Szerző: Bizó Dániel

2010. július 7. 13:58

Magyar kézben a Siemens Enterprise Communications

Magyar kézbe került az anyavállalatból kivált Siemens Enterprise Communications magyarországi tevékenysége, amely vállalati kommunikációs megoldásokkal foglalkozik. A vevő egy partner, a Young csoport, a tranzakció pénzügyi részletei nem ismertek.

Ma tették közzé a felek, hogy a magyar Young B.T.S Kft. leánya, a Young Investment vásárolja meg a Siemens Enterprise Communications (SEC) Magyarország száz százalékos tulajdonrészét. Az áttételesen  német tulajdonban álló vállalat mindössze alig több mint három és fél éves múlta tekint vissza, mivel korábban a Siemens anyavállalat végezte tevékenységét. A SEC azt követően jött létre globálisan, hogy 2006 nyarán a Siemens úgy döntött, stratégiai okokból kivonul az infokommunikációs technológiák területéről. A két cég eddig sem volt ismeretlen egymás számára, a SEC Magyarország korábban a Youngot bízta meg a cég szervizhátterének biztosításával, mint a technikai támogatás, üzemeltetés és karbantartás, vagyis az jól kiismerhette annak üzletét.

A mostani eladás a Siemens stratégiai végrehajtásának utolsó fázisa, mikor a néhai Siemens Com korábban feldarabolt és kiszervezett tevékenységeitől megszabadul. A német ipari óriás az évtized közepe óta részben vagy egészében megszabadult a mobiltelefonos, a telekom hálózati berendezésekkel, valamint az informatikai megoldásokkal foglalkozó tevékenységektől is, utóbbit a Fujitsu vette át. A SEC működésének és az átszervezések finanszírozásához a Siemens egy amerikai magántőkés vállalattal, a Gores csoporttal lépett partnerségre 2008-ban, amely részt vesz abban, hogy a leányokat eladja a Siemens.

A tavaly közel 1,4 milliárd forintos forgalmat bonyolító magyar Young 18 éve van jelen a piacon, ügyfelei közt számos hazai és nemzetközi nagyvállalat leánya található meg, köztük az OTP-vel, a MOL-lal, a Paksi Atomerőművel, az SAP-val, Air France-szal és a DHL-lel, ahol tipikusan kommunikációs alközpontok telepítését és üzemeltetését végzi. Az akvizíciót követően a SEC Magyarország megszabadul a Siemens névtől, és egyszerűen Enterprise Communications Magyarország néven működik tovább, de továbbra is hozzáfér a SEC globális portfóliójához.

A bejelentés állítja, a tulajdonosváltás nem okoz törést az egységes kommunikációs szolgáltatásokat kínáló cég életében, a Young a meglévő gárdára építkezik. A felvásárlással a Young piacot vásárolt, és az üzletfejlesztési tervek komplexebb hálózati- és rendszerintegrációs tevékenységek kialakításáról szólnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról