:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. augusztus 19. 12:57

Összecsap a tabletpiacon az Android és a Chrome OS

Jön az ősz, jönnek a Google operációs rendszerrel szerelt tablet gépek. Az általánosítás pedig azért szükséges, mert több gyártó szeptemberben androidos modellekkel lepi meg a közönséget, míg a HTC állítólag a Chrome OS-re tette le a voksát.

A Toshiba szeptember-október táján indítja útjára első androidos tablet PC-jét, ami az NVIDIA Tegra 2 processzorát hordozza, a kijelzője pedig 10 hüvelykes lesz. A várakozások szerint a szállítások is megkezdődnek még idén, év végéig a gyártó 40-50 ezer darabot szeretne eladni - ezt mondja legalábbis a gyártó Digitimesnak nyilatkozó tajvani munkatársa. Összehasonlításképp: az iPadből már több mint 4 millió fogyott.

Mindenki igyekszik

Eközben több más gyártó is készülődik Android-fronton, s várhatóan minden ismertebb (és ismeretlen) cég 2010 végén vagy 2011 elején előrukkol hasonló megoldásokkal. Az Acer még idén kihozza az első androidos tabletjét, amiben Qualcomm processzor dolgozik majd és a Lenovo szintén még év vége előtt megjelenik a LePad nevű megoldásával, bár ezt elsősorban a kínai piacra szánja. Az ASUS Eee Pad viszont csak 2011 márciusára lesz kész (ez valószínűleg már egyből Android 3.0-val érkezik), így a netbook úttörője az első körből úgy tűnik, kimarad. A HP az androidos tabletjéhez, ami szintén szeptemberben mutatkozik be, egy nyomtatót is csomagol majd a dobozba. A Samsung szintén ugrani készül, s az ide IFA-n, ha minden igaz, akkor bemutat egy Android 2.2-vel szerelt Galaxy Tab gépet, amelyről már többször esett szó a HWSW-n.

A tablet piac azonban nem marad ilyen egyszerű, hiszen a Google két vasat tart a tűzben egyszerre, s hamarosan megjelenik a tabletre optimalizált Android 3.0 mellett egy másik operációs rendszer, a Chrome OS. A kifejezetten webes, cloud-környezetre megálmodott rendszer a Chrome böngésző továbbgondolt és továbbfejlesztett változata, ami idén ősszel szintén megjelenik termékekben és elméletileg ideális társa lehet a kimondottan a web elérésére szánt tablet gépeknek is.

A HTC prémiumban utazik

Az első fecske valószínűleg a HTC boszorkánykonyhájából származik, s az Egyesült Államokban a Verizon Wireless mobilszolgáltató november végétől forgalmazza, s elsősorban az iPad riválisaként fog feltűnni a karácsonyi vásárlási szezon első napján, november utolsó péntekjén. A HTC és a Verizon hivatalosan nem kommentálta az értesülést, de a források szerint a tablet egy 1280x720 felbontású kapacitív kijelzőt kap, természetesen multitouch támogatással. Rendszermemóriája 2 gigabájtos lesz, a saját tartalmaknak pedig minimum egy 32 ggiabájtos tárhelye lesz, ami feltételezhetően az Apple termékeivel ellentétben microSD kártyával bővíthető.

Érdekes lesz a Chrome OS és az Android 3.0 meccse, hiszen a Chrome OS alapvetően netbook operációs rendszernek készült, az Android pedig az okostelefonok felől fejlődött tovább a tabletek irányába, a közepes méretű, érintőképernyős multimédia olvasónak szánt eszköz kategóriájában vitathatatlanul összeér a két projekt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.