:

Szerző: HIRDETÉS

2010. október 31. 21:36

Kezdje kicsiben és ne álljon meg az IBM System Storage DS3500-zal!

Egy belépő kategóriás eszköz vásárlásakor gyakori kérdés, hogy a jövőben várható igényeket mennyiben tudja kielégíteni. A mostani terheléshez méretezett berendezések a jövőben elégtelennek bizonyulhatnak, a nagyobbak viszont túl drágák – biztos hogy már most szükség van rá?

Ezt a gordiuszi csomót vágja át az IBM System Storage DS3500 tároló, amellyel el lehet kezdeni kicsiben, a későbbi használhatóságot pedig rugalmas bővíthetőség biztosítja. A vállalat kínálatában nemrég megjelent eszköz nyugdíjba küldi a korábbi belépőmodelleket, de egy-két középkategóriás terméknek is méltó versenytársa teljesítmény és képességek terén.

A DS3500 belül switchelt, 6 GBps SAS architektúrájú, ami különlegessé teszi a belépő kategóriás tárolók között. A készülékbe alapesetben 12 darab 3,5 hüvelykes vagy 24 darab 2,5 hüvelykes meghajtó helyezhető be, a kapacitás később 12 vagy 24 diszket tartalmazó fiókokkal akár 96 diszkig is bővíthető. A bővítés üteme tetszőleges, a 12 és 24 diszkes fiókok keverhetők egy rendszeren belül. A meghajtók lehetnek 2,5 és 3,5 hüvelykesek, SAS vagy Nearline (NL) SAS kivitelűek, utóbbiak a SATA lemezeknél jóval nagyobb teljesítményt biztosítanak versenyképes áron.

A csúcskapacitás 96 darab 2 terabájtos NL SAS meghajtóval 192 terabájt, ami a belépő kategóriás tárolók között kiemelkedő, ez alapján a DS3500 már a középkategóriába tartozhatna. A különféle típusú meghajtók vegyesen is használhatók, így ún. több szintű tárolás (tiering) is megvalósítható: a teljesítménykritikus adatok gyorsabb SAS lemezekre helyezhetők, a többi pedig maradhat a lassabb de olcsóbb és nagy kapacitású NL SAS diszkeken.

Szerverekhez 6 gigabites SAS porton, 8 gigabites Fibre Channel interfészen vagy gigabites Etherneten (iSCSI) csatlakozhat a tároló, ezeknek különféle kombinációi is megvalósíthatók, lehetőség van 4 vagy 8 SAS, 4 SAS + 8FC, vagy 4 SAS és 8 iSCSI port egyidejű használatára is, vagyis egy DS3500 egyszerre lehet tároló hálózat (Storage Area Network) része, valamint közvetlenül szerverhez kapcsolt tároló (Direct Attached Storage).

A DS3500 egy és két RAID-vezérlővel is kapható, utóbbi esetben redundáns, aktív-aktív működés támogatott és akár a firmware is frissíthető leállítás nélkül, ami szintén nem megszokott a belépő kategóriás tárolók között. A magas rendelkezésre állásról üzem közben cserélhető tápegységek és hűtőventilátorok gondoskodnak. Az adatbiztonságért aggódók használhatnak hardveresen titkosított merevlemezeket a tárolóban (nem szokványos mutatvány belépő kategóriás tároló eszközöknél), így akkor sem kell aggódniuk az érzékeny információkért, ha a tárolóhoz fizikailag hozzáfér valaki – a gépből kiszedett lemezek más eszközben nem olvashatóak.

Szoftver terén is kivételes képességeket vonultat fel a DS3500:  belépő kategóriás létére a System Storage DS Storage Manager felügyeleti szoftverrel kezelhető, amelynek grafikus felületével a tapasztalt storage-adminisztrátorok is villámgyorsan tudnak dolgozni, de a kevéssé hozzáértőket sem riasztja el a bonyolultsága. A parancssoros interfész természetesen továbbra is rendelkezésre áll. A Tivoli Storage Productivity Center for Disk Midrange Edition monitorozó eszköz 4.1-es verziója már támogatja a DS3500-at is, a segítségével kiszűrhetők a teljesítményproblémák, bizonyos küszöbértékek elérésekor pedig akár riasztás is kérhető.,

A System Storage DS3500-at az IBM Intel-alapú és RISC-szerverek (IBM Power, HP Integrity) mellé egyaránt ajánlja. A tárolót teljesítménye (4000 MBps és 40000 IOPs) alkalmassá teszi adatbázisok futtatására, tranzakciófeldolgozáshoz, Microsoft Exchange alá, tárolókonszolidációs feladatokra vagy akár egy virtualizált környezetben való bevetésre. A DS Storage Managerrel központilag kezelhetők a hálózatban levő DS3500, DS4000 és DS5000 sorozatú IBM tárolók is. Mivel a DS3500 támogat távoli tükrözést Fibre Channel interfészen, bevethető akár költséghatékony backup tárolóként egy DS4000-es vagy DS5000-es környezetben. További információkért látogasson el az IBM oldalára.

[Az IBM megbízásából készített anyag]

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.