Szerző: Koi Tamás

2010. november 29. 12:18

Exkluzív: kipróbáltuk a világ első LTE-hálózatát

Szinte pontosan egy évvel ezelőtt indult el Svédország és Norvégia fővárosában a TeliaSonera LTE-szolgáltatása, mely elsőként mutatta meg a világnak, mire lesz képes a nem is olyan távoli jövő mobilhálózata. A stockholmi infrastruktúrát most nekünk is alkalmunk volt kipróbálni - az eredmény minden tekintetben lenyűgöző.

Stockholm több szempontból is különleges európai főváros: Svédország az Európai Unió egyik leggazdagabb tagállama, a jóléti állam fővárosa ennek megfelelően fullextrás szolgáltatásokat nyújt az ott élőknek - például télvíz idején alulról fűtik a sétálóutcákat és mozgójárda van a metróban. Itt található a világ legnagyobb mobilhálózati-eszköz gyártójának, az Ericssonnak a főhadiszállása, mindebből pedig természetszerűleg következik, hogy itt van a világ egyik leggyorsabb mobilnet-szolgáltatása is.

A két torony

Ami azt illeti, a svédek - az Ericsson hathatós támogatásával - mindenkinél előbb vágtak bele a Long Term Evolution, vagyis LTE-hálózatok kiépítésébe, és jelenleg is Svédországnak van a legkiterjedtebb ilyen hálózata, noha a szolgáltatás Norvégia fővárosában is elindult. A két főváros közt alapvető különbség, hogy míg Stockholmban az Ericsson építette a teljes infrastruktúrát, addig Oslóban csak a maghálózatot adja a svéd gyártó, a rendszer többi elemét a Huawei szállította. A kereskedelmi szolgáltatás mindkét országban tavaly decemberben indult, Svédországban idén év végére már 28, Norvégiában pedig három települést fedve le LTE-szolgáltatással.

Az LTE rendszerek kapcsán a témában jártasabbak számára többnyire az adathálózaton jelentkező lényegesen nagyobb letöltési és feltöltési sávszélesség, valamint a jelenlegi 3G-s hálózatokhoz képest hatékonyabb erőforrás-elosztás jut azonnal eszébe. Való igaz, tesztkörülmények közepette akár több száz megabites sávszélességet is el lehet érni LTE-hálózatokkal, a felhasználók azonban egy darabig biztosan nem fognak ilyen értékekkel találkozni. A hálózat ettől függetlenül lényegesen fürgébben reagál nem csak a nagyobb sávszélességnek, hanem a teljes IP-alapú forgalomból adódóan a vezetékes hálózatok szintjét elérő válaszidőnek köszönhetően - ez az, amit a szolgáltatók a manapság oly divatos "jobb ügyfélélmény" jelzős szerkezettel illetnek, ami mindent egybevetve nem is áll messze a valóságtól.


Karácsonyra készülnek a Telia üzletek: 4G a fa alatt

A szolgáltatók láthatóan egyelőre maguk sem tudják még pontosan, mivel lehet eladni nagyobb tömegeknek a fejlettebb szolgáltatást: a 3G-s korszak hajnalán a videotelefonálásban rejlő lehetőségeket gondolták a húzóerőnek, most a netes HD-videó streaming a sztár: Mi sem jártunk még olyan LTE-bemutatón, ahol ne vetítettek volna le legalább egy részletet az Avatarból, vagy valamelyik Harry Potter moziból - természetesen a mobilhálózatot felhasználva közvetítő közegként.

Pattogós svéd modell

Pedig az új generációs hálózat fürgesége már a legnépszerűbb internetes aktivitás, a böngészés során is azonnal nyilvánvaló, különösen olyan oldalak betöltése esetén, ahol a grafikus elemek sokasága, vagy a túlságosan nagyra hízott kód miatt a megszokott 3G-s mobilhálózatokon hosszú másodperceket kell várni a megjelenésre. Tipikusan ilyen magyar oldal az index.hu nyitóoldala, ami a stockholmi LTE-hálózaton a mérési helytől függetlenül valósággal berobbant a böngészőbe a címsorban leütött enter után.

Carina Axelsson, a TeliaSonera kommunikációs igazgatója lapunknak elmondta, ő is használja egy ideje az LTE-t és tapasztalatai szerint a végfelhasználók nagy részének pont a böngészési sebesség javulása adja el a szolgáltatást. A Telia egyébként prémium szolgáltatásként értékesíti az LTE-t, a maximális elméleti sávszélesség 80 Mbps, és 18 hónapos hűségvállalás esetén havonta 499 svéd koronát, vagyis nagyjából tizenötezer forintot kell fizetni érte. Hűségszerződés esetén a modem (egyelőre egyetlen, Samsung gyártmányú kapható) is ingyen jár, egyébként 3445 koronába, vagyis körülbelül 105 ezer forintba kerül, amit egy összegben kell kifizetnie a vevőnek.

A kommunikációs vezetőnél természetesen rákérdeztünk arra, mi a helyzet a peer-to-peer felhasználókkal, ami a Pirate Bay és a Kalózpárt hazájában teljesen kézenfekvő kérdésnek tűnhet. Az illetékes szerint a p2p az LTE hálózatokon is jelen van, de egyelőre kevesebb vizet zavar, éppen ezért a havi 30 gigabájtos fair use policy még nem kötelező érvényű. Axelsson az üzleti modellel kapcsolatban a HWSW-nek kifejtette: az LTE lehetőséget ad arra, hogy a szolgáltatók nagyfogyasztóknak, így például tévétársaságoknak értékesítsenek garantáltan nagy sávszélességű csomagokat. A Teliának egyébként ezzel együtt is egyelőre csupán néhány ezer LTE-ügyfele van, a szárnyait bontogató szolgáltatás tehát még nem tömegtermék.

Hogyan mértünk?

Korábbi tesztjeinkhez hasonlóan 25 mérést végeztünk a Telia stockholmi LTE-hálózatán, öt helyszínen öt mérést. A méréseket az elterjedt Speedtest.net segítségével folytattuk le, amely az átlagos le- és feltöltési sebesség mellett az internetes kapcsolatnál a tesztszerverrel történő kommunikáció késleltetését, vagyis a pinget is kiméri.

Ami a szolgáltatás technológiai részleteit illeti, az Ericsson által felépített rendszer az urbanizált területek lefedésére leginkább alkalmas 2,6 GHz-es frekvenciasávban üzemel. Az átviteli közeg és a végberendezések elméletileg akár 100 Mbps sávszélességet is képesek elérni, a mérések során azonban legfeljebb 49 Mbps letöltési sávszélességet mértünk, ami arra enged következtetni, hogy az egy terminálon elérhető sávszélesség 50 Mbps-re van korlátozva a Telia hálózatán. Méréseink alapján kijelenthető, hogy az LTE-re a hagyományos 3G-s szolgáltatásokkal szemben jellemző a letöltési és feltöltési sávszélesség (jobb) egyensúlya, az esetek nagy részében a két mért sebességérték nem különbözött lényegesen egymástól.

Méréseink

Ahogyan az a technológia működéséből várható volt, a maximális sebességek megnövekedésével egyre szélesebb tartományban szórnak az értékek. Innen nézve úgy tűnhet, hogy egyre kiszámíthatatlanabb a szolgáltatás, ami igaz, ha egy adott sebességet várunk el. A számokból azonban az is kiviláglik, hogy ha a szolgáltatás színvonalát vizsgáljuk, akkor egyértelműen sokkal magasabbra került a léc, és még a rosszabb esetekben is kiváló sebességeket tapasztalunk.


A Samsung USB-s modeme akcióban

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A mérési tapasztalatok szerint a maximális letöltési sebesség meghaladta a 49 Mbps-ot, míg a minimális is 9 Mbps felett volt, az esetek 75 százalékában pedig legalább 25 Mbps sávszélességgel teljesített az LTE mobilhálózat, míg az esetek negyedében 31 Mbps feletti átlagos gyorsaságot produkált. További bizonyítékként a szolgáltatás robusztusságára, a leglassabb helyszínen is átlagosan 17 Mbps feletti értéket produkált az öt mérés.

Ennél is nagyobb fejlődés jelentkezik a feltöltési sávszélességre nézve, aminek jelentősége a felhasználói élmény szempontjából kiemelten fontos, tekintve, hogy a HSPA-hálózatok e téren viszonylag gyengén teljesítenek, és mindez negatív kihatással van a késleltetésre is. A stockholmi LTE legalább 7,5 Mbps feltöltési átlagsebességet mutatott a mérésekkor, és egészen az elképesztő 35,2 Mbps-ig is felkúszott. Az esetek háromnegyedében 8,3 Mbps vagy feletti feltöltési átlagsebesség mutatkozott, de két helyszínen is 30 Mbps feletti uplinket kaptunk folyamatosan.

A legfontosabb azonban mindenképpen az, hogy a késleltetések még lejjebb szorultak, méghozzá jelentősen, és elérik egy vidéki, vagyis a gerinctől távoli ADSL-hozzáférés szintjét. A Telia stockholmi LTE hálózata az összes helyszínen és az összes méréskor rendkívül alacsony pingeket produkált, a legrosszabb érték is 33 milliszekundum lett, de az esetek háromnegyedében 31 alatti pingeket láttunk.

Ezzel valóban pattogós böngészést, a vezetékes szélessávnál megszokott oldalbetöltődési gyorsaságot tapasztaltunk, és ez már bármilyen gyors online játékra is használható. A technológia mélyelemzése nélkül lényegében az a teljes hosszában, a rádiós rétegtől kezdődően IP-alapú hálózati architektúrának, valamint a nagyobb feltöltési kapacitásoknak köszönhetően redukálódó átviteli időknek köszönhető.


Eldugott antenna egy belvárosi házon: kerülik a feltűnést

Gyere le velem a föld alá!

Stockholmban - Budapesttel ellentétben - a metróhálózatoknak is teljes 3G-s lefedettségük van. Próbaképpen mértünk a központi metrómegállónak számító T-Centralen állomáson (kábé mint nálunk a Deák tér), és stabil 7 Mbps letöltési sebességet, valamint 1,5 Mbps feltöltési sebességeket kaptunk a 3G-s hálózaton.

Az Ericsson berendezésieből kiépített hálózat fizikai sajátossága emellett, hogy az eszközök gyakorlatilag teljesen láthatatlanok. Mindez egyrészt abból fakad, hogy az LTE infrastruktúra esetén a kabinetek száma, valamint azok mérete is jelentősen csökkent a 2G-s és 3G-s rendszerekhez képest, másrészről a tervezőmérnököknek sikerült olyan diszkréten elhelyezniük a stockholmi óvárosban az antennákat, hogy azok csak az avatott szem számára láthatók. Az utcákat besugárzó rendszerek ereszcsatornák mellett vagy alatt simulnak az épületek falára, a magas házakról, vagy kéményekről kitüremkedő antennaerdőnek itt nyoma sincs. A Kista nevű ipari zónában - ahol az Ericsson főhadiszállása is található - van ellenben földhővel hűtött (!) bázisállomás, ami valódi technológiai kuriózum.

Jó, de mikor lesz ilyen itthon?

A stockholmi mérések kapcsán minden mobilnetezőben felmerülhet a kérdés, hogy ez a technológia mikor gyűrűzhet be hazánkba. Nekik jó hír, hogy már itt van, igaz egyelőre csupán egy kisebb teszthálózat formájában, melyet a T-Mobile és az Ericsson szakemberei közösen hoztak létre. A budapesti hálózati teszt lényegében ugyanazokkal a paraméterekkel, és ugyanazokkal az eszközökkel üzemel, mint a stockholmi éles hálózat, igaz, a szolgáltatóknak egyelőre nem állnak rendelkezésre azok a frekvenciák, melyeken az LTE szolgáltatást el lehetne indítani.

Hogy ez a helyzet mikor változhat, azt egyelőre senki nem tudja pontosan megmondani, a 2,6 GHz-es frekvenciablokkok megpályáztatása azonban aligha történik meg záros időn belül Magyarországon. Ma optimista becslések szerint 2012-ben jöhet el az az idő, amikor a svéd hálózathoz hasonló műszaki színvonalú rendszerek élesbe állhatnak Magyarországon - addigra már nem csak Svédországban és Norvégiában, hanem a legtöbb balti államban, emellett a nagy nyugat-európai országokban is működik majd LTE-szolgáltatás, melyet jobb híján kénytelenek vagyunk mi is úgy értékelni, hogy ez az a technológia, mely a mobilnetezést igazán felhőtlen élménnyé varázsolja.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról