Szerző: Bodnár Ádám

2000. augusztus 23. 12:37

Intel i870 chipkészlet a jövő szervereiben

Az Intel Developer Forumon a cég képviselői nyilvánosságra hoztak néhány részletet az i870 alaplapi lapkakészletről, melyet szerverekbe szánnak. A chipkészlet érdekessége, hogy egyaránt kompatibilis lehet Rambus DRAM és DDR SDRAM memóriával.

Mike Fister, az Intel vállalati megoldásokkal foglalkozó részlegének ügyvezető igazgatója és egyben alelnöke elmondta, hogy az i870 2001 végén vagy 2002 elején debütál majd, és eleinte az Itanium utódát, a 64 bites McKinley processzort támogatja. Ám később ugyanez a chipkészlet pár alkatrész megváltoztatásával alkalmas lesz az IA-32 architektúrán alapuló Foster kiszolgálására, amely a Pentium 4 szerverekbe szánt kiadása.

"Az i870 hét olyan különböző alkatrészt tartalmaz, amelyek konfigurálásával a chipkészlet Rambus DRAM vagy DDR SDRAM memóriához egyaránt igazítható"- mondta Mike Fister. Az i870 2002 közepén lesz alkalmas a Foster processzor támogatására.

Az Intel más chipkészleteiről is kaphattak egy is információt a jelenlevők. Az i860 chipkészlet 2001 elején jelenik meg az asztali munkaállomások számára. Ez a lapkakészlet SDRAM memóriát támogat. Tulajdonképpen ez a dual channel Rambus DRAM memóriát támogató i840 utóda. A Xeon processzorokhoz 2001-ben a Galatin chipkészlet jelenik majd meg.

Mike Fister megemlítette a Plumas kódnevű lapkakészletet is, amely az InfiniBand architektúrára épül, és kétprocesszoros szerverek számára fejlesztik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról