Szerző: Bizó Dániel

2010. május 21. 15:57

Optikai technológiát vásárol a Cisco

Optikai jelfeldolgozó chipeket fejlesztő vállalatot vásárolt a Cisco, hogy lépést tartson a sávszélesség iránti igény szakadatlan növekedésével. A hálózati óriás a szolgáltatókat igyekszik elsősorban célba venni, később azonban az Ethernet hálózatok további gyorsításában is segíthet.

HIRDETÉS

A Cisco Systems 99 millió dollárt fizet a San Jose székhellyel bejegyzett, de két német kutatás-fejlesztési bázissal rendelkező CoreOptics cég egészének megszerzéséért. Az év második felében lezáruló tranzakció a Cisco kezébe juttatja a CoreOptics optikai jelfeldolgozó processzorok (DSP) tervezésében felhalmozott tapasztalatait és technológiáit, így a jövőben olyan Cisco termékek kerülnek piacra, amelyek portonként elérik a 100 Gbps sebességet.

A Cisco közlése szerint ezzel az optikai technológiával elsősorban a szolgáltatókat célozzák meg, amelyekre egyre nagyobb nyomás nehezedik az internetes forgalom lekezelésében. A vállalat saját becslése szerint a 2008 és 2013 közt átlagban évi 40 százalékkal nő az adatforgalom, vagyis öt év alatt megötszöröződik a terhelés. A Cisco egyaránt piacvezető a szolgáltatói IP-routerek és a vállalati routerek területein, miközben az olyanok mint a Juniper évek óta dolgoznak a hegemónia megtörésén, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

A megszerzett technológiára alapozva a jövőben újfajta routerek, switchek és transzport berendezések kerülnek piacra, amelyek azt ígérik, hogy a meglévő infrastruktúrába illeszkedve képesek tovább fokozni a már kiépített optikai kábelekből kisajtolható sebességeket, növelve a sávszélességet és csökkentve a késleltetéseket. A Cisco szerint a következő évek fókusza az, hogy kifinomult modulációs technikák és nagy teljesítményű DSP-kkel hatékonyabbá kell tenni a meglévő optikai szálak elhordó képességét, mivel ez felel meg a rendkívül szűkös beruházási büdzsék követelményeinek. A CoreOptics azzal reklámozza magát, hogy 10 Gbps optikai infrastruktúrán képesek 40-100 Gbps sebességre is.

A Cisco természetesen eddig is rendelkezett optikai hálózati termékkel, valamint ehhez kapcsolódóan optikai chipfejlesztésekkel, így a felvásárlást valószínűleg a CoreOpticsnál kidolgozott egyedi technológiák és további chiptervező kompetencia vonzotta, amelyekkel tovább erősödhet, és a routerek és switchek mellett versenyképesebbé válhat a transzporthálózatokon is. A CoreOptics 10-100 Gbps sebességű, városi, regionális és nagytávolságú optikai technológiákat, transzpondereket és chipeket fejlesztett ki. A cég német csapatai a Cisco monzai, olasz optikai tevékenységének fennhatósága alá kerülnek majd, és együtt dolgoznak az indiai és amerikai tervezőközpontokkal is.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 6. 22:14

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.