:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. február 25. 10:58

Stagnált a processzorok piaca

A hagyományosan jónak számító október-december periódusban megállt a processzoreladások növekedése és mind az előző negyedévhez, mind az előző év hasonló időszakához képest hajszálnyit csökkentek a szállítások.

Az IDC számai szerint stagnált a leszállított x86-os processzorok mennyisége a negyedik negyedév folyamán, sőt, egy kicsit még csökkent is az eladott mennyiség: az előző negyedévhez képest 0,04 százalékkal, 2009 hasonló időszakához képest pedig 0,21 százalékkal csökkent. A tavalyi év egésze így is komoly növekedést mutatott, a tizenkét hónap alatt 17,1 százalékkal nőtt a leszállított CPU-k mennyisége - köszönhetően a rendkívül erős éveleji kezdésnek.

A negyedéves stagnálás a piac visszarendeződésének tudható be, a netbook-láz lecsengésével újra a drágább és erősebb számítógépek felé fordultak a fogyasztók, amitől a processzorok átlagos eladási ára 8 százalékkal emelkedett, a 2008-as szint közelébe.

A noteszgépes x86-os processzorok 26,2 százalékkal nőttek az év folyamán, azokat is túlszárnyalta azonban a szerverekbe és munkaállomásokba szánt nagyteljesítményű processzorok piacának 28,1 százalékos bővülése - összhangban a vállalati szféra amerikai talpra állásával. Az asztali PC-kbe szánt processzorok részaránya tovább csökkent, az átlagon aluli, 6,2 százalékos növekedésnek köszönhetően. A mobilprocesszorok az év folyamán így már a szállítmányok 54,1 százalékát tették ki, szemben a 2009-es 50,2 százalékkal.

Az Intel nyomása tovább nőtt a negyedév folyamán, a kékek 80,9 százalékos piaci részesedéssel rendelkeznek, ami 0,4 százalékos növekedést jelent. Az AMD pontosan ennyit, 0,4 százalékot veszített, így részesedése most csak 18,9 százalék lett. A maradékot a VIA vitte el, a piac 0,3 százalékával. A teljes évet tekintve az Intel részesedése 80,7 százalék lett, ami 1,1 százalékos növekedés 2009-hez képest, az AMD 1,1 százalékot veszített, így részesedése 19 százalék.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A vezető chipgyártó dominanciája a szerverek területén a legteljesebb, a piac 94,2 százalékát birtokolja a cég, míg az AMD-nek 5,8 százalék jutott, a nagyobb gyártó itt további fél százalékot nyert. Az AMD az asztali gépek között a legerősebb, 27,3 százalékos részesedéssel, az Intel itt a piac 72,5 százalékával rendelkezik, a piac 0,7 százaléka cserélt gazdát a negyedév során - az Intel javára. A mobilos szegmensben volt a legkisebb mozgás, az Intel 86,1 százalékos részesedése csak 0,2 százalékkal magasabb, mint előző negyedévben, az AMD a torta 13,5 százalékával rendelkezik.

Éves szinten a leglátványosabban a szerverekbe és munkaállomásokba szánt processzorok piaca rendeződött át, az AMD a részesedésének mintegy egyharmadát, 3,1 százalékot veszített el az Intel felé, így a kis gyártó 7 százalékon áll. Az IDC szerint 2011-ben lassulni fog az éves növekedés, a piackutató cég mindössze 10,1 százalékos mennyiségi növekedést lát a folyó évre. Ugyan a vállalati költés továbbra is hajtja majd a processzorpiacot minden szegmensben, az olyan feltörekvő piacok mint a táblagépeké, illetve az európai gazdasági problémák visszafogják az x86-os processzorok piacát.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.