Szerző: Bodnár Ádám

2010. augusztus 10. 09:47

Kitartóak az ASUS új laptopjai

Bemutatta új B-sorozatú noteszgépeit az ASUS, amelyek érdekessége hogy a Boston Power tartós lítiumion akkumulátoraival kerülnek forgalomba.

Piacra dobta B43 és B53 típusú noteszgépeit a tajvani ASUS. A 14,1 és 15,6 hüvelykes szélesvásznú kijelzővel rendelkező laptopok Core i5 vagy Core i7 processzorral, Radeon HD 5470 grafikus chippel, 2 vagy 4 gigabájt memóriával és 320 gigabájtos merevlemezzel kerülnek a boltok polcaira. A gépek érdekessége nem a hardverben, hanem az akkumulátorban rejlik, az áramforrás a Boston Powertől származik, amely rendkívül tartós, évekig megőrzi a kapacitását.

 

A Sonata nevű áramforrások a jelenleg kapható akkumulátorok egyik legnagyobb gyengeségét igyekeznek kiküszöbölni: egy lítiumion-cella a fáradási hatásból adódóan az első használattól kezdve fokozatosan veszít az eredeti kapacitásából, azaz az akkumulátor egyre rövidebb ideig képes áram alatt tartani a noteszgépet. Ez a kapacitásvesztés függ a használati körülményektől is, de az akkumulátor öregedésével akkor is elkerülhetetlen jelenség, ha az eltelt idő alatt minimális kisütési/töltési ciklust élt meg az áramforrás.h Végül az elfáradt akkumulátort idővel kénytelen kicserélni a tulajdonos, ha továbbra is rendszeresen kívánja akkumulátorról használni a gépet, ez pedig időről időre jelentős kiadást jelent.

A Boston Power szerint ezeken a problémákon enyhít jelentős mértékben a Sonata, mely akár ezer ciklust is átvészel jelentősebb kapacitásveszteség nélkül, így három év elteltével is megőrzi eredeti kapacitásának mintegy 80 százalékát. A gépeikre akár 4-5 év garanciát vállaló laptopgyártók is csak 1 évet adnak az akkumulátorokra a fáradás miatt, az ASUS a Sonata áramforrással szállított B43 és B53 modellek esetén három évet vállal a gépekre és az akkumulátorokra is. Az újfajta cellák ráadásul gyorsabban is tölthetők, emellett a környezetterhelésük is kisebb, mivel a gyártásukhoz sem nehézfémet sem műanyagot nem használnak fel. A  gépeikre

A Sonata akkumulátorokat elsőként a HP alkalmazta egyes üzleti noteszgépeiben, mostantól az exkluzivitásnak vége, már az ASUS laptopjaiban is megtalálhatók. A B53 már megvásárolható az Egyesült Államokban, induló ára 1099 dollár (mai árfolyamon 231 ezer forint), a B43 a közeljövőben lesz kapható. A vállalat hazai képviseletétől a HWSW megtudta, a gépek rövidesen Magyarországon is kaphatók lesznek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról