Szerző: Dojcsák Dániel

2010. december 3. 12:23

Megérkezett a Google Chrome 8

A Google Chrome legújabb, immáron 8-as verziója szinte óramű-pontossággal érkezett. A Google azt ígérte, hat hetente kiadja a következő főverziót, s ehhez tartja is magát.

A Chrome 8 egyik fontos része, hogy 800 ismert, apróbb hibát javítottak benne, ezen felül pedig a beépített PDF olvasó és a Chrome Web Store is feltűnt. Az új verzió száma 8.0.552.215, de a frissítéssel nem kell foglalkoznia a felhasználóknak, mostanra már automatikusan fel kellett települnie az új verziónak, amennyiben a böngészőt újraindították az elmúlt órákban.

800 kisebb hiba kijavítva

A 8-as végleges verzióban végre megjelent a beépített PDF-olvasó, ami a sandboxing technológiát is használ, azaz a PDF megnyitása egy szeparált környezetben történik, s sem a rosszindulatú kódok, sem az olvasó esetleges összeomlása nem veszélyezteti a böngésző működését és a felhasználó adatait. A béta csatorna felhasználói ezt a funkciót már jó ideje használhatják. A Chrome-nál egyébként a PDF-fájlok (illetve az egyéb dokumentumfájlok, amit a Chrome ezen olvasóval nyit meg) egy külön böngészőfülön, de a dizájnba illő módon jelennek meg, a felhasználó valószínűleg nem is gondolkodik el azon, hogy itt nem egy önálló szoftver indult el.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A másik komoly újítás a Chrome Web Store, amin keresztül a felhasználók ingyenes és fizetős webes alkalmazásokat kereshetnek és "telepíthetnek". Természetesen a felhozatal kategóriák szerinti bontásban és különböző listákban (legkeresettebb, legjobb értékelés, stb) jelenik meg, illetve a szokásos módon felhasználói értékeléssel, kommentekkel, leírással is rendelkeznek az applikációk oldalai.

A Web Store egyelőre titokban

A Chrome Web Store azonban még egy rövid ideg rejtve marad. Idén májusban beszélt először erről a Google, s nemrégiben vált biztossá, hogy a Chrome 8 támogatja majd először. A frissítésben elméletileg benne van, pár hét múlva egyszer csak megjelenik a böngésző felületében is. Fejlesztőknek addig is a Google Code ide vonatkozó oldalain érdemes körülnézni, aki pedig a 800 hibajavítás és az egyéb változtatások részletes leírására kíváncsi, az a Chromium Blog oldalain talál több információt.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról