Szerző: Koi Tamás

2011. február 23. 08:46

A nagyközönségnek is elérhető a Windows 7 SP1

Az eredeti ütemtervnek megfelelően tegnap a nagyközönség számára is közzétette a Microsoft a Windows 7 operációs rendszer első javítócsomagját.

A Windows 7 SP1-et és a vele együtt érkező Windows Server 2008 R2 SP1-et február 16-án kapták meg a mennyiségi licencvásárló ügyfelek, valamint az MSDN- és TechNet-előfizetők - a javítócsomag telepítése legfőképpen nekik, vagyis a vállalati környezet és az adminisztrátorok számára tartogat újdonságokat. Az ú funkciók listája ettől függetlenül viszonylag rövid, még a Windows Server 2008 R2 esetében is, elsősorban az eddig megjelent hibajavításokat gyűjti össze a csomag.

Ahogy azt már korábban megírtuk, a legújabb asztali Windows javítócsomagjában nincsenek új képességek, csak az eddig kiadott hibajavításokat fogja össze a Microsoft, emellett felkészítik az együttműködésre a Windows Server 2008 R2 SP1-ben bemutatkozó távoli asztal technológiával, a RemoteFX-szel, amely lehetővé teszi, hogy a virtualizált desktop vagy távoli asztal előtt ülő felhasználók ugyanúgy tudják használni az operációs rendszer grafikus képességeit mintha az a saját gépükön futna.

A VDI környezetek egyik legnagyobb hátránya, hogy egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan alkalmasak multimédiás felhasználásra, például videolejátszásra vagy 3D alkalmazások futtatására. Ezen segít a RemoteFX, amely (megfelelően gyors hálózat mellett) ugyanúgy elérhetővé teszi a 3D-gyorsítást, az Aero Glass felületet, a Flash és Silverlight tartalmakat és a teljes képernyős videókat a távoli szerveren virtualizált Windows 7 klienseken, mintha az asztali környezet helyben futna.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A szerveroldali renderelés gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy a felhasználó akkor is teljes értékű grafikus képességeket vehessen igénybe, ha a nála levő hardver (pl. vékony kliens) nem képes erre. A RemoteFX működéséhez persze nagyobb sávszélesség szükséges, de egy nagyvállalatnál kiépített, gigabites (vagy a közeljövőben ennél gyorsabb) LAN már elég - a technológia számos tömörítési eljárást is tartalmaz a szükséges sávszélesség csökkentése érdekében.

A Windows Server 2008 R2 SP1 az operációs rendszer virtualizációs képességeit is javítja, a Hyper-V virtualizációs köztesréteg a Dynamic Memory nevű fejlesztés révén lehetővé teszi a rendszergazdák számára az egyes virtuális gépek számára dedikált memória méretének növelését vagy akár csökkentését is. Elég megadni, hogy mennyi legyen a minimális memória virtuális gépenként, a vendég operációs rendszerek pedig a rendelkezésre álló memóriaterületet automatikusan, igényeik szerint használják fel - az egyes vendégek felhasználható memória mérete maximalizálható is. A Microsoft szerint a Hyper-V felhasználói által leginkább kért funkciók közé tartozik a Dynamic Memory.

A Microsoft tegnap a Windows Update frissítőszolgáltatáson keresztül is elkezdte terjeszteni az asztali operációs rendszer frissítését, a telepítendő fájl mérete itt attól függ, hogy korábban hány frissítést installáltak a kliensre. A csomag letölthető a a Microsoft letöltőközpontjából is. Részletes útmutató a telepítéshez az alábbi weboldalon található.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról