:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. július 30. 07:58

Hosszabbak lehetnek a YouTube videók

A YouTube mindenféle statisztikát tekintve igyekszik magasra törni, a feltöltött videók számában, a nézettségben, ismertségben is messze első helyen van. Az egyetlen érték, amiben nem jeleskedett eddig, az a feltölthető videók hossza. Mióta létezik a szolgáltatás, azóta 10 percben volt limitálva egy-egy anyag.

Habár nem lett végtelenre nyújtva, de mondhatni jelentős változás, hogy a már beidegződött 10 perc helyett immár 50 százalékkal hosszabb, azaz 15 perces videók is feltölthetőek a YouTube-ra. Ezzel kapcsolatban a szolgáltató már végtelen sok kérést, visszajelzést kapott, s úgy tűnik mostanra a technológiai és egyéb akadályok is elhárultak a szigorú korlátozás elől. Igaz, egész estés házimozik továbbra sem tölthetőek fel, a 15 perc már sokkal több mozgásteret ad minden lelkes filmkészítő internetezőnek.

A jogsértések lehetősége miatt szükséges a korlát

A korlátozás egyik érthető oka, hogy a hosszabb anyagok általában nem saját készítésű filmek, hanem jogvédett tartalmak, s a kiadók és jogtulajdonosok továbbra is irtóznának attól a lehetőségtől, ha bárki feltölthetne akár egy két órás mozit is a videómegosztóra. A YouTube ezt a félelmet igyekszik kiölni a kiadókból, s éppen ezért fordított jelentős erőforrásokat arra, hogy a Content ID nevű tartalommenedzsment-eszközét fejlessze. A kiadók ennek segítségével képesek monitorozni a tulajdonuk alá tartozó, de a felhasználók által feltöltött képi és hanganyagokat. Már minden nagyobb amerikai film- és zenekiadóval, illetve több mint 1000 egyéb jogtulajdonossal van élő szerződése a YouTube-nak, s ezek mind használják a Content ID rendszert, illetve a többi szerzői jogokat védő eszközt.

A mostani lazítás, a feltölthető videók időlimitjének 15 percre növelése egyrészt egy jelzés arra, hogy a YouTube képes a hosszabb tartalmak kezelésére is. A felhasználók jelentős részét persze a változtatás nem érinti, hisz a legtöbb saját készítésű filmecske általában néhány perces maximum, viszont ezzel a bővüléssel lehetőség nyílik arra, hogy a kreatívabbak kiéljék magukat, s a korábbinál komplexebb anyagokat állítsanak össze.

Kevesebb szelet

Praktikus haszna természetesen továbbra is abban az esetben van, ha valaki egy hosszabb, egybefüggő adást szeretne feltölteni. Egy teljes sorozatepizód (42-43 perc) például eddig legalább 5 darabra vágva tudott felkerülni a megosztóra, míg mostantól elég három felé szabdalni azokat. A 15 perc persze továbbra sem elegendő a rövidebb sorozatrészek (22 perc) egyben feltöltésére, így a South Park vagy a népszerű szituációs komédiák egyébként illegálisan feltöltött kópiái ezen túl is részletekben jelennek majd meg.

Azok, akik viszont képesek bizonyítani, hogy ők maguk teljes értékű multimédia tartalom előállítására szakosodott emberek, már eddig is limit nélkül tölthettek fel videókat. A YouTube-on jó ideje léteznek speciális fióktípusok, mint a rendező, színész, zenész vagy épp a "guru". Ezek regisztrációja bonyolultabb, több lépésből áll, de cserébe nem érinti őket saját tartalmaik terjesztésekor a 10, illetve a most már 15 perces korlátozás.

Akció

Ha valaki korábban már próbálkozott 10 percnél hosszabb, de 15 percnél rövidebb anyag feltöltésével, akkor most sajnos törölnie kell a meglévő filmet, s újra fel kell töltenie az anyagot, ugyanis a korábban elutasított hosszból kivágott 10 perc alá csökkentett rész került csak mentésre a YouTube szerverein. Egy kedves gesztus viszont, hogy mindenki, aki augusztus 4-ig tölt fel 10-15 perces videót, s a címkék közé teszi a "yt15minutes" kifejezést, az bekerül egy megmérettetésbe, ahol a legjobb videók kiemelést kapnak a YouTube főoldalán, amivel milliónyi nézőt vonzhatnak.

Általánosságban azonban továbbra is egy időben korlátozott szolgáltatás marad a YouTube, s sokaknak bizonyára a 15 perc sem sokkal több, mint a 10. Számukra a jövőben is maradnak az alternatív megoldások, mint például a Vimeo, ahol a film hossza nem, csak a fájl mérete korlátozott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról