Szerző: Koi Tamás

2010. június 11. 10:45

Tovább javul a digitális tévés lefedettség Budapesten

Újabb adóval bővítette ki eddig két telephelyből álló budapesti digitális adóhálózatát az Antenna Hungária. A Hármashatár-hegyi adó bekapcsolásával főleg Észak-Buda és Észak-Pest lefedettségén javítottak.

A ma üzembe állított adó egyfrekvenciás SFN (Single Frequency Network) módban sugároz a Széchenyi-hegyi és a Száva utcai adókkal, vagyis a frekvenciakészlet gazdaságos hasznosítása érdekében egy-egy műsorcsomag mind a három budapesti adóállomás esetében azonos frekvencián érhető el (746 és 802 MHz). Az Antenna Hungária közleménye szerint az ezáltal kedvezőbbé váló vételi viszonyok főként Észak-Pestet, Észak-Budát, valamint a Dunához közel eső területeket érintik. A műsorszóró ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a kedvezőbb vétel érdekében szükséges lehet az antennák átpozicionálása is.

A kibocsátott rádióengedély alapján a maximális ERP (Effective Radiated Power - effektív kisugárzott teljesítmény) mintegy 9 kW mindkét multiplex vonatkozásában. A két meglévő budapesti digitális adóállomás februári teljesítményemelését követően a Hármashatár-hegyi adó elindításával még kedvezőbb lehetőségek nyílnak a digitális földfelszíni televíziós szolgáltatások vételére a fővárosban és környékén élők számára.

Javuló lefedettség

A MinDig TV szolgáltatás vételi karakterisztikája az országos lefedettség folyamatos növelése ellenére idén februárig éppen a fővárosban volt a legrosszabb, nem számítva azokat a megyéket, amelyeket jelenleg egyáltalán nem ér el a sugárzás. A fővárost lefedő két adótorony teljesítményét a Magyar Honvédség - egyébként már évek óta nem használt - katonai célú frekvenciáival való interferencia miatt kellett korlátoznia az Antenna Hungáriának.

Ezt a korlátozást oldották fel - egyelőre csak részlegesen - február közepétől, így mindkét multiplex ERP értéke (az OMK esetében) jelentősen, 6,3 és 10 kW-ról 40 kW-ra emelkedett Budapest körzetében. Az adók teljesítménye a simulcast sugárzás végével, azaz az analóg adások lekapcsolásával (erre 2011. december 31-én kerül sor) várhatóan tovább nő majd. A X. kerületben található Száva utcai adónál is jelentős teljesítményemelésre került sor, a maximális ERP ezen a telephelyen 0,6 kW-ról 2,4 kW-ra emelkedett.

Az Antenna Hungáriának a lefedettség növelése mellett láthatóan eltökélt szándéka a csatornaválaszték további bővítése is:a cég május végén indította el MinDig TV Extra nevű szolgáltatását, mellyel nyolc új, fizetős adót vezetett be a hazai kereskedelmi DVB-T szolgáltatás kínálatába. A hatósági szerződésben vállaltak szerint emellett a lakossági elérés pedig négy újabb, országos telephely bekapcsolásával idén év végére eléri majd a 95 százalékot.

Focivébé HD-ben, ingyen

Az Antenna Hungária DVB-T adása a digitális platformok közül egyébiránt az egyedüli, mely ingyen juttatja el a nézőkhöz a ma kezdődő futball világbajnokság meccseit. Az m1 és m2 közvetítéseit a MinDig TV platformon akár HD-ben is követhetik a megfelelő vevőberendezéssel és/vagy televíziókészülékkel rendelkező nézők.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról