Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 21. 12:43

Asztali PC-k felügyelete a felhőből

A helyben telepített menedzsment-szervert és a rajta futó alkalmazásokat váltaná ki egy havidíjas cloud-szolgáltatással a Microsoft. A 25-500 számítógéppel rendelkező cégeknek kínált Windows Intune egy éven belül indul el éles üzemben.

PC-felügyelet bárhonnan

25-500 PC-vel rendelkező kis és közepes vállalatoknak szánt szolgáltatással jelentkezett a Microsoft, amely a számítógépek távoli felügyeletét kívánja egyszerűbbé és persze olcsóbbá tenni. A Windows Intune a saját, helyben telepített és üzemeltetett desktop-felügyeleti megoldások kiváltására szakosodott, amelyhez a Microsoft cloudját használja fel platformként.

A Silverlightban készült Intune segítségével a rendszergazdák a világ bármely pontjáról figyelemmel kísérhetik a rájuk bízott PC-k működését, ellenőrizhetik a gépek állapotát, hardver- és szoftverleltárt végezhetnek, beállíthatják az automatikus frissítésekre vonatkozó házirendeket vagy a biztonsági szabályokat (tűzfal, vírusvédelem). Sőt, a rendszergazdák távsegítséget is nyújtathatnak a felhasználóknak, és mivel az Intune egy cloud-szolgáltatás, ezt bárhonnan a világon megtehetik, egy internetre csatlakozó PC-ről.

\"\"

A Windows Intune része többek között a Microsoft Desktop Recovery Packból már ismert Diagnostics and Recovery Toolset (DaRT), amely több mint két tucat segédeszközt tartalmaz a windowsos gépek hibaelhárításához, köztük például registry-szerkesztőt, crash-dump elemzőt, lehetőséget a törölt fájlok visszaállítására, elfelejtett helyi jelszavak resetelésére, illetve a merevlemez kezelésére (formázás, particionálás, törlés), a hálózati beállítások megtekintésére és módosítására, vagy például egyes Windows-frissítések különálló eltávolítására. Ezekkel az eszközökkel (és szerencsével) megfelelő hozzáértés birtokában akkor is életre kelthető egy windowsos PC, ha a rajta levő operációs rendszer nem indul el, még csökkentett módban sem.

Windows 7 Enterprise az árban

A DaRT mellett az Intune tartalmazza az Application Virtualizaziont, az Enterprise Desktop Virtualizationt, a System Center Error Monitoringot, valamint az Advanced Group Policy Managementet is. Annak érdekében, hogy a vállalat kedvet csináljon a Windows 7-re váltáshoz, az Intune árában egy Windows 7 Enterprise upgrade lehetőség is benne foglaltatik. Az Intune-kliens egyébként Windows XP SP2 vagy újabb desktop operációs rendszerekkel kompatibilis.

A megoldás legnagyobb előnye, hogy nem igényel helyben telepített és üzemeltetett menedzsment-szervert és szoftvereket, havidíjas előfizetéses konstrukcióban vehető igénybe. Az árakról azonban egyelőre nem nyilatkozott a Microsoft, így nehéz megítélni, kinek mennyire érheti meg a használata. A cég hivatalos blogján született bejegyzésből mindössze annyi derül ki, hogy az Intune számlázása a felügyelt PC-k alapján történik.

A Windows Intune egyelőre zárt béta keretében működik, néhány kiválasztott országban összesen 1000 szervezet tesztelheti egyelőre. A végleges, kereskedelmi szolgáltatás egy éven belül elérhető lesz a Microsoft ígérete szerint.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról