Szerző: Bodnár Ádám

2010. augusztus 2. 12:05

Növelte előnyét az Intel a grafikus piacon

Hatalmasat bukott a grafikus piacon az NVIDIA: a vállalat jelentősen le van maradva az AMD-vel szemben a fejlesztési versenyben, tavasszal megjelent csúcskategóriás terméke gazdaságtalanul gyártható, ráadásul a noteszek egyre fontosabb szegmensében sem szerepel valami jól.

Nyilvánosságra hozta második negyedévre vonatkozó piaci jelentését a grafikus chipekre szakosodott Jon Peddie Research. A grafikus chipek eladásai 4 százalékkal növekedtek az első negyedévhez képest, amely a piaci szezonalitásából fakad. Főként a notebookok feltartózhatatlan előretörését jelzi, hogy a különálló (tehát nem a chipsetbe vagy processzorra integrált) desktop grafikus processzorok forgalma több mint 21 százalékkal apadt.

A gyártók versenyében növelte előnyét az Intel, amely több okra vezethető vissza. Egyrészt a PC-piacból egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az olcsó notebookok, ebben a szegmensben különösen erős szereplő az Intel a chipsetbe integrált GPU-i révén. Másrészt az év elején bemutatott Core i3, i5 és i7 chipekbe épített HD Graphics vezérlő már akár teljesítményigényes játékok alatt is kielégítő sebességet nyújt, vagyis noteszgépekben egyre kevesebb az érv egy GeForce vagy egy Radeon mellett, amelyek az árat és a fogyasztást is növelik - az Intel jövő év elejére egy újabb ugrást ígér a következő generációval. A második negyedévben az Intel 54,9 százalékos részesedést szerzett a GPU-piacon, szemben az egy évvel ezelőtt elért 51 százalékkal és az első negyedéves 49 százalékkal.

Jelentős fordulat történt a második helyen, az AMD ugyanis egyszerűen lelépte az NVIDIA-t. A tömegpiacra alkalmatlan Fermivel "bénázó" cég a notebookokat leszámítva egyik piaci szegmensben sem tudott emlékezeteset alkotni, eladásai így több mint 32 százalékkal estek vissza éves összehasonlításban. Eközben az AMD a 2009 végén megkezdett jó szériáját folytatva több mint 32 százalékos növekedést mutatott fel. A tavalyi második negyedévben az NVIDIA részesedése még 29,2 százalék volt, az AMD-nek be kellett érnie 18,4 százalékkal, most a sorrend megfordult, az AMD 24,4 százalékát csak távolról nézhette az NVIDIA, amely 19,7 százalékot kaparintott meg. Ez arra utal, hogy a bővítőkártyák területén hatalmas területet vesztett az NVIDIA.

A Matrox, a SiS és a VIA/S3 már régóta csak vegetálnak, a részesedésük összesen nem érte el az 1 százalékos a második negyedévben. Negatív értelemben emlékezetes teljesítményt egyedül a SiS nyújtott, amely éves összehasonlításban 77 százalékkal kevesebb GPU-t adott el mint tavaly, de a Matrox szállításai is csökkentek, mégpedig 34 százalékkal.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

ICQ

13

28 év után búcsúzik az ICQ

2024. május 27. 10:38

Számos tulajdonosváltás után itt az ideje annak, hogy elhagyja a terepet az egykor népszerű üzenetküldő kliens, ami idővel domaninciáját vesztette a WhatsApp és társaival szemben.