Szerző: Bodnár Ádám

2011. január 18. 12:30

Megfizethető csúcskategóriás Radeon az AMD-től

Elérhetőbb változatban is piacra dobja decemberben bejelentett Radeon HD 6970 grafikus kártyáját az AMD. Az 1 gigabájtos verzió még a Radeon HD 6950 chipes kártyáknál is olcsóbban kerül a boltok polcaira.

A decemberben bejelentett Radeon HD 6970 a jelenlegi csúcsmodell grafikus chip az AMD kínálatában. A grafikus mag gyárilag 880 MHz-es órajelen működik, 1536 stream processzort, 96 terxtúrázót és 32 ROP egységet tartalmaz és 5,5 GHz-es effektív órajelű GDDR5 memória csatlakozik hozzá, amely 2 gigabájt méretű. A kártyák ajánlott bolti ára 370 dollár, Magyarországon legalább 100 ezer forintot kell a zsebéből elővennie annak, aki ilyet szeretne.

Hamarosan olcsóbb verziók is febukkanhatnak, az AMD ugyanis kártyagyártó partereivel úgy határozott, 1 gigabájtos verzió is készülhet a Radeon HD 6970-ből. A mai játékok alatt a teljesítmény várhatóan ettől nem csökken számottevően, az ár viszont igen: a kártyák ajánlott bolti ára az Egyesült Államokban 280 dollár, ami Magyarországon 80 ezer forint körüli árat vetít előre. Ezzel a termékek a GeForce GTX 570 szintje alá is kerülnek, miközben teljesítményük várhatóan még kevesebb memóriával is meghaladja az NVIDIA-féle konkurenciáét.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Kérdés, hogy ezek fényében ki akar majd Radeon HD 6950-re épülő videokártyát vásárolni, amely nagyjából 10-15 százalékkal kisebb teljesítményű a 6970-nél, viszont az ajánlott ára 2 gigabájtos kivitelben 299 dollár. Valószínűleg az AMD lépése nyomán csökkenni fog ezeknek az ára is, ami még jobb vétellé teheti őket. A Radeon HD 6950 stream processzorainak száma 1408 "mindössze", 88 textúrázót és 32 ROP-ot mozgósít 800 MHz-es órajelen, 2 gigabájt GDDR5 memóriája 5 GHz-es effektív órajelen működik.

Amint arról beszámoltunk, december közepén érkeztek meg az AMD csúcskategóriás grafikus chipjei, a Radeon HD 6970 és 6950, amelyek egy teljesen új grafikus processzorra épülnek. A Cayman kódnevű lapka teljesen áttervezett stream processzorokat tartalmaz, megduplázták benne a geometriai primitívek feldolgozására szolgáló egységeket, a tesszelációs motort is átdolgozták a mérnökök, amelyek teljesítménye órajelenként háromszorosára növekedett,

Annak érdekében, hogy a grafikus processzor semmilyen körülmények között ne haladja meg a számára kijelölt TDP értéket és ne terhelje túl a hűtést, a Cayman esetében bevezették a PowerTune fantázianevű technológiát, amely egyszerűen csökkenti az órajelet, ha a chip fogyasztása eléri a beállított határt - ennek elsősorban a mobil változatoknál lesz jelentősége.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról