Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Nem notebook helyett, hanem mellé vesszük a tableteket

Bodnár Ádám, 2010. május 21. 14:18
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az idén 7,5 millió, 2014-ben azonban már 46 millió "media tablet" eladásával számol az IDC. Ugyanebben az évben 398 millió notebook fogy majd, okoselefonból 439 milliót adnak el, vagyis a tabletek nem váltják le egyik kategóriát sem, inkább beépülnek melléjük, egyedi alkalmazásaikkal és új felhasználási modellekkel.

hirdetés

Az IDC a 7-12 hüvelykes kijelzővel rendelkező, tablet formátumú, érintőképernyős eszközöket sorolja a media tablet kategóriába, amelyek nem desktop operációs rendszert futtatnak. A megnevezés egyben jól mutatja, hogy ezeknek az eszközöknek az elsődleges felhasználása a médiafogyasztás lesz, legyen szó akár a weben elérhető tartalmakról, játékokról, filmekről, elektronikus könyvekről vagy multimédiás magazinokról.

Az IDC jelentése is kitér rá, hogy egy-egy modell sikerét nem annyira a hardverspecifikációk, hanem az elérhető alkalmazások és tartalmak fogják meghatározni. "A vásárlói keresletet a media tabletek iránt az egyedi alkalmazások fogják leginkább generálni, amelyek a PC-ktől vagy okostelefonoktól teljesen eltérő felhasználói élményt adnak" - vélekedik Susan Kevorkian, az IDC kutatási vezetője. "Ahogy a kategória éretté válik és egyre több tabletre optimalizált alkalmazás jelenik meg, az IDC szerint ezek a készülékek kilépnek a 'jó ha van' státusból és számos felhasználó számára nélkülözhetetlenné válnak."

A media tablet kategóriában jelenleg egyértelműen az iPad áll nyerésre, az Apple gépéből a bejelentése óta több mint 1 millió fogyott és a hatalmas amerikai sikerre való tekintettel az európai rajtot is el kellett halasztani. A nagy európai országokba (pl. Nagy-Britannia, Németország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország) és néhány további piacra május 27-én érkezik meg az iPad, ezt követően jönnek a sorban a kisebb európai országok. Elemzőcégek különbözőképp ítélik meg az iPad 2010-es piaci szereplését, a jóslatok 3 és 7 millió példány eladása között szórnak.

Az Apple gépe azonban csak rövid ideig lesz egyeduralkodó ebben a szegmensben. A júniusban kezdődő tajvani Computexen a legnagyobb gyártók mindegyikétől várható hasonló kivitelű eszköz, amelyek azonban nem iPhone OS-t, hanem a Google Android operációs rendszert futtatják. Az ASUS, az MSI, az Acer és más cégek az előzetes hírek szerint az NVIDIA Tegra 2 chipjére alapoznak, amely akár 1080p videók lejátszásár és hardveres Flash-gyorsítást is kínál.

A világ legnagyobb PC-gyártója, a HP még az iPad előtt jelentette be saját megoldását, az x86-os processzorra és Windows 7-re épülő gép tervei azonban később kukába kerültek. A HP néhány hete megvásárolta a Palmot és világossá tette, hogy a Windowsnál jóval agilisebb, kisebb erőforrásigényű és eleve érintéses használatra tervezett WebOS-szel képzeli el a media tabletek jövőjét. Monty Wong, a HP Taiwan vezetője a Digi-Times ipari lapnak nyilatkozva elárulta, a WebOS-alapú Slate idén októberben érkezik a piacra.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.