Szerző: Dojcsák Dániel

2010. december 3. 12:23

Megérkezett a Google Chrome 8

A Google Chrome legújabb, immáron 8-as verziója szinte óramű-pontossággal érkezett. A Google azt ígérte, hat hetente kiadja a következő főverziót, s ehhez tartja is magát.

A Chrome 8 egyik fontos része, hogy 800 ismert, apróbb hibát javítottak benne, ezen felül pedig a beépített PDF olvasó és a Chrome Web Store is feltűnt. Az új verzió száma 8.0.552.215, de a frissítéssel nem kell foglalkoznia a felhasználóknak, mostanra már automatikusan fel kellett települnie az új verziónak, amennyiben a böngészőt újraindították az elmúlt órákban.

800 kisebb hiba kijavítva

A 8-as végleges verzióban végre megjelent a beépített PDF-olvasó, ami a sandboxing technológiát is használ, azaz a PDF megnyitása egy szeparált környezetben történik, s sem a rosszindulatú kódok, sem az olvasó esetleges összeomlása nem veszélyezteti a böngésző működését és a felhasználó adatait. A béta csatorna felhasználói ezt a funkciót már jó ideje használhatják. A Chrome-nál egyébként a PDF-fájlok (illetve az egyéb dokumentumfájlok, amit a Chrome ezen olvasóval nyit meg) egy külön böngészőfülön, de a dizájnba illő módon jelennek meg, a felhasználó valószínűleg nem is gondolkodik el azon, hogy itt nem egy önálló szoftver indult el.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A másik komoly újítás a Chrome Web Store, amin keresztül a felhasználók ingyenes és fizetős webes alkalmazásokat kereshetnek és "telepíthetnek". Természetesen a felhozatal kategóriák szerinti bontásban és különböző listákban (legkeresettebb, legjobb értékelés, stb) jelenik meg, illetve a szokásos módon felhasználói értékeléssel, kommentekkel, leírással is rendelkeznek az applikációk oldalai.

A Web Store egyelőre titokban

A Chrome Web Store azonban még egy rövid ideg rejtve marad. Idén májusban beszélt először erről a Google, s nemrégiben vált biztossá, hogy a Chrome 8 támogatja majd először. A frissítésben elméletileg benne van, pár hét múlva egyszer csak megjelenik a böngésző felületében is. Fejlesztőknek addig is a Google Code ide vonatkozó oldalain érdemes körülnézni, aki pedig a 800 hibajavítás és az egyéb változtatások részletes leírására kíváncsi, az a Chromium Blog oldalain talál több információt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról