Szerző: Bodnár Ádám

2011. január 12. 16:05:00

Megduplázódik idén a mobil szélessávú előfizetések száma

2010-ben még csak félmilliárd, 2011 végére már 1 milliárd mobil szélessávú előfizető lesz a világon, négy év múlva pedig 3,8 milliárd, becsli az Ericsson.

2010 során a mobil szélessávú előfizetések száma világszinten meghaladta a félmilliárdot, az Ericsson becslései szerint ez a szám 2011 vége előtt meg fog duplázódni. 2011-ben a legtöbb új felhasználó várhatóan az ázsiai–csendes-óceáni térségben lesz, mintegy 400 millió, ezt követi Észak-Amerika és Nyugat-Európa, mindkettő több mint 200-200 millió új előfizetéssel. 2015-re a mobil szélessávú előfizetések száma eléri majd a 3,8 milliárdot, a felhasználók 95 százalék HSPA, CDMA vagy LTE hálózatot használ, becsli az Ericsson.

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

A mobil szélessáv elterjedésének motorja a hálózatok fejlődése mellett az olyan mobil eszközök terjedése mint amilyenek a notebookok, okostelefonok, tabletek. Ezeknek a tényezőknek köszönhetően a mobil adatforgalom is robbanásszerűen növekedik. A vállalat statisztikái azt mutatják, a globális mobil adatforgalom 2009 decemberében haladta meg először a hangforgalmat, egy tavaly augusztusi adat szerint pedig egy év alatt háromszorosára nőtt a mobil adatforgalom és a második negyedévben 225 petabájtot tett ki, pedig akkor a világon található mobil előfizetéseknek csak tizede volt szélessávú.

Az internethasználati és a médiafogyasztási szokások is megváltoznak a gyors hálózatok bevezetése, valamint a fejlett mobil eszközök, például az okostelefonok vagy tabletek elterjedésének következtében. A világ első kereskedelmi LTE hálózatát üzemeltető TeliaSonera ügyfelei körében végzett felmérés szerint körülbelül 23 százalékuk mostanra már többet néz online televíziót, és több mint 46 százalékuk gyakrabban szörföl a neten, amikor nincs otthon.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 21. 08:51

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.