:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. június 2. 15:25

Még egyszerűbb szerverfelügyeletet ígér a Novell

Frissítette a PlateSpin termékcsalád három tagját a Novell, megjelent a Forge 3, a Migrate 9 és a Protect 10. A termékek az adatközpontok felügyeletét hivatottak egyszerűsíteni, legyen szó akár hagyományos fizikai, akár részben vagy egészben virtualizált környezetről.

Ahogy a neve is mutatja, a PlateSpin Migrate segítségével feladatokat lehet egy szerverről a másikra átvinni. A Migrate egyaránt támogat fizikai és virtuális gépeket, így az adminisztrátorok egyetlen eszközt használhatnak a migrációkhoz, legyen szó akár egy fizikai gépen futó feladatok áthelyezéséről egy másik szerverre, egy szerver virtualizálásáról, virtuális gép mozgatásáról vagy akár egy virtuális szerver fizikaivá visszaalakításáról. A Migrate kapcsán fontos kiemelni, hogy az általa támogatott \"live transfer\" nem azonos az élő migrációval (\"live migration\"). A \"live transfer\" egy snapshotot készít a működő szerverről, amelyet egy másik gépen képes elindítani.

A Migrate a live transfer képességet korábban csak Windows-szerverekhez kínálta, a linuxos rendszereket mozgatás előtt le kellett állítani. A PlateSpin Migrate 9 egyik újdonsága, hogy a live transfert már Linux-szervereken is képes végrehajtani. Egy másik újdonság a \"live server sync\" támogatása Linux alatt. Ez a szolgáltatás lehetővé teszi egy szerver átvitelét live transfer segítségével egy másik gépre például tesztelés céljából, majd később csak az azóta módosított adatok másolását, vagyis másodszor nincs szükség egy teljes szerver mozgatására. A 9-es verziótól kezdve a PlateSpin Migrate képes teljes Windows-fürtöket (Windows Clusters) mozgatni fizikai és virtuális gépek között.

A PlateSpin Protect  a 10-es verzióhoz érkezett. Ezt eredetileg VMware környezetekhez fejlesztette a 2008-ban a Novell kezébe került vállalat a katasztrófaelhárítási feladatok végrehajtásához, amikor a VMware-nek még nem volt erre saját megoldása. A PlateSpin Protect gyakorlatilag snapshotot készít egy futó szerverről, amelyet egy virtuális gépre tükröz, amelyről aztán könnyen visszaállítható, ha az eredeti szerverrel valami történik. Az új verzió egyik fontos előrelépése a könnyen átlátható és kezelhető webes felület, ahol a katasztrófaelhárítási tervek építhetők fel és tesztelhetők. A Protect 10 segítségével akár a komplett infrastruktúra (operációs rendszerek, alkalmazások, adatok) egyben \"menthető\" egy virtualizált környezetbe, nehogy készületlenül érje az üzemeltetőket ha megtörténik a legrosszabb.

A Migrate 9-et és a Protect 10-et futtatja a Forge 3, amely nem egy szoftver, hanem egy szerverkészülék (\"appliance\"). Az új Forge már két darab négymagos processzort, 32 gigabájt memóriát és 3 terabájt háttértárat tartalmaz, utóbbi a szerverek lemezképeinek tárolására szolgál. A Novell állítsa szerint a Migrate és a Protect kombinációja a világon egyedülálló mutatványra képes: egy hibás szerverről átmozgathatók a feladatok egy másik gépre, majd miután a hibát elhárították, elég a módosított adatokat visszatükrözni az eredeti szerverre.

Bár a Novell a második legnagyobb Linux-szállító a SUSE révén, a PlateSpin termékek keresztplatformosak, vagyis a ma elérhető legtöbb hypervisort (pl. Microsoft Hyper-V, Xen, Citrix XenServer, VMware ESX, Virtual Iron, Solaris Container)  és operációs rendszert (Windows, Linux, Solaris) támogatják.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.