:

Szerző: Bizó Dániel

2010. december 28. 16:47

Jól megy a PlayStation, bizonygatja a Sony

A Sony látványosan igyekszik, hogy a PlayStation 3 idei produkciójával kapcsolatban kedvező benyomással zárja az évet, még mielőtt beindul a figyelmet lekötő jövő évi elektronikai karnevál, élen a CES-sel. A vállalat szerint az eladások hozzák a terveket, az online bevételek pedig nagy profittermelő képességgel bírnak.

Úton a 15 millió felé

Erős kommunikációs hajrával zárja az évet a Sony a PlayStation 3 konzollal, és általában a játékpiaci tevékenységével kapcsolatban. Az elmúlt napokban a vállalat vezetői több alkalommal adtak hangot az elért sikereknek, és csepegtettek információt a jövőbeni fejleményekről is, élükön Hirai Kazuóval,a PlayStation-üzletág fejével.

A Sony mindenkit szeretne biztosítani arról, hogy a PS3 eladásai a terveknek megfelelőek, és jól ütemben haladnak, hogy az idei pénzügyi évben elérjék a korábban meghatározott 15 millió darabot, amely meghaladja a megelőző év 13 milliós volumenét. Ezzel 51 millióra növekedne az életciklusa alatt eddig leszállított PS3 konzolok száma, a felhasználói bázis pedig meghaladná a 45 milliót. Az Electronic Arts vezetője, John Riccitello is segített Hirainak a kampányban, amikor kijelentette, szerinte lehetetlen, hogy a globális piacon a Microsoft maga mögött tudná tartani a Sonyt, hiába vezeti toronymagasan az Egyesült Államok piacát.

A PS3 erősödő eladásait elsősorban a vonzó játékfelhozatal magyarázza, árcsökkentés ugyanis a drága jen miatt nem történt. A platform idén számos sikeres exkluzívot köszöntött, köztük a God of War 3 fantasy akció-platform játékot, a krimiregényt meganimáló Heavy Raint, valamint a világ legnépszerűbb autószimulátor-sorozatát, a Gran Turismo 5-öt. Utóbbi nagykereskedelmi eladásai megjelenését követően 12 nappal 5,5 millió darabon álltak, amelyből több mint 3,5 milliót az európai piacok szívtak fel.

A konzol iránti keresletet hivatott stimulálni a Move is, amely a modern mozgásérzékelés Sony-féle értelmezése. A Move, amely kamera-alapú vizuális feldolgozás, valamint egy gyorsulás- és pozícióérzékeléssel rendelkező bot kombinációjára épít, szintén népszerűnek mutatkozik a játékosok körében a Microsoft Xbox Kinect és a Nintendo Wii mellett. A Sony korábban közölte, 4,1 millió Move kiegészítőt szállított le a boltokba, tartva a lépést a Microsoft Kinect sikerével, és további 900 ezret tervez decemberre, a terméknek pedig döntő szerepe van abban, hogy a PS3 eladásai elérik majd a kitűzött 15 milliós célt. A vállalat jövőre erősen alapoz a 3D körüli felhajtásra, mintegy 50 sztereoszkopikus támogatással érkező játékot ígér 2011-re.

Pénzt fog termelni a Network, jön az új PSP és PlayStation telefon

A Sony bár kétségtelenül későn, a Microsoft mögött több éves lemaradással ébredt az online szolgáltatások kifejlesztése és népszerűsítése terén, nem mulasztotta el érzékeltetni, hamarosan itt is ereje teljében lesz. Hirai egy karácsony előtti Reuters-interjúban elárulta, hogy a felhasználók számára ingyenes PlayStation Network immár 60 millió regisztrációval rendelkezik, és idén több mint 800 millió dollárnak megfelelő forgalmat generált, ami duplája tavalyinak.

A növekedési ütemen Hirai nem kíván csökkenteni, köszönhetően az újabb és újabb tartalomdisztribúciós megállapodásoknak, letölthető játékoknak és virtuális kiegészítőknek. A következő két évben is duplázásokat tervez - a 2013 márciusában véget érő pénzügyi évre 3,6 milliárd dolláros forgalommal kalkulál, út közben, jövőre pedig már nyereségessé válhat az üzemeltetése. A Sony a napokban indította be új iTunes riválisát a PlayStation Networkön, a Qriocity nevű zenei streaming szolgáltatását.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Eközben egyre több és több pletyka kerül lábra a Sony új, egyébként időszerű hordozható kézikonzoljával kapcsolatban, nem beszélve a PlayStation-telefonról. Játékosok, elemzők és befektetők egyaránt nagy érdeklődéssel várják, a japán cég vajon tud-e bármi hatásosat lépni, hogy megállítsa az Apple előrenyomulását a mobil játékok terén.

Az Apple rendkívül népszerű, több tízmilliós nagyságrendben értékesített érintőképernyős iPod Touch, iPhone és iPad termékei megváltoztatták a játékpiac dinamikáját és a súlypontokat azzal, hogy hatalmas tömegeket tudtak megszólítani, és a néhány dolláros játékokkal rendkívüli módon, egy nagyságrenddel letörték a felhasználók által megszokott árakat. A várakozások szerint a PlayStation Portable 2 és a PlayStation-telefon is részben érintőképernyős vezérlést kap, amit megerősített Hirainak az a szintén karácsony előttre időzített New York Times interjúja, amely szerin egyes játékokat tökéletesen lehet érintőkijelzővel játszani, míg másikakhoz fizikai gombok szükségesek - vagy elképzelhető, hogy mindkettő.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.