Szerző: Bodnár Ádám

2011. március 23. 12:40

Privát és nyilvános felhőket köt össze a System Center 2012

Privát cloudok építését és a nyilvános cloudokkal való összekapcsolását próbálja megkönnyíteni új rendszerfelügyeleti termékeivel a Microsoft. A 2003-ban bemutatott Dynamic System Initiative kezd formát ölteni.

A Las Vegasban zajló Microsoft Management Summit rendezvényen bemutatkozott a System Center 2012 termékcsalád, amely a rendmondi szoftvervállalat felügyeleti termékeit takarja. Az új generáció legfontosabb küldetése, hogy támogassa a felhasználókat privát cloudok építésében és üzemeltetésében, és lehetővé tegye az összekapcsolásukat nyilvános cloudokkal.

Privát felhő, nyilvános felhő, vegyes felhő

A Microsoft azt ígéri, a System Center 2012 termékek vásárlói a már meglevő infrastruktúrájukat jól működő privát clouddá alakíthatják, függetlenül attól hogy a hardver és a virtualizációs réteg melyik gyártótól származik. A szoftverek gyakorlatilag ugyanazokat a technológiákat tartalmazzák az ügyfelek számára is elérhető, helyben telepíthető formában, amelyeket a Microsoft globális kereskedelmi felhőjének, az Azure üzemeltetésének automatizálása használ.

Las Vegasban az érdeklődők működés közben láthatták a tegnap óta nyilvános bétaként elérhető Virtual Machine Manager 2012-t. A VMM 2012 képes a "fabric", vagyis a hypervisorok (Hyper-V, Xen, ESX), a hálózati réteg és a tárolók menedzselésére, természetesen kezeli a rajtuk futó virtuális gépeket, a System Center Operations Manager integráció révén pedig az alkalmazásokról is mélyreható információkkal rendelkezhet. A System Center Operations Manager 2012 már tartalmazza az AVIcode megvásárlásával a Microsoft birtokába került, .NET alkalmazások teljesítményének monitorozására szolgáló technológiát.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

"A virtualizáció és a szerverkonszolidáció fontos lépések a cloud computing felé, de közben nélkülözhetetlenek azok a felügyeleti eszközök, amelyek nem csak virtuális gépeket kezelnek, hanem információt szolgáltatnak arról is, hogy érzik magukat az alkalmazások. A Microsoft felügyeleti megoldásai biztosítják ezt a fajta betekintést és a szükséges áttekintést is" - mondta Brad Anderson, a vállalat felügyeleti és biztonsági termékeiért felelős alelnöke.

Nem virtuális gépek, virtualizált szolgáltatások

A Microsoft még 2003-ban beszélt először a Dynamic System Initiative (DSI) tervről, amely a System Center 2012 termékekben végre testet öltött. A DSI elgondolása, hogy automatizált eszközökkel egy nagyvállalati informatikai rendszer adminisztrációs feladatait gyorsabban és kevesebb hibalehetőséggel lehetne elvégezni: az eredmény egy, a változásokra agilisebben reagáló, hatékonyabb IT. A DSI alapja a System Definition Model (SDM), amivel komplex IT rendszerek modellezhetők. A modellek tartalmazzák a szolgáltatásokhoz tartozó szoftver- és hardver-erőforrásokat és azok konfigurációját, ezáltal lehetővé teszik az automatizált telepítést és üzemeltetést, kényelmesebbé téve a rendszergazdák életét és kevesebb hibalehetőséget hagyva a számukra.

A Virtual Machine Manager 2012 önállóan tudja kezelni a virtualizált infrastruktúrán működő szolgáltatásokat, a DSI modellalapú megközelítése révén teljes informatikai szolgáltatások virtualizálását tudja végrehajtani és a felügyeletét biztosítani a teljes életcikluson át. Az Azure a Server App-V révén már virtuális gépeket is képes futtatni, a VMM 2012 pedig hibrid, tehát helyi és távoli erőforrásokat egyaránt igénybe vevő alkalmazásokat is kezel. A szoftver egyik fontos újdonsága még az egyelőre Concero néven fejlesztett funkció. Ez gyakorlatilag egy önkiszolgáló felület, ami lehetővé teszi alkalmazásgazdák vagy akár fejlesztők számára, hogy a rájuk bízott szoftvereket a privát vagy nyilvános cloudba telepítsék és működtessék.

A System Center Virtual Machine Manager 2012 és Operations Manager 2012 végleges verziójának megjelenése 2011 második felében várható. A Microsoft Management Summit ma folytatódik a System Center Configuration Manager 2012 és a Windows InTune felhőalapú desktopfelügyeleti termék bemutatásával.

a címlapról

METAVERSE

0

Átalakítja a Meta a Reality Labs-t

2024. június 19. 12:00

Két fő egységre osztotta a Meta a virtuálisvalóság-fejlesztésekkel foglalkozó Reality Labs-t, ami elbocsátásokat is hoz magával.