:

Szerző: Bizó Dániel

2010. szeptember 15. 14:50

Nem asszisztál többé az orosz elnyomáshoz a Microsoft

A Microsoft megváltoztatta egyes szoftvereinek licencelését annak érdekében, hogy a gyenge demokratikus kontrollal rendelkező országokban megakadályozza azt, hogy kalózkodás vádjával indítson támadást az állam civil szervezetek ellen.

A redmondi szoftveróirás a New York Times egy azon vasárnapi cikkére reagál, amely szerint Oroszországban a Microsoft-szoftverek illegális felhasználása után kutatva csapnak le civil szervezetekre, és sok esetben lefoglalják a számítógépeket és rajtuk lévő adatokat, és vád alá helyezik tulajdonosokat. A cikk szerint mindez csak álca, valójában célzott politikai támadásokról van szó a kormányt élesen kritizáló szervezetekkel vagy magánszemélyekkel szemben, beleértve az ellenzéki újságokat is.

A kalózkodás elleni harc nevében ráadásul mindehhez asszisztáltak a Microsoft helyi jogászai is, hiszen valóban illegális kópiák után kutakodtak, és a legtöbb esetben találtak is ilyeneket. A Times azonban egy olyan esetről is beszámol, amikor egy környezetvédő csoport védekezésképpen vásárolt licenceket, amiről értesítette is a helyi Microsoftot, az azonban nem segédkezett a rendőrségi razzia visszatartásában. Az orosz Microsoft azzal védekezett, hogy a törvények értelmében jártak el, együttműködve a hatóságokkal.

A Microsoft védekezésképpen közölte, hogy Oroszországban él egy kedvezményes programja, amelynek keretében olcsón vagy akár ingyen lehet Microsoft licencekhez jutnia újságoknak és érdekvédelmi csoportoknak egyaránt. Ezzel a programmal azonban nem él mindenki, mert sokan nem is értesülnek róla. Mivel automatikusan nem lép érvénybe ez a kedvezmény, ezért az orosz rendőrség kalózkodás ürügyével azokon is rajta üthet, és lefoglalhatja a számítógépeiket, ahol jogilag minden rendben található. A Times cikke szerint szabadságjogi aktivitást hónapokkal ezelőtt tájékoztatták a Microsoftot a helyzetről.

A Microsoft vezető jogásza, Brad Smith egy blogbejegyezésben közölte, hogy a vállalat komolyan vette a cikkben leírtakat, és azonnal konzultációt hívott össze, bevonva a moszkvai képviselőket. Ennek eredményeként azonnal lépésekre szánta el magát, aminek részeként egy nemzetközi ügyvédi irodát bérel fel az orosz helyzet kivizsgálására, amely korábban nem volt érintett a kérdésben, így biztosan nem érdekelt a valóság kozmetikázásában.

Ezen túlmutatóan, hogy kezelje az érintett szervezetek és személyek jogi helyzetét, a Microsoft egyoldalúan úgy módosítja érintett szoftvereinek felhasználói licencét, hogy az automatikusan érvényre lépjen külön elfogadás és szerződés nélkül is. Ez azt jelenti, hogy a civil szervezetek és újságok használhatják a Microsoft Windows, Office és még néhány további szoftverét, tekintet nélkül arra, hogy milyen forrásból szerezték be, vagy hogy mikor telepítették azt a számítógépre. A licenc a felhasználóhoz kötődik, nem a számítógéphez, és át nem ruházható. Oroszországban különféle becslések több százezerre teszik az ilyen szervezetek számát, vagyis ezzel a húzással a Microsoft több százmillió dollár értékű szoftverlicencet adományoz - igaz, ez nem jár se költséggel, se globális léptékben jelentős bevételkieséssel.

Hogy ez a változás a szoftverek jogi státuszában érvényre jusson, a Microsoft felállít Oroszországban egy jogi segélyprogramot a civil szervezetek számára, amely abban támogatja azokat, hogy a hatóságok felé milyen módon kell prezentálniuk licenceltségi helyzetüket. A szervezet kérésére a Microsoft hivatalos dokumentumot is kibocsát majd, amely igazolja, hogy az jogosult igénybe venni ezt a licencelési formát. Ezen túlmenően maga a Microsoft is tájékoztatni fogja az érintett hatóságokat az új licencelési feltételekről, valamint megerősíti saját orosz jogászainak is az oktatását, ezzel igyekezve pontot tenni az ügy végére.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.