Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 23. 11:06

A felhőbe vihetők a Windows Server alkalmazások

Alig pár nappal azután, hogy a Windows Azure cloudban elrajtolt az infrastruktúra-szolgáltatás és a VM szerepkör, elindult a Server Application Virtualization tesztüzeme is.

A Server Application Virtualization (Server App-V) alkalmazás-virtualizációt valósít meg: a szoftver és a futtatási környezete teljesen elválik az alatta működő operációs rendszertől, ezáltal szabadon hordozható. Asztali alkalmazások virtualizációja már régóta lehetséges a Microsoft eszközeivel (App-V), ezt a technológiát szerveralkalmazásokra is kiterjesztette a vállalat azzal a céllal, hogy egyszerűen, a kód módosítása nélkül át lehessen mozgatni őket az Azure felhőbe. A Server App-V az októberi PDC-n mutatkozott be, jelenleg tesztüzemben érhető el, az éles indulás jövő év második felében esedékes

A Server Application Virtualizationnel bármilyen, Windows Serveren futó alkalmazás telepíthető az Azure cloudba "worker" szerepkörben. Ezzel az ügyfelek elfelejthetik az alkalmazás alatt futó teljes infrastruktúra menedzselésének feladatait, amelyeket az Azure üzemeltetői vesznek át, másfelől adott esetben megnövelhetik alkalmazásaik rendelkezésre állását, illetve biztosíthatják a globális elérést, amennyiben az szükséges. Az Azure-ön futó alkalmazás és a helyi erőforrások közötti biztonságos (IPsec védett) kapcsolatot a Windows Azure Connecttel lehet létrehozni - a konfigurálásánál persze érdemes figyelembe venni a megnövekedő késleltetéseket.

Windows Azure Connect

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

A futtatási környezetével "egybecsomagolt", az operációs rendszerről leválasztott, konténerbe zárt alkalmazások bármilyen környezetben egyformán menedzselhetők, függetlenül attól hogy helyben vagy a cloudban futnak. Ez lehetőséget biztosít a felügyeleti folyamatok egységesítésére, illetve megteremti a helyi és távoli infrastruktúra közti egyszerű átjárhatóságot. Másképp fogalmazva, a helyben működő alkalmazás például hirtelen megnövekedő terhelés esetén átvihető a cloudba, ahol extra erőforrás dedikálható hozzá. A terheléscsúcs végeztével pedig a szoftver visszakerülhet a helyi szerverekre.

A Server App-V kiegészíti az Azure-ön nemrég elindult VM szerepkört, előbbi virtualizált alkalmazásokat, utóbbi pedig teljes virtuális gépeket fogad. Egy szokásos háromrétegű alkalmazást fel lehet építeni úgy, hogy a webes réteg az Azure-ön fut web szerepkörként, az alkalmazás teljes virtuális gépként VM szerepkörben, vagy pedig Server Application Virtualization segítségével szintén az Azure-re kerül, miközben az adatbázis továbbra is maradhat helyben, egy SQL Serveren - az összeköttetést pedig Azure Connect biztosítja.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.