:

Szerző: Bizó Dániel

2010. március 25. 15:32

Brutális szuperszámítógép készül Németországban

Exaflops teljesítményű szuperszámítógép kifejlesztéséről állapodtak meg Németországban. A projekt a legnagyobb európai szuperszámítógépet üzemeltető jülichi centrum és az IBM együttműködésének köszönhetően született meg, és 5 éven belül kell eredményt produkálnia.

A Forschungszentrum Jülich (FS Jülich) és az IBM által kedden aláírt megállapodás értelmében a felek létrehozzák az Exascale Innovation Centert, vagyis egy közös kutatás-fejlesztési együttműködést, amelynek célja egy olyan szuperszámítógépes architektúra megalkotása, amely képes az exaflops tartományba skálázódni. Egy ilyen gép ezerszer gyorsabb, mint a Jülichben található 1 petaflopsos JUGENE klaszter, és 35-ször nagyobb számítási kapacitást jelent, mint amire a világ jelenleg legerősebb 500 szuperszámítógépe összesen képes.

A projektben lényegében két nagy csapat vesz részt, egyik részről a jülichi kutatók, másik részről pedig az IBM böblingeni központjának mérnökei. 2015-re el kell készülnie az első proptotípusnak, hogy 2019-re be lehessen üzemelni az exaflopsos konfigurációt a jülichi szuperszámítógépes centrumban. Jelenleg nem létezik olyan ismert architektúra, amely képes volna ésszerű keretek közt elérni az exaszintű számítási teljesítményt.

A keretek adottak: a rendszernek be kell férnie a meglévő adatközpontba, nem kap új épületet, és felépítése sem lehet földrajzilag kiterjedt. A kezdeti fázisban a kutatóknak meg kell találniuk azt a koncepciót, amelyet a leginkább megfelelően találnak a célok elérése érdekében, egyelőre ugyanis nincs döntés arról sem, milyen technológiai alapokon induljanak el. A megoldandó problémák sokrétűek: kompakt fizikai méretek, fogyasztás, hűtés, összeköttetések, memóriamennyiség, adattárolás, extrém szoftveres párhuzamosság. A kutatásra fordítható költségvetés évente 2 millió euró.

Az elképzelések kiértékelésében rengeteg tapasztalattal szolgál a JUGENE, amely 294 912 PowerPC 450 processzormagot alkalmaz 18 432 csomópontban - a sűrűség extrém, szekrényenként 256 processzor, ami 4096 magot jelent. A számítási kapacitás 72 rackben elfér, a fogyasztás pedig 2,2 megawatt, ami kifejezetten energiahatékonynak számít. A Blue Gene /P architektúra továbbfejlesztése azonban valószínűleg nem alkalmas arra, hogy egy ezerszer nagyobb teljesítményű rendszer alapjául szolgáljon.

A JUGENE a világ legerősebb rendszere, amelyet békés célokra használnak. A világ legerősebb ismert szuperszámítógépe az Egyesült Államokat szolgáló Cray Jaguar, 1,75 petaflops teljesítménnyel, amely a amerikai Energiaügyi Minisztérium Oak Ridge National Laboratory kutatóközpontjában üzemel. Japánban 2005 óta folyik egy projekt a Fujitsu vezetésével, amely 2012-re egy 10 petaflopsos rendszer telepítését tűzte ki célul. A Keisoku kódnevet viselő rendszer hibrid architektúrájú, és a Fujitsu nyolcmagos Venus chipjére (nyolcmagos, vektorizált SPARC64), és az NEC és a Hitachi által kifejlesztett vektorprocesszorokra és optikai összeköttetésekre épít, utóbbi két cég azonban kiszállt a projekt gyártási fázisából, mivel hatalmas költségekkel jár, így elképzelhető, hogy teljes egészében a Venusra fog épülni a rendszer. A projekt teljes költségvetése több mint 900 millió euró.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.