Szerző: Bodnár Ádám

2011. március 24. 14:49

Kétchipes szörny az NVIDIA műhelyéből

Az AMD Radeon HD 6990 után befutott az NVIDIA kétprocesszoros gigásza, a GeForce GTX 590 is. Megvenni csak különleges esetekben érdemes, mert nagyon drága.

Nem sokkal a Radeon HD 6990 rajtja után az NVIDIA is bemutatta két grafikus chipet integráló csúcskategóriás kártyáját, a GeForce GTX 590-et. Egyszerű volt az NVIDIA receptje: fogj két GeForce GTX 580 processzort és építsd őket egy kártyára. A GeForce GTX 580 funkcionális egységeinek a számát nem csökkentette az NVIDIA, továbbra is 512 stream processzor, 64 textúrázó és 48 ROP aktív, ezeket kettővel kell szorozni, hogy megkapjuk a GTX 590 paramétereit.

A fogyasztás és hőtermelés kordában tartása érdekében az órajeleket jelentősen visszavágta az NVIDIA, a GTX 590-en a grafikus chipek "csak" 607 MHz-en üzemelnek 772 MHz helyett, a 2x1,5 gigabájt GDDR5 memória effektív órajele pedig 4008 MHz-ről 3414 MHz-re csökkent. Mindezek ellenére a GeForce GTX 590 valóságos áramzabáló, a vállalat 365 wattos maximális fogyasztást (TDP) ad meg, ami alig marad el a nagy ellenfél Radeon HD 6990 fogyasztásától (375 W).

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Anandtech tesztjei szerint a GTX 590 teljesítmény terén összemérhető a HD 6990-nel, szoftvere válogatja, melyikben erősebb vagy éppen gyengébb. Amit az NVIDIA jobban oldott meg az a hűtés, a mérések alapján a GeFrorce csendesebben működik a Radeonnál. Pedig a két kártya hűtése koncepció szintjén nagyon hasonlít, mindkettőn méretes borda van a grafikus chipeken, amelyekre egy köztük elhelyezett hatalmas ventilátor mozgatja a levegőt.

A GeForce GTX 590 esetében is igaz az, amit a kétchipes Radeon esetében leírtunk: annak érdemes ilyen vásárolnia, aki nem rendelkezik két grafikus kártya fogadására felkészített alaplappal vagy számítógépházzal, viszont van egy jó erős tápegysége és 699 dollárja, ha pedig Magyarországon szeretné megvenni, akkor 180-190 ezer forintja. Egyébként egy GeForce GTX 580 SLI konfiguráció nagyobb teljesítményt nyújt kicsit drágábban, egy GTX 570 SLI pedig összemérhetőt azonos áron. de csendesebben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról