:

Szerző: Koi Tamás

2011. március 30. 14:41

Napokon belül megérkezik hazánkba a Nokia E7

Hamarosan Magyarországon is megvásárolható lesz a Nokia legújabb symbianes okostelefonja, az E7. A cég igyekszik a megjelenés idejére magyar relevanciájú alkalmazásokkal bővíteni az OVI áruházat.

A Nokia mai budapesti sajtótájékoztatóján újságírók szélesebb köre számára is bemutatta új okostelefonját, az E7-et, mely a tavaly megjelent N8 nyomát követve, ugyanakkor kissé eltérő célcsoportnak célozva igyekszik megvetni a lábát a piacon. Az újdonság április közepén kerülhet forgalomba itthon, a finn gyártó a premierre új alkalmazásokat is ígér, melyek elsősorban a tartalomfogyasztásra fókuszálnak.

Az E7 egy érintőképernyős okostelefon, amelynek vonzerejét a 4 hüvelykes, "ClearBlack" fantázianevű. 360x640 pixel felbontású AMOLED kijelző mellett a kihúzható négysoros QWERTY billentyűzet jelenti, amivel lényegesen gyorsabban és kényelmesebben lehet hosszabb üzeneteket, leveleket megírni mint tisztán az érintőképernyőt használva. A Nokia az üzleti képességek közül a VPN-klienst, az Office-állományokkal kompatibilis dokumentumszerkesztőt, a PDF-olvasót, a Mail for Exchange levelezőklienst emelte ki az E7 ismertetésekor.

A mobilt rövid ideig módunkban állt kipróbálni a mai sajtótájékoztatón, ez alapján kijelenthető, hogy az E7 pusztán a hardvert tekintve kitűnő minőségi látszatot keltő, jól összeszerelt telefon, a készüléken futó Symbian^3 operációs rendszer, illetve a kezelőfelület felett azonban éppúgy eljárt az idő, mint az N8 esetében. A telefon egyébként az egyik utolsó symbianes nagy durranása lehet a Nokiának, mint ismeretes, a cég a jövőben a Microsofttal kötött megállapodás alapján elsősorban a jóval modernebb és intuitívabb interfészt kínáló Windows Phone 7 platformra fogja építeni felsőkategóriás telefonjait.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A hardveres háttér egyébként hasonló az N8-hoz, mindkét készülékben ugyanaz a 680 MHz-es Broadcom processzor dolgozik, az E7-ben azonban több, 1 gigabájt ROM kapott helyet, az N8 ennek felével gazdálkodik. A RAM mindkét készülékben 256 megabájtos, a beépített flash háttértár pedig 16 gigabájt kapacitású.

A multimédiás csúcsmodellnél, az N8-nál kisebb felbontású, de még így is 8 megapxeles az E7 fényképezője, amihez dupla LED-es vaku is tartozik és amivel akár 720p videókat is lehet rögzíteni. Médiafogyasztási lehetőségek tekintetében az E7 nem marad el az N8-tól, ugyanúgy van benne   HDMI-kimenet és a sztereó FM-rádió. A többi, mondhatni, a szokásos: az E7 is képes HSPA hálózaton 10 Mbps sebességű letöltésre és 2 Mbps feltöltésre, Wi-Fi vezérlője 802.11 b/g/n szabványokkal kompatibilis, ismeri a Bluetooth 3.0 A2DP szabványt, valamint van benne iránytű, illetve A-GPS is.

A Nokia E7 a gyártó tájékoztatása szerint április 11-én kerülhet a boltok polcaira, a készülék kártyafüggetlen listaára 169 ezer forint lesz, de ennél vélhetően sokkal olcsóbban is meg lehet majd vásárolni a szolgáltatóknál. A mobil megjelenésére kész lesz a Bookline, a Budavár Tours, az Index és a Portfolio.hu saját fejlesztésű symbianes alkalmazása is, ezeket az OVI áruházból tölthetik majd le a vásárlók.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.