Szerző: Bodnár Ádám

2010. május 27. 11:59

A rendszerfelügyelet jövője a Microsoft szerint

Az informatikai mobilizálódása és az új alkalmazásterjesztési modellek megjelenése miatt a Microsoft teljesen újragondolta a rendszerfelügyelet alapjait is. A jövőben nem az eszközök és alkalmazások, hanem a felhasználók és azok tevékenysége áll a központban.

A Microsoft csendben kiadta a System Center Configuration Manager (SCCM) következő generációjának első bétáját, amelyet bárki letölthet a vállalat honlapjáról. Az SCCM a Microsoft kliensfelügyeleti terméke, az egykori Systems Management Server utóda, amely a kliensgépek felügyeletét látja el, beleértve olyan feladatokat is mint az operációs rendszerek és szoftverek telepítése, frissítése, illetve leltár készítése.

Középpontban a felhasználó

Az SCCM v.Next bétájának érkezését a System Center blogban adta hírül Jeff Wettlaufer termékmenedzser, aki felvillantott néhány várható képességet és fejlesztési irányt is. Ezek közül a legérdekesebbnek a felhasználó-központú alkalmazásfelügyelet tűnik, amelynek lényege, hogy a rendszergazdák többé nem az eszközökhöz, hanem a felhasználókhoz rendelik hozzá a szoftverekkel kapcsolatos jogosultságokat, az SCCM pedig gondoskodik arról, hogy a felhasználó hozzáférjen, bárhol is legyen és bármilyen eszközről csatlakozzon.

A Microsoft szerint a munkakörnyezetek megváltozása kényszeríti ki a felügyeleti eszközök, illetve a rendszerfelügyeletről alkotott kép jelentős átgondolását. Ma még általánosan elfogadott, hogy a felhasználók nap mint nap reggel bemennek az irodába, leülnek ugyanahhoz a PC-hez, elvégzik a munkájukat, majd délután hazamennek. A most felnövő generációk azonban már egész másképp fognak dolgozni, több eszközről érik el a vállalati hálózatot, adatokat és alkalmazásokat, terjedni fog a mobil munkavégzés és a távmunka, azaz egyre többen dolgoznak majd a vállalati tűzfalon kívülről. Az egyes alkalmazottak időbeosztása is rugalmasabb lehet, valószínűleg lesznek akik korán kezdenek, mások sokáig az irodában maradnak vagy éppen egy másik földrészről, más időbeosztás szerint tevékenykednek.

A rendszerfelügyeleti megoldások ma még ne felhasználókat, hanem az általuk használt hardvereket állítják a központba. \"Honnan tudjam, hogy melyik gép melyik felhasználóhoz tartozik?\" - teszik fel gyakran a kérdést a rendszergazdák. A Microsoft azt ígéri, az új SCCM használatával ez többé nem fog előfordulni, mert a hardvereket hozzá lehet kapcsolni a felhasználókhoz, akár többet többhöz is. A User Device Affinity névre keresztelt technológiával akár egész bonyolult hozzárendelések is létrehozhatók, amelyek később a felügyeleti tevékenységek alapját képezik. Leírható, hogy egy felhasználó és egy eszköz milyen viszonyban vannak, melyik gépnek ki az elsődleges felhasználója például. Ezzel például az is megoldható, hogy a szoftvertelepítések olyankor történjenek amikor a felhasználó nincs bejelentkezve, illetve elkerülhető az is, hogy adott felhasználó több gépére is felkerüljön ugyanaz a szoftver, esetleg feleslegesen.

Ugyanígy véget akar vetni a Microsoft a felhasználói oldalon uralkodó zavaroknak is. Az SCCM következő generációja egy kényelmesnek ígért önkiszolgáló portált vezet be, ahol a felhasználók elérhetik a céges hierarchiában elfoglalt helyükhöz és munkakörükhöz rendelt alkalmazásokat, amiket valós időben telepíthetnek amikor szükségük van rá, nem kell a rendszergazdára várniuk vagy a helpdesket segítségül hívniuk. Emellett akár maguk is beavatkozhatnak a telepítések és frissítések menetébe, ha egy alkalmazott például tudja, hogy sokat kell túlóráznia, megadhatja hogy a szoftverkörnyezetét érintő változások kizárólag hajnalban történhessenek meg, amikor már biztosan otthon alszanak és a gépük is ki van kapcsolva.

Megváltozik az alkalmazások kezelése

A Microsoft azt ígéri, a felhasználó-központú felügyeletben az eszközök kezelése mellett az alkalmazások kezelése is megváltozik, ahogy jelentős átalakuláson esik át az alkalmazás fogalma. Ma még a vállalati alkalmazások szinte kizárólag helyben telepített szoftverek, de már most megjelentek  olyan új alkalmazás-terjesztési eljárások mint például a konténerbe zárt, virtualizált szoftverek, az alkalmazás-streaming, a virtualizált desktopok, a webalkalmazások, és persze a mobil szoftverek. Emellett nem szabad elfelejteni a cloudot, mint jövőbeli alkalmazás-platformot sem, a vállalati IT-nek pedig ezeket mind-mind kezelnie kell, függetlenül attól, hogy hol helyezkednek el és milyen módon jutnak el a felhasználókhoz.

A távoli alkalmazásfelügyeleti eszközök jelenleg leginkább a hardver- és szoftverleltárból származó  információk alapján döntik el, hogy milyen eszközre milyen alkalmazás kerüljön. A jövőben a Microsoft finomítani fogja ezeket a szabályrendszereket és lehetővé teszi különféle feltételek vizsgálatát még mielőtt a telepítés megkezdődne. Ha az alkalmazás már telepítve van, nem kell újra feltelepíteni, de ha a felhasználó véletlenül letörölte, akkor igen. Ha az adott gépre nem telepíthető az alkalmazás vagy valamiért nem szabad rá telepíteni (pl. kompatibilitási gondok), akkor sem történik meg a telepítés. A Microsoft nagy dobása, hogy a feltételek kiértékelését nem a rendszergazdáknak kell elvégeznie, hanem megteszi helyettük a szoftver, mégpedig a telepítés előtt.

A vállalati infrastruktúrának ma már a mobil eszközök is teljes jogú tagjai. Ezt felismerve az új SCCM azonos menedzsment-munkafolyamatokat ad a rendszergazdák kezébe a feladatok elvégzéséhez (pl. távoli szoftvertelepítés vagy -frissítés) függetlenül attól, hogy asztali vagy hordozható PC-ről, szerverről vagy éppen mobil eszközről van szó. A Nokiával korábban kötött megállapodás értelmében a Configuration Manager v.Next teljes körű támogatást biztosít a finn cég okostelefonjaihoz, de a Windows Mobile 6.x és a Windows Phone 7 sem lesz hanyagolva természetesen.

Jól hangzó ígéretekből tehát nincs hiány, kérdés, hogy mire a System Center Configuration Manager v.Next megjelenik, mit tud valóra váltani ezekből a Microsoft. Az első béta már nyilvánosan elérhető, a letöltéshez csak egy működő Live azonosítóra van szükség. A szoftver Widows Server 2008 R2-t és SQL Server SP1-et vagy újabb verziót igényel, mivel a SQL Server Reporting Services-re alapoz. A végleges változat megjelenésének ideje egyelőre ismeretlen, a pletykák 2011 második feléről szólnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról