Szerző: Gálffy Csaba

2011. február 22. 17:34

Csepegteti a Poulson-információkat az Intel

Továbbra sincs hír arról, hogy hogyan oldja meg a a következő generációs Itanium processzorok többszálúsítását az Intel, a hatalmas szilíciumok fogyasztási és teljesítményadatairól azonban ejtett pár szót a kék chipgyártó.

A Tukwila sok tekintetben a késés szinonimájává vált a vállalati IT szférában - a lapka a terméktervekhez képes három évet csúszott, végül csak tavaly év elején kezdte szállítani az Intel. Nem csoda, ha sok tekintetben a Tukwila már megjelenésekor elavultnak számított, ideértve a processzor felépítését és gyártástechnológiáját is. A csorba kiköszörülésére azonban hamarosan érkezik a következő generáció, a Poulson, amely rögtön két gyártástechnológiai lépcsőfokot és egy architektúra-váltást ugrik - ez az asztali processzoroknál hároméves időtartamnak felel meg.

intel poulson die

A várhatóan jövő év elején érkező Poulsonról már sok mindent tudunk a processzor felépítését és műszaki adatait tekintve, a legfontosabb adatokról, a fogyasztásról és a teljesítményről azonban eddig mélyen hallgatott a gyártó, pedig a gyártástechnológiai váltások és a processzorok újratervezése pontosan ezeket a változókat érintette a leginkább. A magok száma négyről nyolcra emelkedik, és a magok szélessége is megduplázódik, 6 helyett 12 utasítást képesek fogadni órajelenként. A processzorok csíkszélessége eközben 65 nanométerről 32 nanométerre csökken, így az Itaniumok átugorják a 45 nanométeres állomást.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az energiafogyasztás legfontosabb mérőszámának sokan a TDP-t, vagyis a maximális hőkibocsátási keretet tartják, ez az új generáció esetében 175 watt lesz - az előd 185 wattos értékével szemben. A tipikus használat során azonban sokkal jelentősebb, hogy az elektronszivárgást az ötödére sikerült csökkenteni, a tétlen magok fogyasztása pedig még ennél is jelentősebben, mintegy 85 százalékkal csökkent, teljes terhelés mellett pedig 75 százalék fölötti a különbség az energiafelvételben. Az Intel mérnökei szerint ez nem csak a kétszeres csíkszélesség-váltásnak tudható be, a mikroarchitektúra finomításával is jelentősen csökkenteni lehetett az áramfelvételt. Az alábbi ábrán a kék a Tukwila energiafelvételét mutatja, a piros a szimulált, 65 nanométeres Tukwilát jelenti, a zöld pedig a Poulson eredményét jelzi.

energia poulson

A Poulson a teljesítmény tekintetében is megalázó vereséget mér a Tukwilára, az inteles mérnökök szerint az új generáció feladat jellemzőitől függően azonos órajel mellett magonként szinte megduplázza az előd teljesítményét. Ha ehhez hozzávesszük a magok számának megduplázását és a frekvencia várható növelését, a négyszeres teljesítménynövekedés kifejezetten reálisnak látszik. Természetesen a maximális teljesítményhez megfelelően optimalizált kódra is szükség lesz, amely kiaknázza a szélesebb magokat, de az Intel szerint a jelenlegi generációra optimalizált kódok esetében is jelentős sebességnövekedés lesz tapasztalható, a programok újrafordítása lehetőség, de nem kötelező.

Az érkező lapkákról így már gyakorlatilag mindent tudunk, a lassan mitikussá váló multithreading implementációt és az órajeleket leszámítva. Előbbit versenyelőnyének megőrzése végett az Intel titokban tartja még egy ideig, utóbbiról pedig valószínűleg csak a piaci premierhez közelebb kerülve tudunk meg részletesebb információkat.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.