:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. február 9. 13:29

Frissült a Zimbra levelezőszerver

Frissült és át is keresztelkedett az egy éve a VMware tulajdonába került Zimbra kommunikációs és kollaborációs szervere. Az új verzió már nem Zimbra Collaboration Suite, hanem Zimbra Collaboration Server 7 néven érhető el, több mint 200 új képességgel.

A nyílt forrású Zimbra Collaboration Server egy Exchange-kompatibilis e-mail és kollaborációs platform fejlett webes klienssel és mobiltelefonos szinkronizáció lehetőségével, amelyhez egy telepíthető desktop kliens is tartozik. A fejlesztőcéget 2010 elején vásárolta meg a profilt tisztító Yahoo!-tól a VMware, vélhetően azért, hogy olcsó alternatívát tudjon kínálni azon ügyfeleinek, amelyeknél a VMware virtualizációs bevezetések megtérülési mutatóját nem csak a VMware vastagon fogó ceruzája, de az Exchange és Domino magas licencköltségei is lerontják

Mik a fő újdonságok?

A Zimbra Collaboration Server 7 újdonságait a VMware három téma köré csoportosította, ezek a hatékonyság, a hozzáférés, illetve a menedzselhetőség. A hatékonyságot olyan új képességek hivatottak fokozni mint a Briefcase, amely lehetővé teszi fájlok megosztását és alapvető dokumentumkezelési szolgáltatásokat (check-in, check-out) biztosít. A VMware szerint ennek használatával mellőzhető a nagy csatolt fájlok szétküldése. A találkozók leszervezését egyszerűsíti, hogy a program a meghívottak naptárjait képes összevetni és az elérhetőségi információk függvényében automatikusan időpontot javasolni, de még akár helyszínt is, ha inputként megkapja az irodai tárgyalók foglaltságát. A közelgő időpontokra és feladatokra e-mailben és SMS-ben is tud figyelmeztetni a Zimbra.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nagy szervezeteknél sokszor előfordulhat, hogy egy alkalmazott egyszerűen nem talál meg egy másikat, a Zimbra 7 fejlesztői ezt próbálták megoldani a keresőalgoritmus fejlesztésével, valamint új szervezeti nézetek bevezetésével, amelyeken nem csak névjegyzékben, hanem a szervezeti struktúrában vagy akár az irodaépület alaprajzán is lehet keresni. A felhasználói visszajelzésekre válaszul bekerült a szoftverbe az ismerősök adatainak vCard formátumú továbbküldése is.

Az e-mailt és kapcsolódó funkciókat egyre többen veszik igénybe mobil eszközökről. A Zimbra fejlesztői ennek jegyében beépítették a mobilos verzióba a natív alkalmazás-szinkronizációt, a HTML formátumú levelek megjelenítését, valamint a levelek címkéinek, illetve "zászlóinak" szinkronizálását. A szoftver már támogatja a BlackBerry Enterprse Server 5 elérést, amelyen keresztül levelek, névjegyzékek, naptárak és feladatok is szinkronizálhatók a RIM üzleti készülékeivel. Az okostelefonokon tárolt bizalmas adatok (pl. nevek, címek, elérhetőségek) távoli törlése is megoldott. A szoftverbe integrálták a Kerberos, OpenID és SAML autentikációs protokollok támogatását is.

Az egyszerűbb felügyelet a rendszergazdák és a felhasználók oldalán is megvalósult. A Zimbra-adminok végre delegálhatnak bizonyos feladatokat és az adminisztrátorok között is létrehozhatók eltérő szintek, eltérő jogosultsági beállításokkal. A felhasználók pedig olyan eszközöket kapnak a kezükbe, amelyek révén például a helpdesk hívása és az adminisztrátor közbenjárása visszahozhatják a már törölt leveleiket.

Virtuális gépként is letölthető

A Zimbra Collaboration Server továbbra is elérhető nyílt forrású változatban, valamint a fejlettebb képességeket (pl. mobilos szinkronizáció) kínáló fizetős verzióban. Aki ki szeretné próbálni a szoftvert, de ódzkodik a telepítéstől, letölthet egy 60 napos próbaverziót VMware appliance formájában, virtuális gépbe csomagolva. A Collaboration Server 7-tel együtt megérkezett a Zimbra Desktop 7 bétaváltozata is Windows Mac OS X és Linux platformokra. Az asztali kliens előző verziója a 2.0 volt, de a VMware összehangolta a szerver és a kliens fejlesztési ciklusát, ezért ugrott ekkorát a verziószám.

Szentiványi Gábor, a Zimbra viszonteladását is végző ULX Nyílt Forráskódú Tanácsadó és Disztribúciós Kft. ügyvezetője a HWSW-nek telefonon elmondta, Magyarországon már több nagy egyetem is a Zimbra Collaboration Servert választotta levelezőrendszerének kiszolgálására, de a versenyszférában is egyre erősebb az érdeklődés a termékek iránt, ahol jelenleg is zajlanak pilot projektek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.