Szerző: Dojcsák Dániel

2011. február 8. 10:01

Mindenkinek tükörreflexes gépet adna a Canon

Lejjebb tette a kerítést a Canon a digitális tükörreflexes gépek szintjén, a 2011 tavaszi felhozatalból egyértelműen látszik, hogy sokkal jobban számítanak a konzumer felhasználók széles tömegeire, s mindenkinek DSLR-t szeretnének eladni, aki egy kicsit is többet akar kihozni a fotózandó témákból, mint amire a kompakt kisgépek képesek.

Két új tükörreflexes Canon modell mutatkozott be, a középkategóriás 600D, ami a tavalyi 550D-t követi, illetve a két éves 1000D-t cserélő belépőszintű 1100D. Az EOS 1100D elődjéhez képest látványos fejlődésen ment keresztül, aki most szánja rá magát első DSLR gépének beszerzésére, az feltételezhetően nem fog benne csalódni.

Új tükrösök, főleg kezdőknek

Az 1100D-ben az elődénél 2,2 megapixellel nagyobb felbontású érzékelőt kapunk, azaz immár 12 megapixeles a Canon legkisebb tükörreflexes gépe is. Az új CMOS segítségével már videót islehet rögzíteni, igaz csak 720p felbontásban, azt viszont 25 vagy akár 30 fps sebességgel is. Fejlődött a fénymérő is, ami már 63 mérőmezővel segíti a helyes értékek kiválasztását. Tovább hízott a hátlapon lévő LCD-kijelző is, ami az 1100D-ben már 2,7 hüvelyk átmérőjű, a komponáláshoz használható valós kereső pedig 95 százalékos, 0,87-szeres nagyítású lefedettséget biztosít. A gép ISO 100 és 6400 közti fényérzékenységet támogat, a gyárilag ajánlott alapobjektív viszont továbbra is a Canon EF 18-55 IS, igaz annak egy új verziója.

Az 1100D belsejét átnézve is érezni fogjuk, hogy a Canon a DSLR területen egyre inkább számít a lelkes kezdőkre, a korábbiaknál jóval több paraméter állítható automatikusan, sőt, az exponálás előtt extra tippeket kapunk arra nézve, hogyan tehetnénk még jobbá képeinket az adott körülmények között. A nyitásnak egyértelmű jele még az is, hogy az 1100D nem csak fekete, hanem piros színben is kapható lesz. Az Egyesült Államokban a gép ára alig 600 dollár az alapobjektívvel.

A középkategória új képviselője, a 600D is tett néhány lépést előre az előző modellhez képest. A CMOS érzékelő már 18 megapixeles, az ISO értékeket 100 és 12800 között tudjuk állítani, az LCD pedig már 3 hüvelykes, 1,04 millió képponttal. Ebben a gépben is a Digic IV képfeldolgozó felel a szenzorról érkező információ kezeléséért, s ahogyan az elődben is, itt is Full HD felbontású videófelvételt tudunk rögzíteni.

Újdonság a vezeték nélküli vakuvezérlés, a kreatív filterek megjelenése, illetve az automatikus témafelismerés képessége. Az eddig csak a kompakt gépekben jellemző témamódok megjelentek a DSLR-ben is, sőt, a gép automatikusan felismeri, hogy éppen melyik módot kellene használni, és a megfelelő algoritmus szerint állítja be az exponálás előtt az értékeket. A fogyasztói közönséghez közelebb kerülő 600D ára objektív nélkül 800, kitobjektívvel pedig 900 dollár lesz, azaz nagyjából annyiba kerül majd, mint tavalyi elődje.

Okosabb kompaktok

Kompakt fronton is érkeztek újdonságok, az IXUS- és a PowerShot-család is bővült új tagokkal. Az IXUS 310 HS, 220 HS és 115 HS egyaránt 12,1 megapixeles érzékelővel rendelkezik, 1080p felbontású HD videót készít. A 220 HS objektívje 24 mm-ről indul, s ötszörös zoomra képes, a hátlapján pedig egy 2,7 hüvelykes kijelzőn lehet komponálni vagy a képeket visszanézni. A 310 HS még nagyobb, 3,2 hüvelykes LCD-t kapott, a szintén 24 mm-ről induló, de csak 4,4-szeres zoomos objektív viszont f2.0 fényerejű, ami a szoftveres kisegítő képességekkel együtt ígéretes az éjszakai, rossz fényviszonyok közt készülő fotókhoz. Sorozatfelvételt a gép teljes felbontásban 3,4 fps sebességgel készít, 3 megapixellel viszont már másodpercenként 8,2 állóképet is tud rögzíteni.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az IXUS család új belépőszintű tagja az IXUS 115 HS, ami az alacsony ára ellenére fém borítást és 3 hüvelykes átlójú LCD- kijelzőt kapott, igaz az objektív már 28 mm gyújtótávolságú, s csak négyszeres zoomra képes. A bulifotósoknak viszont elegendő lehet ez is, főleg a DSLR-ek esetében is említett Smart Auto funkcióval, ami a fotós helyett választja ki, melyik témamódot kellene használni. A videófelvételeknél pedig lehetőség van kis felbontással másodpercenként 120 képkockásfilm készítésére, amivel emlékezetes mozdulatsorokat lehet látványosan megörökíteni.

A PowerShot-család új fényes tagja az SX230 HS, ami a 12,1 megapixeles érzékelőhöz egy 28 milliméteres, tizennégyszeres zoomobjektívet kapott, plusz a fényképezőben GPS-t is találunk, a fentebb említett képességek, mint a Smart Auto vagy a “Pure Color II G” LCD kijelző (3 hüvelyk) itt is megtalálható. A PowerShot vásárlók pedig szokás szerint élvezhetik a teljes manuális beállítás előnyeit is. A hazai forgalmazás részleteiről egyelőre nincsenek pontos adatok, de a szokásos forgatókönyvet figyelembe véve, néhány héten belül nálunk is megjelenhetnek az első darabok, a tavaszi szezon közepére pedig már a teljes palettából válogathatunk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.