Szerző: Bodnár Ádám

2011. március 4. 11:22

Folyamatosan romlik a Novell teljesítménye

Lassan, de biztosan olvad az eladás küszöbén álló Novell bevétele és eredménye: a legutóbbi negyedévben nettó szinten újra veszteséges volt a cég.

Nyilvánosságra hozta január 31-én véget ért első pénzügyi negyedévének eredményeit a Novell. A szoftvervállalat novemberben jelentette be, hogy felvásárolja az Attachmate, azonban az ügylet még nem zárult le, vagyis a Novell még mindig önálló vállalatként működik és továbbra is kötelező eredménykimutatást közzétennie - az eredmények kapcsán azonban elemzői konferenciahívás már nem volt.

Kevés eredményre lehet büszke a cég

A pénzügyi eredmények alapján a cég jövője körüli bizonytalanság nem volt komoly hatással az eladásokra, éves összehasonlításban alig 6 százalékkal csökkent a forgalom, így 190 millió dollárt tett ki. Az üzemi eredmény ugyanakkor megfeleződött, 21 millió dollárról 11 millió dollárra apadt, amit a vállalat stratégiai kilátásainak áttekintésével kapcsolatos tanácsadói költségek magyaráznak - a negyedév során több mint 10 millió dollárt költött erre a Novell. Egy éve 20 millió dolláros nettó profitot, most 18 millió dolláros nettó veszteséget könyvelt el a cég, ennek legfőbb oka egy 31 millió dolláros adótétel, amely külföldi készpénzállomány repatriálásának következménye, és a cég küszöbön álló eladásával hozható összefüggésbe.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Novell termékcsoportjainak teljesítménye vegyes, de összességében inkább negatív képet mutat: a Microsofttal 2006-ban kötött megállapodásnak köszönhetően a SUSE Linuxszal foglalkozó divízió forgalma az elmúlt években rendre 30 százalék körüli vagy feletti növekedést mutatott be, a most lezárt negyedévben ennek már nyoma sincs, a bővülés mindössze 1 százalék volt éves összehasonlításban, és így 37 millió dollárt tett ki

SUSE Linux a könyvtárban

A jászberényi Városi Könyvtár a TIOP-1.2.3-08/1-2008-0035
pályázat keretében SUSE
Linux Enterprise Server és Desktop megoldásokkal bővítette infrastruktúráját.

Nem lehet büszke a Novell a biztonsági termékek teljesítményére, a most lezárt első negyedévben 20 százalékkal zuhant az új licenceladások értéke, miközben a követésből származó bevétel szinten maradt. Az azonosság- és hozzáféréskezelési termékek forgalma így több mint 5 százalékkal lett kevesebb mint egy éve, amit súlyosbított az eDirectory-eladások 22 százalékos visszaesése. A rendszerfelügyeleti termékek új licenceladásai 11 százalékkal emelkedtek, de a követési és előfizetési bevétel csökkenése miatt ez a kategória is forgalomcsökkenéssel zárt.

A legnagyobb visszaesés a csoportmunka-megoldások terén volt tapasztalható, amely főképp a NetWare lassú eltűnésének tudható be - az elavult hálózati operációs rendszerből származó bevétel összességében több mint 11 százalékkal csökkent, ami majdnem 5 millió dollárt jelent. A GroupWise és a Vibe új licenceladások ugyan 8 százalékkal nőttek, de a támogatási bevételek masszív csökkenése miatt ez a termékkategória is közel 1,5 millió dollárral kevesebbet hozott a konyhára mint egy éve.

Még nem adták el

A Novell eladásáról szóló bejelentés szerint a 2,2 milliárd dolláros tranzakciónak 2011 első negyedévében kell lezárulnia. A Novell részvényesei már jóváhagyták az ügyletet, a hírek szerint az eladást a Novell kezében levő szellemi tulajdon megvásárlásával kapcsolatos vizsgálatok késleltetik. Amint az ismert, a szoftvercég szellemi tulajdonának egy része a a Microsoft-vezette, technológiai cégekből álló CPTN konzorciumhoz kerülnek 450 millió dollárért. A CPTN-nek a tagja többek között az EMC és az Apple is.

Az Attachmate két önálló részlegként kívánja a Novellt működtetni, az egyik a SUSE Linuxszal foglalkozik, a másik pedig a Novell többi termékével - ez a felosztás annak a jele is lehet, hogy az Attachmate a SUSE-divíziót később továbbértékesíti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról