:

Szerző: Koi Tamás

2010. december 7. 15:22

Mivel készült a Vodafone az iPhone-felhasználóknak?

A hazai mobilszolgáltatók közül kettő választékában már szerepel iPhone, miután egy hete a Vodafone kínálatában is megjelent az Apple mobilja. Az operátor árban és felhajtásban nem tudott a T-Mobile-ra ígérni, a vodás portfólióban saját fejlesztésű alkalmazások szerepelnek megkülönböztető eszközként.

A Vodafone által forgalomba hozott iPhone-ok egyelőre semmiben nem különböztek a csupasz gyári telefonoktól, vagyis a készülékre semmiféle kiegészítő szoftver nem kerül, ez azonban hamarosan változni fog: a szolgáltató több olyan alkalmazást is elkészített iOS platformra, melyet kizárólag a vodás ügyfelek telepíthetnek. A programok egyelőre leginkább jól ismert és bevált mobilos fizetési rendszerekre épülnek, de a választék a későbbiekben több egyedi megoldássas is bővül majd - ígérik a szolgáltatónál.

Hozzáadott érték

A kezdeti választék eleinte nyolc alkalmazást tartalmaz, ebből kettő valójában nem saját fejlesztésű megoldás, hanem szerződés alapján integrálták a kínálatba. A teljes lista szerepel a Vodafone iPhone aloldalán, a cég pedig kölcsönadott nekünk egy iPhone 4-et, hogy kipróbálhassuk az oldalon is szereplő programokat. Ezek az alkalmazások - a mi teszttelefonunkra összesen hetet telepítettek - rövidesen bárki számára ingyenesen elérhetők lesznek az App Store alkalmazás-piactéren keresztül, illetve három közülük már most is elérhető (biztosításkötés, autópályadíj-fizetés, Vodafone Kedd).

A programok az egyszerűbb rendszerezés érdekében egy, a főoldalra elhelyezett külön alkönyvtárból érhetők el, ezt az alkönyvtárat természetesen oda pakoljuk, ahová akarjuk, az alkalmazások megjelenése így egyáltalán nem tolakodó, nem kell attól tartani, hogy eluralkodnak a kezelőfelületen. A menübe belépve összesen hét alkalmazást találtunk szépen összegyűjtve - ezeket tudomásunk szerint (egy kivételével) még nem hagyta jóvá az Apple, éppen ezért felesleges is keresni őket az App Store-ban.

A kezdeti alkalmazás-kínálatból négy valamilyen módon a mobilos vásárláshoz kötődik, többnyire olyan tranzakciókat lehet vele elvégezni, melyeket korábban csak bonyolultabban, például SMS-ek bepötyögésével, vagy SIM-alkalmazással lehetett megtenni. A vodás iPhone-alkalmazások ennélfogva nem különösebben bonyolultak és nem is a látványról szólnak, adott esetben azonban némelyik rendkívül hasznos tud lenni, valamint a telefon képességeit kihasználva segíthet a művelet sikeres elvégzésében.

Ilyen például a mobilparkolást lebonyolító alkalmazás, mely a telefon által szolgáltatott GPS-koordináták alapján képes betájolni az autó (pontosabban a felhasználó) helyzetét, így a parkolási zónák kiválasztása magától értetődő és pofonegyszerű folyamattá válik. A parkolás emellett "kedvencek" rendszerből is elindítható (itt zónát és rendszámot tárol el a rendszer), és egy gombnyomással leállítható.

Hasonlóan gyors vásárlási lehetőséget kínál az autópályadíj-fizető program is, ahol kizárólag négynapos úthasználati díjat lehet befizetni lényegében két menüpont érintésével. A Vodafone utasbiztosítási rendszeréhez is készített iPhone-alkalmazást, itt nincs külön lehetőség arra, hogy a beírt adatokat a kedvencekben tároljuk, azonban az egyéni biztosítás esetén egy személyt el tud tárolni a rendszer, így ha többször utazunk külföldre, elég csak a biztosítási időszak kezdetét és végét kijelölni.

Még nem minden működik

A Vodafone Deal és Kedd alkalmazások már szervesebben kötődnek a szolgáltató promócióihoz. Előbbi a honlap tanulsága szerint személyre szabott ajánlatokról akciókról tájékoztat, nálunk azonban sem 3G-s, sem WLAN internetkapcsolattal nem volt hajlandó működni a program, így nem tudtuk meg, mit ajánl számunkra a szolgáltató.

A Vodafone egy kevésbé hasznos, ugyanakkor hosszú távon az unalom űzésére is tökéletesen alkalmatlan alkalmazással, a Meeting Roulette-tel is ellátja az iPhone-felhasználókat. A program lényege nagyjából annyi, hogy négy ember fényképét pörgethetjük egy rulettkeréken, majd a végén "nyer" valaki, de hogy pontosan mit, azt már a fantáziánkra bízza a Vodafone. Mi mindenesetre azt tapasztaltuk, hogy tízből kilencszer nem tudtuk kipörgetni Lakatos Péter, a Vodafone stratégia, kommunikációs, és márka vezérigazgató helyettesét a ruletten, amiből így nem tudni pontosan, milyen következtetést lehet levonni.

A kezdeti választék kétségtelenül legvonzóbb tagja a kiterjesztett-valóságra épülő Layar, melyet nem a Vodafone fejlesztett, ennek ellenére - vagy éppen ezért - az egyik legérdekesebb program mind közül. A program a Sziget fesztiválon mutatkozott be először, az akkor neki szánt funkcióknál ma már azonban lényegesen többet tud, így a valósidejű helymeghatározáson kívül támogatja a mobilos jegyvásárlást, vagy kérésünkre autóval vagy gyalogosan elnavigál az általunk kiválasztott, adatbázisban szereplő helyszínre.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ha már szóba került a navigáció, érdemes kitérni rá, hogy az iGO My Way vodafone-os változata is ingyen jár azoknak, akik a szolgáltatótól vesznek iPhone-t, ez a program azonban a tesztkészülékre sem volt még feltelepítve, úgy tudjuk viszont, hogy hogy a többi alkalmazással együtt hamarosan elérhetővé válik az App Store-ban. A jóváhagyási procedúra többnyire hetekbe telhet, és jellemző, hogy ezen még a Vodafone kedvéért sem hajlandó változtatni az Apple, vagyis a programok elérhetőségéről maga a szolgáltató sem tud nyilatkozni.

Nem állnak meg

A vodás felhasználók tehát később és valamivel drágábban kapnak iPhone-t, mint a T-Mobile ügyfelei, a szolgáltató ugyanakkor láthatóan igyekszik megkülönböztetni magát riválisától. A vodafone-os iPhone-okra elérhető egyedi alkalmazások egy részével alapvetően semmi újat nem lehet csinálni, azonban a megszokott műveleteket nagyban leegyszerűsítik a programok, így a felhasználók egy hasznosabb és sokrétűbb eszközt kapnak a kezükbe az iPhone révén.

Másfelől az iPhone alkalmazások fejlesztése - mely ezen a ponton nem állt meg a Vodafone-nál - a konkurenciát is arra sarkallhatja, hogy saját megoldásokat fejlesszen, amivel idővel minden fogyasztó jól járhat, hiszen a cégek nem csak az árak tekintetében fognak versenyezni egymással, hanem a hozzáadott értékként kezelt alkalmazások terén is. Jó hír azoknak, akik inkább az Android platformra esküsznek, hogy a Vodafone őket is el kívánja látni saját fejlesztésű alkalmazásokkal, így hasonló megoldások megjelenése várható hamarosan a Google rendszerére is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 02:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.