Szerző: Bodnár Ádám

2011. március 23. 12:40

Privát és nyilvános felhőket köt össze a System Center 2012

Privát cloudok építését és a nyilvános cloudokkal való összekapcsolását próbálja megkönnyíteni új rendszerfelügyeleti termékeivel a Microsoft. A 2003-ban bemutatott Dynamic System Initiative kezd formát ölteni.

A Las Vegasban zajló Microsoft Management Summit rendezvényen bemutatkozott a System Center 2012 termékcsalád, amely a rendmondi szoftvervállalat felügyeleti termékeit takarja. Az új generáció legfontosabb küldetése, hogy támogassa a felhasználókat privát cloudok építésében és üzemeltetésében, és lehetővé tegye az összekapcsolásukat nyilvános cloudokkal.

Privát felhő, nyilvános felhő, vegyes felhő

A Microsoft azt ígéri, a System Center 2012 termékek vásárlói a már meglevő infrastruktúrájukat jól működő privát clouddá alakíthatják, függetlenül attól hogy a hardver és a virtualizációs réteg melyik gyártótól származik. A szoftverek gyakorlatilag ugyanazokat a technológiákat tartalmazzák az ügyfelek számára is elérhető, helyben telepíthető formában, amelyeket a Microsoft globális kereskedelmi felhőjének, az Azure üzemeltetésének automatizálása használ.

Las Vegasban az érdeklődők működés közben láthatták a tegnap óta nyilvános bétaként elérhető Virtual Machine Manager 2012-t. A VMM 2012 képes a "fabric", vagyis a hypervisorok (Hyper-V, Xen, ESX), a hálózati réteg és a tárolók menedzselésére, természetesen kezeli a rajtuk futó virtuális gépeket, a System Center Operations Manager integráció révén pedig az alkalmazásokról is mélyreható információkkal rendelkezhet. A System Center Operations Manager 2012 már tartalmazza az AVIcode megvásárlásával a Microsoft birtokába került, .NET alkalmazások teljesítményének monitorozására szolgáló technológiát.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

"A virtualizáció és a szerverkonszolidáció fontos lépések a cloud computing felé, de közben nélkülözhetetlenek azok a felügyeleti eszközök, amelyek nem csak virtuális gépeket kezelnek, hanem információt szolgáltatnak arról is, hogy érzik magukat az alkalmazások. A Microsoft felügyeleti megoldásai biztosítják ezt a fajta betekintést és a szükséges áttekintést is" - mondta Brad Anderson, a vállalat felügyeleti és biztonsági termékeiért felelős alelnöke.

Nem virtuális gépek, virtualizált szolgáltatások

A Microsoft még 2003-ban beszélt először a Dynamic System Initiative (DSI) tervről, amely a System Center 2012 termékekben végre testet öltött. A DSI elgondolása, hogy automatizált eszközökkel egy nagyvállalati informatikai rendszer adminisztrációs feladatait gyorsabban és kevesebb hibalehetőséggel lehetne elvégezni: az eredmény egy, a változásokra agilisebben reagáló, hatékonyabb IT. A DSI alapja a System Definition Model (SDM), amivel komplex IT rendszerek modellezhetők. A modellek tartalmazzák a szolgáltatásokhoz tartozó szoftver- és hardver-erőforrásokat és azok konfigurációját, ezáltal lehetővé teszik az automatizált telepítést és üzemeltetést, kényelmesebbé téve a rendszergazdák életét és kevesebb hibalehetőséget hagyva a számukra.

A Virtual Machine Manager 2012 önállóan tudja kezelni a virtualizált infrastruktúrán működő szolgáltatásokat, a DSI modellalapú megközelítése révén teljes informatikai szolgáltatások virtualizálását tudja végrehajtani és a felügyeletét biztosítani a teljes életcikluson át. Az Azure a Server App-V révén már virtuális gépeket is képes futtatni, a VMM 2012 pedig hibrid, tehát helyi és távoli erőforrásokat egyaránt igénybe vevő alkalmazásokat is kezel. A szoftver egyik fontos újdonsága még az egyelőre Concero néven fejlesztett funkció. Ez gyakorlatilag egy önkiszolgáló felület, ami lehetővé teszi alkalmazásgazdák vagy akár fejlesztők számára, hogy a rájuk bízott szoftvereket a privát vagy nyilvános cloudba telepítsék és működtessék.

A System Center Virtual Machine Manager 2012 és Operations Manager 2012 végleges verziójának megjelenése 2011 második felében várható. A Microsoft Management Summit ma folytatódik a System Center Configuration Manager 2012 és a Windows InTune felhőalapú desktopfelügyeleti termék bemutatásával.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról