:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. február 17. 09:59

Csökkenő bevétel mellett is nőtt az NVIDIA profitja

A Tesla, a Tegra és az új, felső kategóriás GeForce chipek sikerének köszönhetően erős negyedéves eredményekről számolt be tegnap este, a tőzsde zárása után az NVIDIA. A vállalat profitja még csökkenő bevétel mellett is emelkedett.

Az NVIDIA 886 millió dolláros bevételt ért el a január végén zárult negyedik pénzügyi negyedévében, amihez 171,7 millió dolláros nettó eredmény társult. Egy évvel korábban a cég bevétele még 982 millió dollárt tett ki, a nettó eredménye 131 millió dollár volt. A bevételcsökkenés mögött a PC-eladások megtorpanása áll, amely főleg a lakossági szegmensben volt érzékelhető - a jon Peddie Research szerint a negyedik negyedévben a grafikus chipek forgalma 7,8 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbi szintet.

Az NVIDIA legnagyobb bevételi forrását adó GeForce GPU-k forgalma csökkent éves összehasonlításban, de a professzionális üzletág, amely a Quadrókért és a Tesláért felelős, nagyot tudott nőni, mint ahogy a Tegrával foglalkozó divízió is. A negyedéves eredmények kapcsán tartott elemzői tájékoztatón elhangzott, hogy az NVIDIA számára a legnagyobb nyereségtartalmú termékek a Teslák és a Quadrók, közvetlen utánuk pedig a Tegra következik, megelőzve a desktop és notebook GPU-kat.

A Teslák, a vállalati munkaállomásokba szánt Quadrók, valamint a Tegrák iránti kirobbanó érdeklődés, valamint a GeForce 560, 570 és 580 sikere révén az NVIDIA csökkenő bevétel mellett is jelentősen javítani tudta nyereségét, üzemi eredményhányada 48,1 százalékot tett ki, ami rekord a vállalat történetében, de a mutató a Tegra folyamatos előretörésének, valamint a Tesla várt térnyerésének köszönhetően még az idén 50 százalék fölé fog emelkedni.A nettó eredményt emellett egy 57 millió dolláros jogdíjbevétel is húzta, amely az Intellel kötött, hat évre szóló, 1,5 milliárd dolláros szabadalmi megállapodás keretében folyt be. Az egy részvényegységre jutó profit 29 cent volt, ami messze felülmúlta az elemzők 14 centes előrejelzését. Az Intellel kötött megállapodást a most véget ért negyedévben részvényenként 6 centtel járult hozzá a nyereséghez.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az eredmények kapcsán rendezett elemzői konferenciahíváson leginkább a Tegra volt terítéken, a szakértők erről faggatták Jen-Hsun Huang elnök-vezérigazgatót és David White pénzügyi vezetőt. Huang elmondta, a tegnap bejelentett, Kal-El kódnevű négymagos chipet már a második negyedévben gyártani fogják, a harmadik negyedévben pedig már ott lesz a készülékgyártóknál. A TSMC 40 nanométeres eljárásán készül a Kal-El, mivel a következő generációs, 28 nanométeres technológia csak az év legvégére lesz bevethető a jelenlegi információk szerint. Huang utalt arra, hogy a Tegra fejlesztésénél az Intelnél bevált "tik-tak" modellhez hasonlót követ majd az NVIDIA, vagyis egy új architektúrát már bevált gyártástechnológián próbál ki először, az új gyártástechnológiát pedig egy bevált architektúrával.

Az NVIDIA a várakozásoknál messze jobb kilátásokat fogalmazott meg az első negyedévre. A vállalat arra számít, hogy forgalma a megelőző negyedévhez képest 6-8 százalékkal növekedik, elemzők mindössze 0,3 százalékos bővülést vártak. A grafikus chipjeiről ismert cég a vártnál nagyobb növekedést az Intel Sandy Bridge alapú gépek terjedésének köszönheti, ezek körében több mint 200 "design winnel" rendelkezik, vagyis több mint 200 különféle PC-modell lesz a piacon NVIDIA grafikus chippel. Emellett további jó szereplést vár a cég a Tesla és persze a Tegra vonaltól is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.