Szerző: Gálffy Csaba

2011. február 22. 17:34

Csepegteti a Poulson-információkat az Intel

Továbbra sincs hír arról, hogy hogyan oldja meg a a következő generációs Itanium processzorok többszálúsítását az Intel, a hatalmas szilíciumok fogyasztási és teljesítményadatairól azonban ejtett pár szót a kék chipgyártó.

A Tukwila sok tekintetben a késés szinonimájává vált a vállalati IT szférában - a lapka a terméktervekhez képes három évet csúszott, végül csak tavaly év elején kezdte szállítani az Intel. Nem csoda, ha sok tekintetben a Tukwila már megjelenésekor elavultnak számított, ideértve a processzor felépítését és gyártástechnológiáját is. A csorba kiköszörülésére azonban hamarosan érkezik a következő generáció, a Poulson, amely rögtön két gyártástechnológiai lépcsőfokot és egy architektúra-váltást ugrik - ez az asztali processzoroknál hároméves időtartamnak felel meg.

intel poulson die

A várhatóan jövő év elején érkező Poulsonról már sok mindent tudunk a processzor felépítését és műszaki adatait tekintve, a legfontosabb adatokról, a fogyasztásról és a teljesítményről azonban eddig mélyen hallgatott a gyártó, pedig a gyártástechnológiai váltások és a processzorok újratervezése pontosan ezeket a változókat érintette a leginkább. A magok száma négyről nyolcra emelkedik, és a magok szélessége is megduplázódik, 6 helyett 12 utasítást képesek fogadni órajelenként. A processzorok csíkszélessége eközben 65 nanométerről 32 nanométerre csökken, így az Itaniumok átugorják a 45 nanométeres állomást.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az energiafogyasztás legfontosabb mérőszámának sokan a TDP-t, vagyis a maximális hőkibocsátási keretet tartják, ez az új generáció esetében 175 watt lesz - az előd 185 wattos értékével szemben. A tipikus használat során azonban sokkal jelentősebb, hogy az elektronszivárgást az ötödére sikerült csökkenteni, a tétlen magok fogyasztása pedig még ennél is jelentősebben, mintegy 85 százalékkal csökkent, teljes terhelés mellett pedig 75 százalék fölötti a különbség az energiafelvételben. Az Intel mérnökei szerint ez nem csak a kétszeres csíkszélesség-váltásnak tudható be, a mikroarchitektúra finomításával is jelentősen csökkenteni lehetett az áramfelvételt. Az alábbi ábrán a kék a Tukwila energiafelvételét mutatja, a piros a szimulált, 65 nanométeres Tukwilát jelenti, a zöld pedig a Poulson eredményét jelzi.

energia poulson

A Poulson a teljesítmény tekintetében is megalázó vereséget mér a Tukwilára, az inteles mérnökök szerint az új generáció feladat jellemzőitől függően azonos órajel mellett magonként szinte megduplázza az előd teljesítményét. Ha ehhez hozzávesszük a magok számának megduplázását és a frekvencia várható növelését, a négyszeres teljesítménynövekedés kifejezetten reálisnak látszik. Természetesen a maximális teljesítményhez megfelelően optimalizált kódra is szükség lesz, amely kiaknázza a szélesebb magokat, de az Intel szerint a jelenlegi generációra optimalizált kódok esetében is jelentős sebességnövekedés lesz tapasztalható, a programok újrafordítása lehetőség, de nem kötelező.

Az érkező lapkákról így már gyakorlatilag mindent tudunk, a lassan mitikussá váló multithreading implementációt és az órajeleket leszámítva. Előbbit versenyelőnyének megőrzése végett az Intel titokban tartja még egy ideig, utóbbiról pedig valószínűleg csak a piaci premierhez közelebb kerülve tudunk meg részletesebb információkat.

a címlapról