Szerző: Koi Tamás

2010. április 6. 10:20

Két új Blu-ray formátum a láthatáron

A Blu-ray lemezek a DVD-knél lényegesen több adatot képesek tárolni, de már a szabvány megjelenésekor szóbeszéd tárgyát képezték a még nagyobb kapacitású lemezek. Most kiderült, hogy a szabványalkotók milyen irányba lépnének tovább.

A Blu-ray szabványt gondozó, az iparág prominens szereplőiből álló Blu-ray Disc Szövetség (Blu-ray Disc Association, BDA) bejelentette, hogy két új, eleinte főként ipari használatra szánt lemezzel egészíti ki a szabványcsaládot. A \"High Capacity Recordable and Rewritable Disc\", vagyis BDXL formátummal a Blu-ray lényegében visszatér a gyökerekhez, azaz a stúdiókba - a szabványnak megfelelő lemezek az itt felmerülő igényekhez igazodva nagyobb kapacitásúak lesznek, az ésszerű keretek közt maradva.

Az archiválási feladatokat ellátó BDXL lényegében egy, a jelenlegieknél legalább kétszer nagyobb kapacitású Blu-ray formátum, melynek az elképzelések szerint lesz csak olvasható és írható/újraírható változata is. Egy BDXL lemezre a szabvány szerint 100 vagy 128 gigabájtnyi adat fér majd attól függően, hogy a lemezen tárolt adatok hányszor írhatók felül (az újraírható korongokra maximum 100 gigabájt fér majd).

A BDXL-nél mindezt kézenfekvő módon, a rétegek bővítésével és az adatsűrűség növelésével érték el a fejlesztők: a lemez a hagyományos Blu-ray-ekhez képest több, három vagy négy hordozóréteget tartalmaz majd, így könnyen kiszámolható, hogy egy rétegre nagyjából 33 gigabájtnyi adat kerülhet, szemben a mostani Blu-ray-ek 25 gigabájtjával.

A Blu-ray adathordozó-kapacitásának növelését korábban több gyártó is felvetette, mint lehetséges útirányt a Blu-ray számára, a 33 gigabájtos rétegenkénti kapacitást éppen a szabványt életre hívó Sony terjesztette elő a Panasonic-kal karöltve néhány hónappal ezelőtt. A Sharp és a TDK már 2006-ban és 2007-ben előállt a 100 és 200 gigabájtos Blu-ray ötletével, de a Pioneer 2008-ban a húsz rétegből álló, fél terabájt kapacitású lemezek megjelenését sem zárta ki - ezeket a koncepciókat azonban rendre elvetette vagy elnapolta a BDA.

A BDXL-lel együtt bejelentettek egy új, hibrid Blu-ray formátumot (Intra-Hybrid Blu-ray Disc, IH-BD) is, mely speciális igényeknek megfelelve egy csak olvasható (BD-ROM) és egy újraírható adathordozó réteget tartalmaz majd. Ezek kapacitása nem tér el a jelenlegi 25 gigabájtos maximumtól, ettől függetlenül a teljes kompatibilitáshoz mind a BDXL, mind az IH-BD formátumnál felmerülhet az optika, vagyis lényegében a teljes író/olvasó egység cseréjének szükségessége.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról