Szerző: Bizó Dániel

2010. december 13. 14:02

Gyárleállás és a koreai konfliktus miatt drágul a flash memória

Miközben a DDR3 árak rohamos sebességgel zuhannak, a NAND flash chipek üzletkötései váratlan stabilizációt, sőt az elmúlt két hétben emelkedést is mutatnak. Az árakat a két Korea közti növekvő feszültség jelentette kockázat, valamint a Toshiba egy japán üzemének áramkimaradása srófolja fel.

Megrezzent az ágyúszótól a NAND-piac

November 23-án Észak-Korea tüzérségi lövéseket adott le egy Dél-Koreához tartozó szigetre, az incidens halálos áldozatot is követelt. Az eset azonban nemcsak világszintű diplomáciai és regionális katonai feszültségeket keltett, hatásai a memóriapiacra is átgyűrűzni látszanak. A piackutatók adatai alapján cselekményt követően a trendektől elszakadva megnövekedett a NAND flash chipek iránti kereslet, ahogyan a nagybani felvásárlók a szállítási kockázatok és várható áremelkedések kivédésére többlet készletet halmoznak fel. A Samsung Electronics és Hynix révén Dél-Korea adja a világ NAND flash termelésének felét.

A fokozódó északi-koreai agresszió, majd az Egyesült Államok demonstratív hadgyakorlatának hatására a NAND flash árak lassú eróziója előbb megállt, majd visszafordult az azonnali üzletkötések piacán. Az elmúlt három hétben az emelkedés mértéke a a legtöbb terméknél kezdetben mindössze néhány százalék, egyes chipeknél azonban mára a 20 százalékot közelíti. Ilyenek például az olcsó 32 gigabites MLC, vagyis kétbites cellaszervezésű chipeké, amelyek tipikusan memóriakártyákba, nagykapacitású USB kulcsokba kerülnek. Ez az emelkedés azt jelenti, hogy a kapacitás gigabájtonkénti 92 centről 110 centre, vagyis 1,1 dollárra vitte fel a NAND flash minimális árát.

Gondok a Toshibánál

Az erősödés mögött azonban az elmúlt napokban már nem csak a koreai félsziget katonai feszültsége állt. A világ második legnagyobb NAND flash chipgyártójaként a Toshiba súlyos üzemzavart szenvedett el Jokkaicsiben található komplexumában, ahol több chipgyártó üzemmel is rendelkezik. A kieső termelés jelentősen csökkenteni fogja a vállalat jövő év eleji szállításait. A problémát az egyes gyártósorokon fellépő feszültségingadozás idézte elő, aminek hatására a jelek szerint rengeteg megmunkálás alatt lévő szilíciumszelet ment tönkre.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A félvezetőipari gyártástechnológia extrém szintű mechanikai , vegyi és optikai precizitást igényel, ahol a tolerálható geometriai hibahatár például a néhány nanométeres tartományban mozog. Ennél nagyobb eltéréseknél a struktúrák használhatatlanná válnak. A Toshiba nem közölte, hogy mekkora pénzügyi károkat szenvedett el, ugyanakkor elárulta, hogy az év első két hónapjában a komplexum kibocsátása akár ötödével is visszaeshet.

Ez arra utal, hogy több ezer, egyenként több tízezer dollárt érő szilíciumszeletet kell kidobni, ami a közvetlen kárt így több millió dollárra teszi, az üzleti kár pedig az elveszett nyereséggel ennél is nagyobb. A Toshiba piacrészesedése alapján, amely 35 százalék magasságában található, a globális NAND flash-szállítások akár 7 százalékkal is csökkenhetnek az év elejére. A hiba december 8-án hajnalban történt, és 10-ére visszaállt a rendes üzem.

Elemzői értékelések szerint a Toshiba üzemzavara további 10 százalékkal erősíthet rá a koreai konfliktus hatására, és ennek jeleit lehet tapasztalni már a mai kereskedésben is. A növekvő idegességet jól jelzi, hogy a DRAMeXchange üzletkötési adatai alapján a mai tajpeji kereskedésben több mint 6 százalékot erősödtek a 64 gigabites MLC chipek, vezetve ezzel a kisebb kapacitásúak előtt. Ez arra utal, hogy a Toshiba valamelyik fejlettebb, valószínűleg 32 vagy 24 nanométeres csíkszélességgel termelő üzemében szenvedte le az üzemzavart, és a kifejezetten nagykapacitású chipek termelésében következett be kiesés.

A teljes piacra kalkulált 7 százalékos kiesés ebben a termékszegmensben ennek sokszorosa lehet, ami átmenetileg jelentős áremelkedést vagy a szállítások késlekedését jelentheti. Piacelemzők szerint a végfelhasználói termékeket gyártók egyes termékek esetében vagy elhalasztják a szállításokat, vagy pedig áthárítják a különbözetet a vevőkre. A NAND flash chipek iránti kereslet az okostelefonok, SSD-k, valamint a megjelenő tabletek hatására rendkívül magas ütemben növekszik, a piac által felszívott kapacitás évente nagyjából megduplázódik.

Jelentős árcsökkenés 2011 második felére prognosztizálható, ahogyan a vezető gyártók 20 nanométeres osztályú technológiára terelik át tömegtermelésük nagy részét, valamint további gyárakat állítanak csatasorba. A Toshiba jokkaicsi komplexumában jelenleg is folynak az építkezések és az előkészületek a következő NAND-gyár beindítására, amely a Fab 5 nevet fogja viselni, és a tervek szerint jövő év végére kezdi meg a kereskedelmi chipszállításokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról