Szerző: Bizó Dániel

2010. július 07. 10:38:00

A Samsung előretör a PC-piacon is

Netbookjai sikerének köszönhetően a Samsung Electronics folyamatosan tör előre a PC-piacon is, a cég termékei különösen Európában sikeresek. Az iSuppli legfrissebb becslése szerint a koreai vállalat már megelőzte a Sonyt és az Apple-t is, ami az eladott gépek számát illeti, és öles léptekkel halad az élmezőny felé.

"A Samsung netbookjai erős eladásokat élveznek az európai telekommunikációs szolgáltatóknál, ahogyan az első negyedévben az európai fogyasztók továbbra is kapkodják a mobil szélessávval egybecsomagolt netbookokat" - mondta el Matthew Wilkins, az iSuppli egy vezető elemzője. A Samsung első negyedéves notebook eladásai ennek köszönhetően 1,9 millióra növekedtek, amelynek felét netbookok tették ki.

A vállalat ezzel 14,6 százalékkal növelni tudta eladásait a tavalyi ünnepi szezonhoz képest, ami magasan felülmúlja a piaci kereslet általános alakulását, és a legtöbb vezető gyártó teljesítményét. Ennek megfelelően részesedése egyetlen negyedév alatt 0,7 ponttal tudott növekedni, és így 3,9 százalékot ért el, becsli az iSuppli. Ezzel a produkcióval a Samsung Electronics a világ hetedik legnagyobb notebookmárkájává avanzsált, megelőzve a Sonyt és az Apple-t is. Éves összevetésben a Samsung szállításai megduplázódtak a tavalyi első negyedévhez képest, és gőzerővel robog a felé, hogy bekerüljön a legnagyobb 5 notebookmárka közé - az ötödik Asus 8,4 százalékkal rendelkezik jelenleg.

A Samsung Electronics további előretörése gyakorlatilag garantált, ugyanis a vállalat csak tavaly ősszel és idén kezdte meg piaci jelenlétének bővítését a nyugat-európai és távol-keleti piacokon túlra is. A vállalat tavaly jelent meg az Egyesült Államokban, majd Kelet-Európában is megkezdte terjeszkedését, köztük Magyarországon is, ahol idén februártól érhetőek el hivatalos Samsung csatornákon keresztül is a cég modelljei. Az üzletágnak ráadásul biztosított a megfelelő motiváció is: a vállalat bezárja a részleget, ha 2012-ig nem ér el drasztikus javulást a teljesítmény, és az eladások nem haladják meg jóval az évi 10 milliós volument. Az erőfeszítések pedig a jelek szerint meghozzák az eredményt, a brit és német piacokon a részesedés már 8 százalék körül alakul.

Ehhez kapcsolódik, hogy a Samsung tegnap közölte, a vártnál magasabb forgalmat és nyereséget ért el a második naptári negyedévben. Az eladások nagyjából 14 százalékkal haladták meg a tavalyit, a működési nyereség pedig eléri majd az 5 ezer milliárd koreai wont, vagyis meghaladja majd a 4 milliárd amerikai dollárt. A cég papírjai a hírek hallatára erősödésnek indultak, ugyanakkor az elemzők pesszimista 2010-es előrejelzésének hatására később gyengültek.

 

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 27. 19:00

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.