövőben is meg kívánják őrizni a partneri viszonyt, így még három évig a kínálatban maradhat néhány, a Vodafone-hoz kötődő szolgáltatás, illetve roaming opció.

Az angol telekommunikációs nagyvállalat az üzlet bejelentése előtt pár nappal hozta nyilvánosságra, hogy száz százalékos tulajdonrészt vásárol az indiai Vodafone Essarban. A Vodafone jelenleg kétharmados tulajdonrészt képvisel a vállalatban, a fennmaradó 33 százalékos részért ötmilliárd dollárt fizet a cég az Essar csoportnak. A szolgáltató az üzlet lezárása után kizárólagos irányítást szerez az indiai mobilpiac nagyjából 23 százalékát adó vállalatnál. Annál az operátornál, mely egyébként az év elején több mint 130 millió előfizetővel rendelkezett az országban, ám ezzel is csak a harmadik legnagyobb mobilcég Indiában.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A két stratégiai-pénzügyi manőver kitűnően érzékelteti a telekommunikációs multik növekedési, stratégiai törekvéseit. A Vodafone, illetve német megfelelője, a Deutsche Telekom bevallottan azokra a piacokra kíván fókuszálni a jövőben, melyektől vagy jelentős növekedést vár, vagy amelyeknél már korábban is komoly jelenlétet képviselt. A Deutsche Telekom hasonló okokból vonul ki Észak-Amerikából, ahol hosszú évek alatt képtelen volt felvenni a versenyt a helyi piaci szereplőkkel.

Az indiai tulajdonszerzés a Vodafone várakozásai szerint legkésőbb idén novemberben lezárulhat, az SFR esetében pedig már a második naptári negyedévben befejeződhet a tranzakció. A Vodafone egyébként több kisebb-nagyobb telekommunikációs cégben, illetve mobilszolgáltatóban szerzett részesedést korábban. A cég éppen tavaly adta el 3,2 százalékos részét a China Mobile-ban, legnagyobb, nem többségi tulajdonú (45 százalékos) érdekeltségét pedig az Egyesült Államok második számú operátorában, a Verizon Wirelessben szerezte.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.