:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. március 18. 11:03

Magyarul is elérhető a Small Business Server 2011 Standard

Februárra ígérték, de csak most futott be a Windows Small Business Server 2011 Standard, a Microsoft legújabb szerverterméke kisvállalatok számára.

Kis késlekedés után, de megjelent a Windows Small Business Server 2011 Standard, adta hírül a Microsoft hivatalos SBS blogja. A decemberben elkészült szoftver január óta érhető el mennyiségi licenckonstrukcióban, szerverrel együtt pedig tegnap óta kapható. A Microsoft korábban azt ígérte, február végén minden csatornán keresztül elérhető lesz az új SBS.

A 75-nél kevesebb PC-vel rendelkező vállalatok számára kínált Small Business Server 2011 esetében ugyanazt a receptet követi a Microsoft, ami korábban már bevált. A szoftver alapja a Windows Server 2008 R2, emellett tartalmazza az Exchange Server 2010 SP1-et, valamit a SharePoint Foundation Server 2010-et. Kiegészítőként (Premium Add-On) megvásárolható a Small Business Serverhez a SQL Server 2008 R2 is.

Az új képességek közül érdemes kiemelni a mobil eszközökre is kiterjeszthető biztonsági beállításokat, valamint a Remote Web Accesst, amely egy böngészőn keresztül bárhol elérhetővé teszi a szerveren tárolt állományokat.  Az SBS 2011 Standarban megjelentek olyan gyorsbeállítási lehetőségek és panelek, amelyeken elvégezhetőek a hétköznapi feladatok. Az egyik ilyen az Internet Address Management Wizard, ahol egy cég a weboldalát tudja elindítani és a levelezését kezelheti, valamint engedélyezheti a távoli hozzáféréseket. Az első lépésekhez érdemes lehet igénybe venni Microsoft oldaláról letölthető SBS 2011 Standard Best Practices Analyzer segítségét, amely javaslatot tesz a beállításokra attól függően, hogy mire szeretné valaki a szervert használni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Small Business Server 2011 kizárólag 64 bites verzióban érhető el, vagyis futtatásához 64 bites processzorra épülő szerver szükséges, de mivel az Intel és AMD szerverchipjei már évek óta 64 bitesek, ez aligha jelent fejtörést a választásnál. Minimális rendszerigényként 2 GHz-es négymagos processzort, 8 gigabájt memóriát (10 gigabájt ajánlott) és 120 gigabájtos merevlemezt jelöl meg a Microsoft.

A Standard változat ára 1000 dollár körül alakul 5 CAL licenccel, a további CAL licencekért 72 dollárt kér a Microsoft. A Premium Add-On verzió ára 1600 dollár, a CAL licencek egyenként 92 dollárba kerülnek. A szoftver 90 napos próbaváltozata letölthető a vállalat weboldaláról.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.