Szerző: Bodnár Ádám

2010. augusztus 16. 11:20

Microsoft: kényelmes migráció MySQL-ről SQL Serverre

A Microsoft kiadta a SQL Server Migration Assistant for MySQL-t, amely átjárást biztosít a népszerű nyílt forrású adatbázis és a Microsoft SQL Server között.

A SQL Server Migration Assistant for Oracle 2005-ben látta meg a napvilágot, azóta Sybase-hez, Accesshez is készült migrációs segédeszköz, ezekből a 4.2-es verzió a legújabb. Az Oracle, Sysbase és Access verzióhoz most csatlakozott a MySQL-hez szánt változat, amely többek között táblákat, nézeteket, tárolt eljárásokat, függvényeket, triggereket, kurzorokat, DML kifejezéseket migrál SQL Serverre vagy akár a vállalat felhőben futó adatbázisába, a SQL Azure-be. Az SSMA for MySQL a nyílt forrású adatbázis 4.1 vagy újabb verzióival működik, a célpontja pedig SQL Server 2008, SQL Server 2008 R2 vagy SQL Azure lehet. Az ingyenes szoftver letölthető innen.

A relációs adatbázisok piacán a Microsoft a harmadik legnagyobb szereplő az Oracle és az IBM DB2 mögött ami a bevételeket illeti, az IDC jelenleg elérhető legfrissebb, még 2008-as adatai szerint az Oracle részesedése 40 százalék feletti, az IBM 21,7 százalékos, a Microsoft 19,5 százalékos piacrészt birtokolt. A relációs adatbázisok legnagyobb részét, több mint 43 százalékát Windows operációs rendszerre értékesítették tavalyelőtt, a UNIX-os változatok a piac 36,9 százalékát tették ki, a Linux csak alig több mint 8 százalékos részesedét szerzett. Az IDC szerint 2013-ra a Windowson futó relációs adatbázisok forgalma 15 milliárd dollár fölé nő, amivel a 28 milliárdos piac több mint felét adja.

Az adatbázispiac harc első számú színtere tehát már a Windows és a jövőben ez még inkább így lesz. Az Oracle főmérnöke, Edward Screven az áprilisi O'Reilly MySQL Conference and Expo rendezvényen elmondta, a cél az, hogy a nyílt forrású adatbázis a Microsoft operációs rendszerén még jobban használható legyen és nagyobb teljesítményt nyújtson. Egy erős windowsos MySQL-lel leginkább a Microsoft SQL Servernek állíthat konkurenciát az Oracle, és ezzel tovább növelheti részesedését az adatbázisok piacán, egy más szegmensben. A Microsoft SQL Servernek eztán nem csak az Oracle adatbázis Windowson futó verziójával kell küzdenie, hanem egyre inkább számolnia kell a MySQL-lel is.

A Microsoft SQL Server képességek terén jelentősen túlmutat a MySQL-en, de Screven szerint igyekezni fognak csökkenteni a különbséget. Az azóta megjelent MySQL 5.5 számos fejlesztést tartalmaz, amelyek kimondottan a Windowson elérhető teljesítményt hivatottak javítani. A vezető szerint a MySQL "kicsi, gyors és nyitott" és számos olyan tulajdonságot tud felmutatni, amely miatt teljes értékű tagja az Oracle kínálatának. A MySQL-t  hamarosan támogatni fogják az Oracle felügyeleti szoftverei, például az Enterprise Manager, Secure Backup, illetve a Vault is, az integráció révén a nyílt forrású adatbázis még vonzóbb lehet a nagyvállalatok körében - a Microsoft vezetőinek valószínűleg nem kis bánatára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról