:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 23. 11:01

Komoly androidos és windowsos mobilokkal készül a Dell

Az Engadget által megszellőztetett információk szerint hamarosan egy sor új mobil készüléket mutat be a Dell, lesz köztük windowsos és androidos telefon, illetve egy 5 és 7 hüvelykes tablet is.

A PC-piac egykori ura ma már csak a harmadik legnagyobb szállító a HP és az Acer mögött. A cég nemrégiben világossá tette, komolyan gondolja a belépést az okostelefonok piacára, ezért tavaly decemberben új részleget hozott létre kimondottan mobilkommunikációs megoldások értékesítésére.  Ennek vezetője Ron Garriques távközlési veterán lett. Garriques 2007-ben érkezett a Dellhez, hogy a fogyasztói részleg élére álljon, előtte éveken át a Motorola mobiltelefonos tevékenységét irányította.

Az Engadgetnek sikerült rátennie a kezét néhány belsős prezentációra, amelyek a Dell idén és jövőre érkező okostelefonjait és tabletjeit mutatják be. A képek és specifikációk alapján a vállalat mérnökei és formatervezői is jó munkát végeztek, a bemutatott modellek kivétel nélkül jól néznek ki és a specifikációk alapján a képességeik is vonzóak. A vállalat teveiben három androidos okostelefon is szerepel, ezek kódneve Thunder, Flash és Smoke. A készülékek különféle formátumúak, azonban közös bennük, hogy az Androiod operációs rendszer felett a Dell által tervezett és fejlesztett egyedi \"Stage UI\" kezelőfelületet futtatják. Emellett érkezik a windowsos Lightning, valamint két tablet is, a Streak és a Looking Glass 7.

Androidos mobilok: Thunder, Flash, Smoke

Az androidos modellek közül a Thunder egy 4,1 hüvelykes OLED érintőkijelzőt és Qualcomm Snapdragon processzort kap, képes lesz a Flash 10.1 tartalmak lejátszására, a kamerája pedig 8 megapixeles lesz. Erről a telefonról áll rendelkezésre a legkevesebb információ egyelőre, a hardveréről nem tudni sokat, a megjelenési ideje  2010 negyedik negyedéve, 2011-ben pedig egy LTE-hálózatokra csatlakozni képes verzió ér érkezhet belőle.

A Flash kódnevű mobil várhatóan 2011 elején érkezik a kiszivárgott dokumentumok alapján. A telefonban a Qualcomm 800 MHz-es MSM7230 processzora dolgozik a 3,5 hüvelykes, 800x480 pixeles érintőképernyő alatt. A csupán 11 milliméter vékony készülékben említésre méltó képesség a tévékimenet, a Wi-Fi, a Bluetooth 3.0, illetve az akár 14,4 megabites letöltésre és 5,6 megabites feltöltésre alkalmas HSPA-vezérlő. A fotósok az 5 megapixeles, autofókuszos, mosolyérzékelésre is képes kamerának örülhetnek majd.

A harmadik androidos készülék, a Smoke egy vékony, szétcsúsztatható mobil érintőképernyővel és fizikai QWERTY billentyűzettel, megjelenése azonban egy év múlva, 2011 második negyedévében esedékes. A 2,8 hüvelykes megjelenítővel rendelkező mobiltelefon már az Android következő, 2.2-es változatát kapja, említésre méltó képességei között olyanokat találni mint a 14,4 megabites letöltésre alkalmas HSPA-modul, a Bluetooth 2,1+EDR, a Wi-Fi, az 5 megapixeles kamera és a 800 MHz-es MSM7230 processzor. A Smoke specifikációiból látható, hogy nem egy csúcskategóriás készülék, a Dell szerint a megvásárlásához sem kell bankot rabolni.

Windowsos Lightning és két tablet

Az új termékek közül talán a legmisztikusabb a Lightning, amely egy Windows Phone 7-et futtató készülék lesz. A 4,1 hüvelykes OLED érintőkijelzővel rendelkező készülék aljából egy teljes QWERTY billentyűzet csúsztatható elő. A hardverspecifikációk között 1 GHz-es Snapdragon processzor, 5 megapixeles kamera, 1 gigabájt háttértár és 8 gigabájtos beépített microSD memóriakártya lehet érdekes, a szokásos GPS, iránytű, gyorsulásérzékelő és FM rádió mellett. A negyedik negyedévre várható telefon a Dell ígérete szerint képes lesz Adobe Flash tartalmak megjelenítésére is, beleértve a webes videókat.

Két androidos tablet is szerepel a Dell tervei között, ezek közül az 5 hüvelykes kijelzővel rendelkező Streak már szeptemberben megérkezhet. Az Android 2.1-et futtató készülék 800x480 pixeles kijelzőt és 1 GHz-es Snapdragon processzort kap, lesz benne A-GPS és HSPA-modem, de a kiszivárgott prezentáción olvasható, hogy egy csak Wi-Fi vezérlős változat is elképzelhető, csakúgy mint az iPad esetében.A hátlapon 5 megapixeles, az előlapon 1,3 megapixeles kamera kap helyet. A készüléket HDMI-kapcsolaton keresztül lehet tévére kötni. A Streak nem kevesebb mint 9 különféle színben lesz kapható.

A nagyobbik, 7 hüvelykes tabletben már NVIDIA Tegra 2 chip dolgozik a WVGA felbontású kijelző alatt, amelyet 4 gigabájt operatív tár és ugyanekkora flash háttértár szolgál ki. Ebbe a készülékbe is kerül A-GPS és HSPA-modem, valamint digitális tévétuner is lesz benne. A Looking Glass 7 kódnevű termék a prezentáció alapján novemberben kerülhet a boltokba.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.