Szerző: Bodnár Ádám

2012. május 2. 09:58

Az okostelefonok már a buták kárára terjeszkednek

Megállt a mobiltelefon-piac növekedése, csak az okostelefonok szegmense bővült az első negyedévben, derül ki az IDC által nyilvánosságra hozott számokból. A Samsung átvette a vezetést

Hosszú idő óta először csökkent a mobiltelefonok piaca, az első negyedévben 398 millió készülék fogyott, míg egy évvel korábban 404 millió. Az okostelefonok forgalma eközben folyamatosan duzzad, három hónap alatt 145 millió darabot adtak el a gyártók, ez éves szinten 42 százalékos növekedésnek felel meg. Az okostelefonok tehát már "butáktól" vesznek el vásárlókat, ahogy egyre inkább elérhető áron kaphatók. A leszállított mobilok több mint harmada okostelefon már és az arányuk egyre nő.

Ahogy arról a HWSW is beszámolt, a több mit 90 millió telefont eladó Samsung átvette a mobilpiac vezető helyét a Nokiától, amely emberemlékezet óta volt a piac éllovasa. A finnek az okostelefonok szegmensében nagyot buktak, ahogy a symbianos modelljeik kikoptak, de a Windows Phone-t futtató Lumiák forgalma még nem futott fel, ennek köszönhetően felére esett az okostelefon-eladásaik volumene. A cég negyedéves jelentéséből azonban kiderül, hogy az olcsó Nokiák iránt is egyre csökken a kereslet, így összesen 83 millió mobilt adott el a cég.

A Nokia összeroppanását jól használta ki a Samsung, amely főleg okostelefonjainak köszönhetően nagyot tudott növekedni. A dél-koreai cég majdnem négyszer annyi okostelefont értékesített az első negyedévben mint egy évvel korábban, a 42,2 millió darab leszállított készülék elég volt a piacvevező pozíció megszerzéséhez, az iPhone 4S-sel erős negyedévet produkáló Apple csak a második helyet szerezte meg a gyártók versenyében. A cupertinói cég több mint 35 millió iPhone-t adott el, ami éves szinten 89 százalékos növekedést jelent. A samsung a héten mutatja be a Galaxy S III csúcsmodelljét, amely további sikereket hozhat a márkának.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A Nokia nagy visszaesése ellenére is még harmadik a gyártói rangsorban, megelőzve a szintén rossz szériát produkáló RIM-et. Az első negyedévben 11,9 millió Nokia okostelefon fogyott, zömmel symbianos modellek, BlackBerryből pedig 9,7 milliót vettek a vásárlók - egy évvel korábban még 13,8 milliót, vagyis a visszaesés 29 százalékos. A vállalat reményei szerint az ősszel érkező BB10 platform és a ráépülő készülékek hozhatnak megváltást, kérdés persze, a vevők figyelmét fel tudja-e kelteni a RIM.

Az öt legnagyobb gyártó közé még a HTC fért be, de a tajvaniak sem lehetnek büszkék első negyedéves teljesítményükre, a 6,9 millió eladott telefon 23 százalékkal kevesebb mint tavaly. A cég a One sorozattal próbál javítani teljesítményén.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról

Vimeo Record

1

Videós üzenetküldőt indít a Vimeo

2020. október 28. 08:46

Az ingyenesen használható vállalati megoldás az elnyúló megbeszéléseket, és hosszas emaileket hivatott kiváltani.