:

Szerző: Bizó Dániel

2010. május 4. 09:21

Marasztalná a külföldi friss diplomásokat az USA

Demokrata szenátorok egy csoportja olyan változástervezetet nyújtott be az Egyesült Államokban, amely automatizálná a mesterszintű végzettségűek zöld kártyához jutását.

A demokrata szenátorok előterjesztése úgy reformálná meg az Egyesült Államok bevándorlási politikáját, hogy a magas tudományos szaktudással rendelkező friss diplomások könnyedén elhelyezkedhessenek az országban. A munkaerőpiacra kifejtett nyomás miatt a tengerentúlon is vitatott elképzelés a diplomás bevándorlók beengedésének elképzelése, amit egyébként elsősorban a nagyvállalatok vezetői propagálnak, az azonban bizonyos, hogy drasztikusan megnövelné az Egyesült Államok agyelszívó képességét.

A javaslat szerint azok, akik az USA valamelyik felsőfokú iskolájában mester vagy magasabb szintű képesítést szereznek tudományos, technológiai vagy mérnöki területen, automatikusan megkapnák diplomájukhoz a zöld kártyának becézett állandó letelepedési engedélyt, így azonnal munkába is állhatnak, az egyetlen feltétel az, hogy legyen egy vállalat, amely állásajánlatot tesz.

Ez alapvető reformot jelent a jelenlegi gyakorlathoz képest, amelyben külön munkavállalási vízumot (H-1B) hoztak létre a speciális szaktudással rendelkezők részére, és a kongresszus évente szavazza meg az aktuális fiskális évre eső kvótát - ez jelenleg 85 ezer, ebből 20 ezret azonban éppen az USA-ban végzettek számára tartanak fenn. A munkavállalói vízum azonban nem ad letelepedési engedélyt, és nem automatikus, hanem a munkáltatónak kell a helyeket megpályáznia, és tipikusan túljegyzés uralkodik.

\"\"

A reform azt jelentené, hogy ez a 20 ezer darab H-1B vízum felszabadulna, vagyis ennyivel több külföldi munkavállalót fogadhatnának a vállalatok, ha van rá kereslet. Az elképzelést egyébként nemcsak demokrata oldalról támogatják, tavaly egy republikánus szenátori is hasonló elképzelést tett le az asztalra, amelynek célja, hogy a tudományos doktori fokozatot abszolválók ne hagyják el az országot.

Ennek ellenére egyelőre még az is kérdéses, hogy szélesebb körű kongresszusi támogatottságot tudnak-e felmutatni a javaslatot összeállító demokrata szenátorok, enélkül még napirendre sem kerülhet idén az elképzelés. Kritikusok szerint fennáll a veszély, hogy bevezetése esetén egyes iskolák \"zöldkártyagyárrá\" változnak majd, és nem megfelelően magas képesítésű külföldiek ezrei özönlenek az országba, ahol a válságot követően több százezren váltak állástalanná a technológiai szektorban is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.