:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. február 11. 14:12

MySpace lesz az iWiW-ből?

Nyit a keresőmotorok felé az iWiW, így kereshetőek lesznek az adatlapok. A régóta halogatott döntéssel az iWiW még egy Facebook-megoldást vesz át, végre teljes értékű "telefonkönyv" lesz a magyar közösségi oldal.

A publikussá tett oldalakra beengedi a keresőmotorokat az iWiW - jelenti az [origo]. A nyilvánossá tett adatlapok, kluboldalak, események és apróhirdetések ezentúl tehát keresőtalálatként is megjelennek, például a Google oldalain is. Ez jelentős fordulat az iWiW hozzáállásában, eddig még a nyilvános oldalak is csak regisztrált felhasználóknak voltak láthatóak, a keresőmotorok pedig csak a belépőoldalig jutottak.

Fényezd magad

A bejelentéshez kapcsolódik, hogy a profiloldalak személyre szabhatóak lesznek, saját arculatot, designt kaphatnak, miközben részletesen, elemenként szabályozható, hogy mely adatok láthatóak mindenki számára. Az iWiW valószínűsíthető célja a lépéssel, hogy a felhasználói adatbázis jobban betöltse egyik legfontosabb funkcióját, a webes "telefonkönyv" szerepet. Erre utal az is, hogy a közösségi oldal az év folyamán elkezdi az egyéni URL-ek kiosztását is, vagyis olyan egyedi, iwiw.hu/felhasználónév típusú címeket, amelyen a profil közvetlenül is elérhető. Bányai Zsolt, a Virgo vezető tanácsadója szerint a cél olyan rövid címek létrehozása volt, amely akár a névjegykártyára is felírható - a Facebookon 2009 júniusa óta él ugyanez a lehetőség.

A személyre szabható adatlapokkal ingoványos területre merészkedik az iWiW - ez a funkció tette tönkre a MySpace reputációját az amerikai piacon, ahogy a tizenévesek ezrei töltötték fel az ízléssel köszönőviszonyba se kerülő design-jaikat. A jelenség amúgy a magyar piactól sem idegen, a privi.hu szolgálhat elrettentő példával.

Nemzetközi profilverseny

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az iWiW döntése érthető, a névkeresés a Google szerint meglehetősen fontos funkciója a közösségi oldalaknak - eddig azonban a Facebook volt az egyetlen versenyző. Most, hogy az iWiW is beszáll, az adott névre valószínűleg feljön majd az az adatlap is, így várhatóan több egyéni látogató "tér vissza" az iWiW-hez ebből kifolyólag.

facebook iwiw

A közösségi oldalnak amúgy szüksége is lenne egy kis vérfrissítésre a látogatókat illetően, a Google Trends mérései szerint az iWiW már be-benéz az napi egymillió egyéni látogató alá is, a csökkenő trendnek köszönhetően pedig könnyen a határ alatt ragadhat. A Webisztán szerint az iWiW látogatottsága már stabilan egymillió alatt van a Webaudit legfrissebb felmérései alapján. A legnagyobb hazai közösségi oldal lemaradása különösen a Facebookhoz viszonyítva számottevő, ez utóbbi oldal töretlenül növekedik azóta is, mióta valamikor októberben elhagyta az iWiW-et, mára pedig valahol napi 1,8 millió egyéni látogatnál jár.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.