Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 23. 10:19

Jól megy a HP-nak, de nem tudni, mit akar az új vezér

Nyilvánosságra hozta az októberben véget ért negyedik pénzügyi negyedévének eredményeit a HP, a vállalat teljesítménye a bizonytalan gazdasági környezet ellenére stabil. Hivatalba lépése óta először állt a nyilvánosság elé az új vezető, Leo Apotheker, de szinte semmit nem árult el a terveiről.

A vállalati informatikai piac élénkülésével párhuzamosan a HP eredményei is javultak, elsősorban a PC-gyártó és a szerverrészleg teljesített jól, a szolgáltatási üzletág gyengélkedett. Az elemzőket azonban ennél sokkal jobban érdekelte, milyen elképzeléseket vázol fel Leo Apotheker, akit október 1-én neveztek ki az augusztusban furcsa körülmények közepette távozott Mark Hurd helyére a cég élén.

Apotheker az elemzők és befektetők részére rendezett konferenciahíváson azonban nem osztott meg részleteket a terveiről. "Korai lenne még számomra a jövőbeli stratégiáról beszélni" - mondta Apotheker, hozzátéve, hogy "már találtam olyan területeket, ahol jobban is teljesíthetnénk." "Nagy vonalakban annyit mondott az elnök-vezérigazgató, a HP-nak erősítenie kellene kutatás-fejlesztési tevékenységét, illetve nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie a szoftverekre. A szoftverrészleg jelenleg a cég forgalmának alig 3 százalékát adja, Apotheker szerint a bevételt két-háromszorosára is lehetne növelni.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A HP az októberben véget ért negyedévben 33,3 milliárd dollár bevételt ért el, ami 8 százalékos éves növekedést jelent, eközben nettó profitja 5 százalékkal 2,5 milliárd dollárra dagadt. A Dellhez hasonlóan a HP is a vállalati IT-kereslet erősödéséből és az alkatrészárak csökkenéséből profitált. A hírek hatására a cég papírjainak árfolyama 3 százalékkal emelkedett a tőzsdei kereskedés után.

A vállalatok rákaptak a hardverekre

A szerverpiac lábra állásának jeleit mutatja az Enterprise Storage and Servers divízió teljesítménye, amely 25 százalékkal több bevételt termelt mint egy éve. Az iparági szabványos (x68) szerverek forgalma 32 százalékkal emelkedett, és hosszú idő után először az üzleti kritikus kiszolgálók terén is növekedést tudott elérni a HP, méghozzá 10 százalékost. A válság 2008 őszi kitörése először az x86-os szerverpiacot küldte padlóra, az üzleti kritikus (RISC/UNIX) gépek forgalma csak késéssel zuhant be. A gazdaság élénkülésével együtt az x86-os gépek piaca is erősödni kezdett már a tavalyi harmadik negyedévben, az üzleti kritikus rendszerek azonban mindeddig padlón maradtak. A HP eredményei arra utalnak, hogy végre ez a szegmens is erősödésnek indul.

A szerverrészleg mellett a másik jól teljesítő üzletág a Personal Systems Group volt, amely a vállalati PC-vásárlásoknak köszönhette jó eredményeit. A HP tájékoztatása szerint a lakossági PC-k 10 százalékkal kevesebb bevételt termeltek mint egy éve, az üzleti gépek terén azonban 20 százalékos bővülés volt tapasztalható. A PC-gyártó üzletág forgalma 4 százalékkal 10,3 milliárd dollárra emelkedett, ezzel már messze a legnagyobb divízió a HP-n belül, az üzemi eredményhányad 5,5 százalékra emelkedett.

A nyomtatási és képalkotási részleg forgalma 8 százalékkal 7 milliárd dollárra nőtt, amely az üzleti készülékek 22 százalékos bevételerősödésének tudható be. Az eladott nyomtatók száma 14 százalékkal emelkedett, a vállalati modellek terén 43 százalékos volt az erősödés. A legnagyobb profittartalommal bíró kellékanyagok forgalma 6 százalékkal emelkedett 2009 azonos időszakával összehasonlítva. Továbbra is az Imaging and Printing Group termeli a HP profitjának egy jelentős részét, a divízió üzemi eredménye 1,2 milliárd dollár volt.

Nem a szolgáltatásokról szólt az üzlet

Az EDS-sel megerősített szolgáltatási részleg bevétele mindössze 0,4 százalékkal nőtt egy év alatt és 9 milliárd dollárt tett ki. Az üzemeltetési, tanácsadási és szoftverfejlesztési területen egyaránt 1 százalékos bővülést ért el a divízió,  11 százalékkal csökkent ugyanakkor az üzletifolyamat-outsourcing szolgáltatások bevétele, ami az ExcellerateHRO leválasztásával magyarázható. A HP Services 1,5 milliárd dollár üzemi eredményt termelt, 7 százalékkal többet mint egy éve. A szoftverüzletág bevétele 1 százalékkal 974 millió dollárra nőtt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról