Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Optikai technológiát vásárol a Cisco

Bizó Dániel, 2010. május 21. 15:57
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Optikai jelfeldolgozó chipeket fejlesztő vállalatot vásárolt a Cisco, hogy lépést tartson a sávszélesség iránti igény szakadatlan növekedésével. A hálózati óriás a szolgáltatókat igyekszik elsősorban célba venni, később azonban az Ethernet hálózatok további gyorsításában is segíthet.

hirdetés

A Cisco Systems 99 millió dollárt fizet a San Jose székhellyel bejegyzett, de két német kutatás-fejlesztési bázissal rendelkező CoreOptics cég egészének megszerzéséért. Az év második felében lezáruló tranzakció a Cisco kezébe juttatja a CoreOptics optikai jelfeldolgozó processzorok (DSP) tervezésében felhalmozott tapasztalatait és technológiáit, így a jövőben olyan Cisco termékek kerülnek piacra, amelyek portonként elérik a 100 Gbps sebességet.

A Cisco közlése szerint ezzel az optikai technológiával elsősorban a szolgáltatókat célozzák meg, amelyekre egyre nagyobb nyomás nehezedik az internetes forgalom lekezelésében. A vállalat saját becslése szerint a 2008 és 2013 közt átlagban évi 40 százalékkal nő az adatforgalom, vagyis öt év alatt megötszöröződik a terhelés. A Cisco egyaránt piacvezető a szolgáltatói IP-routerek és a vállalati routerek területein, miközben az olyanok mint a Juniper évek óta dolgoznak a hegemónia megtörésén, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

A megszerzett technológiára alapozva a jövőben újfajta routerek, switchek és transzport berendezések kerülnek piacra, amelyek azt ígérik, hogy a meglévő infrastruktúrába illeszkedve képesek tovább fokozni a már kiépített optikai kábelekből kisajtolható sebességeket, növelve a sávszélességet és csökkentve a késleltetéseket. A Cisco szerint a következő évek fókusza az, hogy kifinomult modulációs technikák és nagy teljesítményű DSP-kkel hatékonyabbá kell tenni a meglévő optikai szálak elhordó képességét, mivel ez felel meg a rendkívül szűkös beruházási büdzsék követelményeinek. A CoreOptics azzal reklámozza magát, hogy 10 Gbps optikai infrastruktúrán képesek 40-100 Gbps sebességre is.

A Cisco természetesen eddig is rendelkezett optikai hálózati termékkel, valamint ehhez kapcsolódóan optikai chipfejlesztésekkel, így a felvásárlást valószínűleg a CoreOpticsnál kidolgozott egyedi technológiák és további chiptervező kompetencia vonzotta, amelyekkel tovább erősödhet, és a routerek és switchek mellett versenyképesebbé válhat a transzporthálózatokon is. A CoreOptics 10-100 Gbps sebességű, városi, regionális és nagytávolságú optikai technológiákat, transzpondereket és chipeket fejlesztett ki. A cég német csapatai a Cisco monzai, olasz optikai tevékenységének fennhatósága alá kerülnek majd, és együtt dolgoznak az indiai és amerikai tervezőközpontokkal is.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!