:

Szerző: Koi Tamás

2010. november 9. 10:26

Megjelent az Opera Mobile első androidos változata

Ígéretéhez híven a nagyközönség számára is elérhetővé tette az Opera Mobile webböngésző publikus tesztváltozatát Google Android platformra az Opera Software.

Az alkalmazásnak korábban csak Symbian S60 és Windows Mobile platformokra létezett natív portolt változata, az androidos okostelefonnal rendelkező felhasználóknak be kellett érniük a Java-alapú, korlátozott funkciójú Opera Minivel. A program legújabb változatai lényegében ugyanazokat a funkciókat nyújtják a mobilkészülékeken, melyeket a böngésző PC-s változata is kínál, a felhasználói felület is hasonlóképpen lett kialakítva.

A böngészőben így egyebek mellett bekapcsolható az Opera Turbo névre keresztelt üzemmód, mely lényegében az Opera Mini proxyalapú rendszerét használja, ezzel próbálva spórolni a sávszélességen. Az androidos Opera Mobile olyan, fejlett funkciókat is kínál majd, melyek más platformokon egyelőre nem érhetők el. Ezek közül elsőként emelik ki a fejlesztők a hardveres gyorsítást, melynek kapcsán a cég azonban azt ígéri, hogy segítségével a weboldalak sokkal gördülékenyebben kezelhetők, gyorsabb lesz többek közt a görgetés, valamint a zoomolás.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A másik fő újdonság éppen ez utóbbi, vagyis a zoomolási funkcióhoz köthető: a Pinch to Zoom segítségével az Opera Mininél, valamint az Opera Mobile más platformokra készült változataiban alkalmazott kétlépcsős, fokozatos zoom helyett adott lesz a folyamatos zoom lehetősége. Az Opera azt ígéri, hogy a zoomolási folyamat a hardveres gyorsításnak köszönhetően rendkívül gyors lesz, igaz, egyelőre nem tudni, hogy a program a hardveres képességek terén meglehetősen szegmentáltnak tekinthető androidos készülékválaszték különböző tagjain hogyan skálázódik majd.

Az új böngésző a fentiek mellett lehetővé teszi, hogy az Opera Link segítségével a a felhasználó szinkronizálja a könyvjelzőit a különböző platformokon (PC, okostelefon) használt Opera böngészők közt, valamint többek közt teljes geolokációs támogatást is nyújt. Az alkalmazás első próbaváltozatát egyelőre 18 nyelvre fordították le, a magyar nincs a listán. Az Opera Mobile beszerezhető az Android Marketről, valamint letölthető az m.opera.com oldalon keresztül is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.